ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 32
Βρείτε μας

Κλιμακώνει την επιθετικότητα προς την Ελλάδα ο Ερντογάν, εκβιάζοντας λόγω και έργω την Ευρώπη. Για αμοιβαία ευθύνη στη διαμόρφωση μιας δοσοληπτικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, έκανε λόγο ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, μιλώντας στο Sputnik.

Οξυμένη παραμένει η κατάσταση στη συνοριογραμμή του Έβρου, με τις ελληνικές Αρχές να αποτρέπουν, καθημερινά, απόπειρες προσφύγων και μεταναστών να εισέλθουν στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν εξακολουθεί και εκβιάζει την Ευρώπη μέσω της εργαλειοποίησης των ανθρώπων που επιθυμούν να περάσουν στα κράτη μέλη της. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσον ο Τούρκος πρόεδρος πέτυχε αυτό που επεδίωκε, σύμφωνα με τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνού, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.

«Θα κριθεί, κυρίως, από τις πράξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας – προς το παρόν ας μην υποτιμήσουμε όσα συνιστούν απειλή και κατά της χώρας μας. Οι επιδιώξεις της Τουρκίας ήταν να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως τη Γερμανία, αφενός για τα θέματα της Συρίας, με σκοπό να διασωθεί η θέση της Τουρκίας στο Ιντλίμπ, αφετέρου για το θέμα του προσφυγικού, ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνοντας ότι οι επιδιώξεις του Ερντογάν απευθύνονται και στο τουρκικό ακροατήριο, ο κύριος Μπουρνούς, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Άγκυρας να εκτονώσει την αναδυόμενη ξενοφοβία στο εσωτερικό της Τουρκίας, στοχοποιώντας τους Σύρους πρόσφυγες και συνδέοντας την παρουσία τους με την οξυνόμενη οικονομική κρίση.

«Σοβαρές εντάσεις με τη συριακή κοινότητα έχουν δημιουργήσει τα πολλά θύματα του τουρκικού στρατού στη Συρία από επιθέσεις του συριακού στρατού. Πολλές είναι οι επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα, το τελευταίο διάστημα. Ομοίως, ο Ερντογάν θα ήθελε να στρέψει την οργή των Τούρκων πολιτών για τους νεκρούς στο Ιντλίμπ προς εξωτερικά γεγονότα. Ας μην ξεχνούμε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η αποδοχή του προέδρου Ερντογάν είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 5 χρόνων».

«Δεν ευθύνεται μόνο ο Ερντογάν»

Για αμοιβαία ευθύνη στη διαμόρφωση μιας δοσοληπτικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, έκανε λόγο ο κύριος Μπουρνούς. 

«Εδώ και πάρα πολύ καιρό, όχι μόνο με ευθύνη της ηγεσίας Ερντογάν, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, έχουν γίνει αποκλειστικά σχέσεις δοσοληψίας, ένα παζάρι. Έχει εξαφανιστεί η συζήτηση για συνέχιση-αναθέρμανση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ έχουμε επικεντρωθεί σε ένα απογοητευτικό πάρε - δώσε μέσω εκατέρωθεν πιέσεων και εκβιασμών. Πρόκειται για σοβαρή υποβάθμιση της ίδιας της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτική που, έτσι κι αλλιώς, υπονομεύεται συστηματικά από τα αντικρουόμενα συμφέροντα των δυο - τριών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών».         

«Η Ευρώπη μάς πληρώνει για να γίνουμε αποθήκη εξαθλιωμένων ανθρώπων»

Δριμεία κριτική προς την ΕΕ εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς για τη δυνατότητα ενεργοποίησης πρόσθετων μηχανισμών εκ μέρους της Ευρώπης με στόχο τον «αφοπλισμό» του Τούρκου προέδρου. 

«Η εμπειρία της χώρας μας, μετά το 2016, είναι πικρή. Αφέθηκε μόνη της, μαζί με δυο ακόμα – αρκετά μεγαλύτερες – χώρες της Νότιας Ευρώπης να διαχειριστεί ένα σοβαρότατο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ευρώπη δεν δείχνει άξια λόγου αλληλεγγύη, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, δεν μοιράζεται το βάρος με φιλοξενία προσφύγων, δεν λειτουργεί σαν Ένωση με κοινά σύνορα. Πόσο μάλλον, όταν προορισμός όλων των προσφύγων και των μεταναστών είναι οι εύπορες χώρες στον Βορρά της ΕΕ. Το είδαμε και με τις υποσχέσεις που έδωσαν στον κύριο Μητσοτάκη: μας δίνουν χρήματα για να γίνουμε αποθήκη εξαθλιωμένων ανθρώπων, για να φτιάξουμε νέες δομές φιλοξενίας. Θέλουν να μας πληρώνουν για να τους κρατάμε μακριά από τις χώρες τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο κύριος Μπουρνούς, υπογράμμισε την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης με την ΕΕ σχετικά με την αντιμετώπιση του κρίσιμου μεταναστευτικού-προσφυγικού θέματος. «Ασφαλώς και μπορεί να υποχρεωθεί η Άγκυρα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, αν ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις από την ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να απειλήσει με βέτο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, με απειλή κυρώσεων, για επανενεργοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Ομοίως, να ζητηθεί από την ΕΕ ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα».

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, μετανάστες, Ευρώπη, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK