ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Διαθέσιμη για υποβολή αιτήσεων για το έτος 2020 είναι από τις 11 π.μ. της Παρασκευής η εφαρμογή για το επίδομα παιδιού, όπως έκανε γνωστό ο ΟΠΕΚΑ.

Ανοιχτή είναι από το πρωί της Παρασκευής η πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα παιδιού, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Βήμα 1 - Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21

Όπως εξηγεί ο ΟΠΕΚΑ, το επίδομα υπολογίζεται σύμφωνα με τα εξαρτώμενα τέκνα τα οποία έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Ωστόσο, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν το ποσό του επιδόματος για το 2020 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται κατά τον ΟΠΕΚΑ η υποβολή φορολογικής δήλωσης Ε1 τρέχοντος έτους (δηλαδή για τα εισοδήματα του 2019). 

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, η πληρωμή της δεύτερης δόσης του επιδόματος παιδιού θα περιλάβει μόνο όσους έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Βήμα 2 - Είσοδος

Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες, στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ. Με την είσοδο στο σύστημα ζητείται η επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ και συναίνεση για επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται.

Βήμα 3 - Συναίνεση

Μετά την είσοδο, εμφανίζεται φόρμα όπου θα πρέπει να επιλεγεί η τρέχουσα οικογενειακή κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου.

Συστήνεται προσοχή στην ανάγνωση του κειμένου το οποίο αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού, ενώ ακολούθως πατάτε «Συναίνεση» (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνσης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Βήμα 4 - Συμπλήρωση Αίτησης

Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας των ενδιαφερόμενων.

Ωστόσο, πρέπει να συμπληρωθούν κάποια από τα πεδία της αίτησης, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και ΙΒΑΝ.

Βήμα 5 - Σύνθεση Οικογένειας

Στην αίτηση περιλαμβάνεται πίνακας με τη σύνθεση της οικογένειας. Ωστόσο για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΠΕΚΑ, πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου.

Βήμα 6 - Επισημάνσεις και Δικαιολογητικά

Όταν γίνεται αποθήκευση ή υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να ζητηθεί η επισύναψη δικαιολογητικών. Κατά τον ΟΠΕΚΑ, ορισμένα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης.

Βήμα 7 - Καταχώρηση και Υποβολή

Στο κάτω μέρος της αίτησης πατάτε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορούν σε δεύτερο χρόνο να συμπληρωθούν στοιχεία ή να επισυναφθούν δικαιολογητικά.  

Ωστόσο, μετά από την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση. Τονίζεται ότι ό έλεγχος των δικαιολογητικών γίνεται μόνο μετά από την οριστική υποβολή της αίτησης.

Ακύρωση Αίτησης

Αν αφού υποβληθεί η αίτηση διαπιστωθεί πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.

Tags:
παιδιά, παιδί, ΟΠΕΚΑ, επίδομα παιδιού, επίδομα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK