ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 31
Βρείτε μας

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεδρίασε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Θεία Κοινωνία δεν μπορεί να καταστεί αιτία μετάδοσης ασθενειών.

Στο συμπέρασμα ότι η Θεία Κοινωνία δεν μπορεί να καταστεί αιτία μετάδοσης ασθενειών, καταλήγει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα, με αφορμή την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν.

Και προστίθεται: «Οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18)».

«Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους» συνεχίζει η Ιερά Σύνοδος.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Εκκλησία της Ελλάδας παρατηρεί ότι «όλοι οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια».

«Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία» καταλήγει, επί του θέματος.

Να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα

Την ίδια ώρα, η Ιερά Σύνοδος ζητά από τους πιστούς να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα:

  • Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι
  • Χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα
  • Τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα
  • Να γίνεται επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων
  • Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα  ή σακχαρώδη διαβήτη  ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους
  • Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα να επικοινωνεί με την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Μάλιστα, αποφάσισε την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες και τη διανομή του στους Ιερούς Ναούς.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς «να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του» και προτρέπει την τελετή Δέησης την 15η Μαρτίου σ’ όλους τους Ιερούς Ναούς, υπέρ της «αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου».

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
κρούσματα, κρούσμα, ιός, κοροναϊός, κορονοϊός, Εκκλησία της Ελλάδος, ορθόδοξη εκκλησία, Εκκλησία, Διαρκής Ιερά Σύνοδος, Ιερά Σύνοδος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK