ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 10
Βρείτε μας

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για τις δομές πρόνοιας του κράτους, εν μέσω της έξαρσης του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 99 κρούσματα.

Νέα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και τους εποπτευόμενους φορείς πρόνοιας του υπουργείου.

Οι επίμαχες ενέργειες αφορούν:

  • Τους εργαζόμενους γονείς ατόμων με αναπηρία.
  • Τις ανοιχτές δομές πρόνοιας (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών - ΚΔΑΠ, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες ΚΔΑΠ - ΜεΑ, και Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας – ΚΔΗΦ).
  • Τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών

Εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία

Ειδικότερα, για τους εργαζομένους γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως ηλικίας είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας, λόγω αναστολής της λειτουργίας των μονάδων αυτών, θεσμοθετείται κατόπιν έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «άδεια ειδικού σκοπού» για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι συγκεκριμένες μονάδες, μέχρι την 10η Απριλίου του 2020, με την προϋπόθεση ότι ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Ανοιχτές δομές πρόνοιας

  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜεΑ) και Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ): Κατόπιν Κοινής Υπουργικής Απόφασης το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία διευκρινίζεται ότι αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΔΗΦ. και των ΚΔΑΠ - ΜεΑ για 14 μέρες, με ημερομηνία λήξης της αναστολής την 25η Μαρτίου 2020. Στην περίπτωση αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι προνοιακές δομές που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.  
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ): Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρέχονται οδηγίες ως προς τη λειτουργία και την παροχή υπηρεσιών με ασφάλεια, για την αποφυγή συνωστισμού, καθώς και για τα έκτακτα περιστατικά. Εντούτοις, κατά περίπτωση, συνιστάται η παραμονή των ηλικιωμένων στο οικογενειακό τους περιβάλλον, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, άλλως η παροχή υπηρεσιών από τα ΚΗΦΗ είτε κατ’ οίκον είτε εντός των δομών, εφόσον αυτό κριθεί απολύτως αναγκαίο.
  • Παραρτήματα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης: Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρέχονται οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία τους, και τον μη συνωστισμό στους χώρους αναμονής. Δεδομένου ότι οι περισσότερες ανοιχτές δομές λειτουργούν με συγχρηματοδότηση πόρων, το Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους.

Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

Με επιστολή της στις διοικήσεις των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, η αρμόδια υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, ζήτησε αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και των οδηγιών του ΕΟΔΥ, τη διαμόρφωση πρωτοκόλλου για την προετοιμασία ειδικού χώρου απομόνωσης σε περίπτωση πιθανού κρούσματος, την αναστολή των επισκεπτηρίων και των ομαδικών ψυχαγωγικών/αθλητικών δραστηριοτήτων σε δομές παιδικής προστασίας για 15 μέρες, τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, καθώς και συχνή απολύμανση των εγκαταστάσεων των παραρτημάτων.

«Στηρίζουμε τους εργαζόμενους γονείς παιδιών με αναπηρία επεκτείνοντας την άδεια ειδικού σκοπού, περιορίζουμε τη λειτουργία των ανοιχτών δομών στο απολύτως αναγκαίο και ενισχύουμε τη θωράκιση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ώστε να διαχειριστούμε όλοι μαζί αποτελεσματικά την παρούσα κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας» ανέφερε, από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των παραπάνω, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων, των φροντιστηρίων και των παιδότοπων, στην ακύρωση των αθλητικών διοργανώσεων, τη ματαίωση των παρελάσεων, καθώς και την αναβολή των συνεδριακών εκδηλώσεων.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
ιός, κοροναϊός, κορονοϊός, υπουργός Εργασίας, εργασία, κρούσματα, κρούσμα, πρόνοια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK