ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολύμπια καθώς λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης άναψε η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φτάσει μέχρι το Τόκιο

Ειδικών συνθηκών είναι η φετινή Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, λόγω του κορονοϊού.

Πάντως παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις των διοργανωτών, η διεξαγωγή των Ολυμπιακών τίθεται εν αμφιβόλω εξαιτίας της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής, και εν μέσω της εξάπλωσης του ιού, η ΕΟΕ σε συνεργασία με τη ΔΟΕ και την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων αποφάσισαν να διεξαχθεί η Τελετή με πολλά περιοριστικά μέτρα.

Γιατί γίνεται η Τελετή Αφής

Η τελετή έχει βαθιά συμβολικό χαρακτήρα και η διεξαγωγή της αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας και στους σύγχρονους Αγώνες.

Το νόημα της Φλόγας

Η Φλόγα αναβιώνει τον μύθο του Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους και έως και σήμερα πραγματοποιείται για να τονίσει τις ανθρώπινες αξίες που είναι συνδεδεμένες με τον συμβολισμό της φωτιάς.

Παραδοσιακά, η Φλόγα που θα ανάψει θα χρησιμοποιηθεί για να ανάψει τον Ολυμπιακό βωμό κατά την Τελετή Έναρξης των Αγώνων του Τόκιο την 24η Ιουλίου.

Η σχέση της Φλόγας με την Ελλάδα

Παρότι τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928, όσο και στους επόμενους του 1932, υπήρχε η Φλόγα στα στάδια, η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία ήταν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.

© AFP 2020 / ARIS MESSINIS
Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία

Πώς ανάβει η Φλόγα

Κατά τη διαδικασία δεν υπάρχει κανένα τεχνητό μέσο. Η Φλόγα ανάβει από τις αχτίδες του ήλιου για να τονίσει την αγνότητα.

Ο τρόπος είναι απλός: Τοποθετείται ένα κοίλο κάτοπτρο που χρησιμεύει ως μεγεθυντικός φακός για να πιάσει τις αχτίδες του ήλιου και μαζί με φιλμ παλιάς φωτογραφικής μηχανής, που παίρνει εύκολα φωτιά, τοποθετείται σε πήλινο αγγείο.

Η δάδα που ανάβει τη Φλόγα στην τελετή είναι διαφορετική από αυτές που θα χρησιμοποιηθούν στη λαμπαδηδρομία, καθώς είναι κατασκευασμένη από ασήμι και είναι εμπνευσμένη από το σχέδιο των στύλων του Ηραίου.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, Ολυμπιακοί Αγώνες, Ολυμπιακή Φλόγα, Ολυμπιακή δάδα, Αρχαία Ολυμπία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK