13:27 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Το υπουργείο Υγείας απευθύνει σύσταση σε όσους ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου να μην ταξιδεύουν εντός ή εκτός Ελλάδας.

Έκκληση σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν τα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, απευθύνει το υπουργείο Υγείας, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του κάνει έκκληση για αποφυγή ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδας όλων των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή άτομα με ηλικία άνω των 70 ετών ή υποκείμενα οποιασδήποτε ηλικίας με σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Σκοπός του υπουργείο είναι η διαφύλαξη της προστασίας των ανθρώπων αυτών από τη σοβαρή λοίμωξη του COVID-19.

Επίσης, όπως εξηγεί το υπουργείο, οι κορονοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, η σοβαρότητα των οποίων ποικίλλει στον άνθρωπο και στα ζώα, ενώ εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονοϊούς.

Αξίζει ακόμη να τονισθεί πως ο κορονοϊός SARS-COV-2 είναι στέλεχος που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός SARS-COV-2 πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένωνχεριών).

Ο χρόνος επώασης της νόσου, υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες με μέσο χρόνο επώασης τις 5 ημέρες, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πρώτος νεκρός στην Ελλάδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ακόμη 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 99.

Παράλληλα, η χώρα «μετράει» και τον πρώτο νεκρό, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέληξε ο 66χρονος από την Ηλεία, ο οποίος νοσηλευόταν με σοβαρή πνευμονία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Άμεση παρέμβαση εισαγγελέα όταν δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό

Εγκύκλιο, με αφορμή την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας.

Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ζητά από τους εισαγγελείς να παρεμβαίνουν άμεσα σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων που έχουν επιβληθεί για να εξαπλωθεί ιός.

Παραπέμπει, μάλιστα και στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους  παραβιάζουν τα μέτρα.

Θεωρεί όπως λέει «αυτονόητη» αυτή την παρέμβασή όταν «συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

«Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του  και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α' ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν' αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο. Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
νεκρός, κρούσματα, κρούσμα, ταξίδι, Ελλάδα, Υπουργείο Υγείας, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK