20:46 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Κορονοϊός και τρόφιμα: Ο ΕΦΕΤ δημοσιεύσει χρήσιμες πληροφορίες για το εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω τροφίμων καθώς και για το μαγείρεμα.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδεται μέσω των τροφίμων, τονίζει ο ΕΦΕΤ σε ενημερωτικό σημείωμα για τον θανατηφόρο ιό και τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.

«Επιστήμονες και Αρχές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2 και δεν έχουν υπάρξει έως σήμερα αναφορές μετάδοσης μέσω των τροφίμων», τονίζει ο ΕΦΕΤ.

Ο οργανισμός επικαλείται δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που εξετάζει επιστημονικά δεδομένα από προηγούμενες εστίες λοιμώξεων παρόμοιων κορονοϊών, όπως οι SARS-CoV και MERS-CoV. Τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφίμων.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων να αποδεικνύεται ότι ο νέος κορονοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά τη μετάδοσή του μέσω της κατανάλωσης τροφίμων», αναφέρει.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν, προσθέτει ο ΕΦΕΤ επικαλούμενος το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν μολυνθεί άνθρωποι με τον νέο τύπο κορονοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, προσθέτει ο ΕΦΕΤ με βάση και τον Οργανισμό Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Γερμανίας (BfR).

«Δεν υπάρχουν, επίσης, γνωστές αναφορές σχετικά με λοιμώξεις από άλλους κορονοϊούς που οφείλονται σε κατανάλωση τροφίμων ή σε επαφή με ξηρές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που έχουν πρόσφατα μολυνθεί από ιούς είναι, παρόλα αυτά, δυνατή μέσω μολύνσεων από τις αποχρέμψεις. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορονοϊών στο περιβάλλον», προστίθεται.

Τέλος, σύμφωνα με την Eθνική Αρχή για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων, το Περιβάλλον και την Εργασία της Γαλλίας (ΑΝSES), με την έως σήμερα γνώση, αποκλείεται η άμεση μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 μέσω της πεπτικής οδού.

Τι ισχύει για τον κορονοϊό και το μαγείρεμα

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, ο κορονοϊός -κατ' αναλογία με άλλους γνωστούς κορονοϊούς- είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος.

Έτσι, η θερμική επεξεργασία στους 63 βαθμούς Κελσίου για 4 λεπτά μειώνει τη μόλυνση ενός προϊόντος διατροφής.

Συμβουλές για καταναλωτές για τον κορονοϊό και τα τρόφιμα

Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μετάδοση του κορονοϊού μέσω τροφίμων ή/και εισαγόμενων προϊόντων, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές την αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης και η αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την παρασκευή και το χειρισμό των τροφίμων.

«Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται», υπογραμμίζει ο οργανισμός.

«Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κορονοϊού SARS-CoV-2. Καλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων», προστίθεται.

Συμβουλές για τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους χειριστές τροφίμων

Ο ΕΦΕΤ συνιστά στις επιχειρήσεις τροφίμων αυξημένη επαγρύπνηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου λειτουργικής υγιεινής και ασφαλούς παραγωγής και διάθεσης/έκθεσης των τροφίμων.

Ο οργανισμός συμβουλεύει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα εξής:

 • Εφαρμογή σχολαστικού προγράμματος καθαρισμού – απολύμανσης των χώρων παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων, των χώρων υγιεινής και του εξοπλισμού της επιχείρησης, με κατάλληλα καθαριστικά και απολυμαντικά.
 • Έγκαιρη αποκομιδής απορριμμάτων.
 • Ορθή εφαρμογής προγράμματος μυοκτονίας – απεντόμωσης.

Παράλληλα, πρέπει να ακολουθούνται οι εξής κανόνες ατομικής υγιεινής:

 • Να εφαρμόζεται πολιτική απαγόρευσης χειρισμού τροφίμων από ασθενείς εργαζόμενους με επίπτωση στα τρόφιμα.
 • Το προσωπικό που σχετίζεται με το χώρο παραγωγής ή έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικά υγείας σε ισχύ.
 • Να υπάρχει κατάλληλος και καθαρός ιματισμός για το προσωπικό.

Ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει επίσης τους κανόνες ατομικής υγιεινής που αναφέρει και το υπουργείο Υγείας.

Πλύσιμο των χεριών συνίσταται:

 • Πριν την έναρξη της εργασίας του προσωπικού.
 • Πριν το χειρισμό έτοιμου προς κατανάλωση τροφίμου.
 • Πριν και μετά την χρήση γαντιών (τα γάντια θα πρέπει να είναι μίας χρήσεως και να αντικαθίστανται όταν λερωθούν ή σχιστούν ή σε τακτά χρονικά διαστήματα).
 • Μετά την επαφή με μαλλιά, μύτη, πρόσωπο ή στόμα.
 • Μετά από χειρισμό ή προετοιμασία ωμού τροφίμου.
 • Μετά από χειρισμό απορριμμάτων.

Επίσης:

 • Μετά από εφαρμογή καθαρισμών.
 • Μετά από χρήση της τουαλέτας.
 • Μετά από φύσημα της μύτης, φτέρνισμα ή βήχα.
 • Μετά από το φαγητό, το ποτό ή το κάπνισμα.
 • Μετά από χειρισμό χρημάτων.

Τέλος συμβουλεύεται:

 • Στέγνωμα των χεριών με χαρτί μιας χρήσης.
 • Απολύμανση των χεριών με κατάλληλο απολυμαντικό.
Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
ΕΦΕΤ, φαγητό, τρόφιμα, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK