20:37 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (1761)
0 01
Βρείτε μας

Διάβασμα του νεκρού στο μνήμα λίγο πριν τον ενταφιασμό προβλέπει η διαδικασία, για όσους καταλήξουν από τον κορονοϊό. Στις άλλες περιπτώσεις, οι κηδείες, ήδη, τελούνται σε στενό οικογενειακό κύκλο και χωρίς τα ταφικά έθιμα, όπως δεξιώσεις, παραμονή του νεκρού στο σπίτι κ.α.

Η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε και τις κηδείες. Τα μέτρα προστασίας για τη διασπορά του ιού είναι αυστηρά και αφορούν τόσο τις κηδείες των συνανθρώπων μας που θα καταλήξουν από τον κορονοϊό, όσο και αυτών που πεθαίνουν από άλλα αίτια.

Ο κορονοϊός έχει επιφέρει «καραντίνα» και στις κηδείες, οι οποίες, πλέον, γίνονται σε στενότατο κύκλο, χωρίς δεξιώσεις, παραμονή του θανόντος στο σπίτι και τα άλλα τελετουργικά που προβλέπει η θρησκεία και τα ταφικά έθιμά μας.

Οδηγίες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την κηδεία ενός ατόμου που πέθανε από κορονοϊό, έχουν φτάσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στα γραφεία τελετών όλης της χώρας.

Μιλώντας στο Sputnik, ο γνωστός ιδιοκτήτης γραφείων τελετών στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, κ. Φάνης Μπαμπούλας, ανέφερε ότι η σορός του θανόντος από κορονοϊό μπαίνει σε σάκο και στη συνέχεια σε φέρετρο. 

«Αν κάποιος πεθάνει από τον κορονοϊό, μπαίνει σε σάκο και μετά σε φέρετρο το οποίο είναι κλειστό, δηλαδή δεν θα ανοίξει. Διαβάζεται ο νεκρός στο μνήμα και ενταφιάζεται και εκεί μπορούν να είναι ελάχιστοι συγγενείς μέχρι πέντε άτομα», είπε ο κ. Μπαμπούλας.

Αυστηρά, όμως, είναι τα μέτρα και για τις κηδείες όσων ατόμων πέθαναν από άλλα αίτια, καθώς τα μέτρα προφύλαξης έναντι του κορονοϊού δεν επιτρέπουν συναθροίσεις και συνωστισμό σε σπίτια, νεκροστάσια και εκκλησίες.

«Μέσα στην εκκλησία θα μπαίνουν οι άμεσοι συγγενείς, δηλαδή από πέντε έως 10 άτομα και ο υπόλοιπος κόσμος θα κάθεται έξω από την εκκλησία. Ούτε δεξίωση κάνουμε, ούτε νεκροστάσιο κάνουμε, τίποτα δεν κάνουμε πλέον από αυτά που κάναμε πριν τον κορονοϊό», τόνισε ο κ. Μπαμπούλας.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το γραφείο του είχε χθες και προχθές δύο κηδείες ατόμων, οι οποίες έγιναν σε στενότατο κύκλο συγγενών.

«Χτες και προχθές είχαμε δυο κηδείες. Στη μία ήταν εννέα άτομα, στην άλλη περίπου 14 άτομα, συγγενείς. Ούτε για λίγη ώρα, δεν επιτρέπεται η παραμονή του θανόντα στο σπίτι. Απαγορεύονται όλα. Το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι τελετή με πολύ λίγα άτομα και, αν υπάρχουν κι άλλοι, πρέπει να καθίσουν έξω από την εκκλησία», σημείωσε ο κ. Μπαμπούλας, ενώ, σχετικά με το εάν με τα νέα δεδομένα έχουν μειωθεί οι τιμές, πρόσθεσε:

«Πάντα υπάρχουν διακυμάνσεις στις τιμές μιας κηδείας. Τώρα, επιπλέον, μειώνεται το κόστος, αφού ο συγγενής δεν πληρώνει δεξίωση οπωσδήποτε είναι πολύ χαμηλότερα».

 

 

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1761)
Tags:
παπάς, Εκκλησία, κορονοϊός, κηδεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK