ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
110
Βρείτε μας

Μόνο με τους ιερείς και τους μοναχούς, χωρίς την παρουσία πιστών θα διεξάγονται πια οι λειτουργίες στους ναούς εν μέσω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αποφάσισε τη λήψη μιας σειράς μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης του κορονοϊού.

Οι αποφάσεις αυτές αφορούν την λειτουργία των ναών, τις καθημερινές ακολουθίες, τις βαφτίσεις, τους γάμους, τις κηδείες και τα μνημόσυνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών, ενώ παρακαλούνται ιδιαιτέρως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους.

«Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον  διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του», αναφέρεται στην απόφαση.

Επιπλέον, τονίζεται πως αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλες οι προγραμματισμένες βαφτίσεις και οι γάμοι, ενώ σε περίπτωση ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.

Όσον αφορά τις κηδείες, αυτές θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του θανόντος, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα.

Ακόμη, όπως επισημαίνεται στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες δίχως τη συμμετοχή προσκυνητών, ενώ η Ιερά Σύνοδος επίσης, υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, η Ιερά Σύνοδος συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας ενώ τονίζει και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας και δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα. 

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
γάμος, ναός, διακοπή λειτουργίας, Θεία Λειτουργία, Εκκλησία της Ελλάδος, εκκλησίες, Εκκλησία, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK