ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός (2116)
0 50
Βρείτε μας

Τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) - παρά το κλείσιμο των σχολείων - έμειναν ανοιχτά. Και τώρα το υπουργείο Παιδείας... τρέχει και δεν φθάνει.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 352 σ’ όλη την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να λαμβάνει δρακόντεια μέτρα για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.

Ωστόσο, παρά την έκταση και την αυστηρότητα αυτών των μέτρων, και πάλι οι «τρύπες» στο δίκτυ ασφαλείας είναι αρκετές, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο όλο το σύστημα υγείας της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) του υπουργείου Παιδείας, τα οποία – σ’ αντίθεση με τα σχολεία – παρέμμειναν εν λειτουργία και αυτή τη στιγμή αποτελούν εστία εξάπλωσης του Covid-2019.

Κι αυτό, διότι – όπως καταγγέλλεται στο Spuntik – ένας εκ των εργαζομένων στα ΚΕΣΥ,  ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με δεκάδες άλλα άτομα, ανάμεσα στα οποία γονείς και μαθητές, διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι τα ΚΕΣΥ

Τα ΚΕΣΥ είναι δομές του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες είναι αρμόδιες τόσο για την υποστήριξη μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, όσο και για τη διάγνωση – αξιολόγηση βαθύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη της εκπαιδευτικής και σχολικής κοινότητας.

Αποτελούν δε, συνέχεια των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ), όπως και των Κέντρων Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ).

Αυτή τη στιγμή, σ’ όλη την Ελλάδα, υπάρχουν δεκάδες τοπικές διευθύνσεις των ΚΕΣΥ – 13 εκ των οποίων στην Αττική – οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με τη λειτουργία των σχολείων και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.

Κλειστά σχολεία, ανοιχτά ΚΕΣΥ

Στις 10 Μαρτίου του 2020, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο όλων των σχολείων, των φροντιστηρίων και των βρεφονηπιακών σταθμών, με στόχο τον περιορισμό επέκτασης του Covid-2019.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας δεν ενέταξε τα ΚΕΣΥ στην παραπάνω απόφαση – παρά τις περί αντιθέτου συστάσεις και παρά το γεγονός ότι αποτελούν εκπαιδευτικές δομές.

Έτσι, γονείς και μαθητές συνέχισαν να συγχρωτίζονται και να έρχονται σε επαφή με τους υπαλλήλους των κατά τόπους ΚΕΣΥ.

Θετικός στον Covid-2019 εργαζόμενος των ΚΕΣΥ

Πριν λίγες ημέρες, όπως καταγγέλλεται στο Sputnik, ένας εκ των υπαλλήλων του ΚΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται στη λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα, διαγνώσθηκε θετικός στον Covid-2019. Ο ίδιος φέρεται να νόσησε από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Λόγω της ήπιας – έως και ανύπαρκτης συμπτωματολογίας των πρώτων ημερών – ο συγκεκριμένος υπάλληλος έδινε κανονικά το «παρών» στην εργασία του, ερχόμενος σε επαφή με συναδέλφους, μαθητές και γονείς.

Μετά την επιβεβαίωση της ασθένειάς του, το υπουργείο Παιδείας – κατόπιν εορτής – προχώρησε στο άμεσο κλείσιμο του συγκεκριμένου ΚΕΣΥ, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα.

Όμως, η ζημιά για το σύστημα υγείας ενδεχομένως να έχει ήδη γίνει, δεδομένων των δεκάδων επαφών του νοσούντα υπαλλήλου, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, η οποία καλείται άμεσα να λάβει αποφάσεις και να προχωρήσει – έστω και την ύστατη στιγμή – στην αναστολή της λειτουργίας όλων των ΚΕΣΥ, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
κρούσμα, κρούσματα, κορονοϊός, κοροναϊός, κλειστά σχολεία, σχολεία, σχολείο, Υπουργείο Παιδείας, παιδεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK