16:08 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 0 0
Βρείτε μας

Αγωνιούν οι ευπαθείς ομάδες για την έξαρση του κορονοϊού. Έκκληση να συμπεριληφθούν οι καρκινοπαθείς στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απηύθυνε μέσω του Sputnik, η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών.

Την έντονη ανησυχία του, για την έξαρση του κορονοϊού και το δύσκολο διάστημα απομόνωσης που ακολουθεί, εκφράζει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών. Μέσω της προέδρου, Ζωής Γραμματόγλου, η οποία μίλησε στο Sputnik, εκφράζουν την αγωνία τους και θέτουν κρίσιμα ερωτήματα στην Πολιτεία.

Πώς θα πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους για χημειοθεραπεία τις ημέρες που έρχονται; Τι πρόβλεψη υπάρχει για τους καρκινοπαθείς που στερούνται βοήθειας, καθώς ζουν εντελώς μόνοι; Με τους επιστήμονες να αποφαίνονται ότι ο ιός απειλεί κυρίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όλο κι εντονότερα εκφράζεται ένα αίσθημα αδιεξόδου από τους ανθρώπους αυτούς που έχουν ήδη βεβαρημένη υγεία, όπως περιέγραψε η κυρία Γραμματόγλου.

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε κάθε άνθρωπο, ο Σύλλογος ανέστειλε τη λειτουργία όλων των δράσεων που πραγματοποιεί στα γραφεία του, από την περασμένη Παρασκευή και για 15 ημέρες. Έδωσε, ωστόσο, τη δυνατότητα για ατομικές συνεδρίες υποστήριξης μέσω τηλεφώνου ή Skype. «Προσπαθούμε να στηρίξουμε όπως μπορούμε», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου.

Το πρόβλημα που καλείται, μεταξύ άλλων, να λύσει είναι η «απώλεια» των δεκάδων εθελοντών που συνέβαλαν καθοριστικά στη στήριξη καρκινοπαθών ατόμων.

«Προ της κρίσης του ιού, οι εθελοντές μάς βοηθούσαν πάρα πολύ, αναλαμβάνοντας πολλές εργασίες. Αυτή τη στιγμή, όμως, λόγω της καραντίνας, κανείς δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να ζητήσει βοήθεια από εθελοντές. Το δικό μου τηλέφωνο είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή και κάνω ό,τι μπορώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Έκκληση για «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η κυρία Γραμματόγλου έκανε έκκληση για βοήθεια αυτής της ευπαθούς ομάδας πληθυσμού και λήψη επιπλέον μέτρων. 

«Τα τηλέφωνα που δέχομαι δεν έχουν σταματημό. Μεγάλο ερώτημα παραμένει πώς θα μετακινούνται αυτοί οι ασθενείς για να κάνουν τις θεραπείες τους στα νοσοκομεία, χωρίς να εκτεθούν στον κίνδυνο. Μεγάλο πρόβλημα είναι, επίσης, το θέμα της συνταγογράφησης των φαρμάκων για τα μοναχικά άτομα. Υπήρχαν ανέκαθεν πρακτικές δυσκολίες που έπρεπε να υπερβούν αυτοί οι άνθρωποι. Τώρα, πλέον, δε νομίζω ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν. Πρέπει να πάρουν απόφαση για επέκταση των τρίμηνων συνταγών, ώστε να μη χρειάζεται ο ασθενής να επισκέπτεται το νοσοκομείο και το φαρμακείο. Θα πρέπει να γίνεται αυτόματα ηλεκτρονικά. Και σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, να μπορούν οι ασθενείς να δηλώνουν τα φάρμακά τους και να τα παραλαμβάνουν από το κοντινότερο δυνατό φαρμακείο, της γειτονιάς τους».

Σχολιάζοντας τα προληπτικά μέτρα και τις διευκολύνσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η κυρία Γραμματόγλου είπε προς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπογράμμισε, ωστόσο, την επιτακτική ανάγκη για βοήθεια των μοναχικών ασθενών κατ' οίκον.

«Το πρόγραμμα κάποιων δήμων για Βοήθεια στο Σπίτι που απευθύνεται συνήθως στα άτομα τρίτης ηλικίας, δεν προβλέπεται για τους καρκινοπαθείς. Έτσι, αφήνονται στην τύχη τους. Εάν υπάρχει κάποιος συγγενής ή οικείος, έχει καλώς. Αν δεν έχουν κανέναν, τραβούν μόνοι τους τον Γολγοθά κι όσοι αντέξουν. Μακάρι να εφαρμοστεί το Βοήθεια στο Σπίτι και για τους μοναχικούς καρκινοπαθείς, το εύχομαι και το ελπίζω». 

«Αν ο ιός χτυπήσει την πόρτα μας, μπορεί να είναι το τέλος»

Περιγράφοντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, η πρόεδρος του Συλλόγου, αναφέρθηκε στα συναισθήματα των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο:

«Έχουν πάρα πολύ άγχος κι αγωνία, γιατί είναι ανοσοκατασταλμένοι λόγω των θεραπειών. Έχουν ένα λόγο παραπάνω να ανησυχούν, διότι αν ο ιός χτυπήσει τη δική τους πόρτα, μπορεί να είναι και το τέλος. Αυτό μου λένε συνέχεια». 

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
Βοήθεια στο Σπίτι, πανδημία, καρκίνος, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK