08:00 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις διαδικασίες επανεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ αλλά ο κορονοϊός δυσκολεύει τις διαδικασίες ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν.

Οι προετοιμασίες και οι συζητήσεις για επανεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη της ΕΕ ποσοστό από την Ελλάδα συνεχίζονται απρόσκοπτα, αλλά είναι δύσκολο να δοθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Αυτό συμβαίνει διότι τα μέτρα που έχουν λάβει πολλά κράτη για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού δυσκολεύουν τις διαδικασίες και τα χρονικά περιθώρια, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σας λέω με ασφάλεια ότι οι συζητήσεις και οι προετοιμασίες συνεχίζονται» σημείωσε και προσέθεσε: «Προσπαθούμε να γίνει το γρηγορότερο δυνατόν».

Να σημειωθεί πως το πρωί συνεδρίασε το Κολέγιο των Επιτρόπων μέσω τηλεδιάσκεψης, για την αντιμετώπιση του Covid-19 σε συνέχεια των αποφάσεων που έλαβαν χθες βράδυ οι αρχηγοί κρατών.

Κεντρικός άξονας ήταν το να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα μέτρα διευκόλυνσης της προώθησης ιατρικού υλικού και άμεσης ανάπτυξης αναγκαίων ιατρικών μηχανημάτων αλλά και επαναπατρισμού των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται σε τρίτες χώρες οι οποίοι εκτιμώνται στους 80.000.

Σχετικά με τις χώρες που εφαρμόζουν αυστηρούς περιορισμούς στα εσωτερικά σύνορα, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η Κομισιόν έλαβε διαβεβαιώσεις από όλες τις χώρες ότι θα υπάρξει κοινή αντιμετώπιση και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

«Λέμε πως τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν χωρίς να αποκλείουμε την επιβολή ελέγχων στα σύνορα» σημείωσε .

Τόνισε δε πως υπάρχουν συνεχείς επαφές με όλα τα μέλη για να αποσαφηνισθεί το θέμα και των μεταφορών.

«Δεν υπάρχει νομική αντιμετώπιση, τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και ήδη κάποιες χώρες έχουν λύσει κάποια προβλήματα που προέκυψαν στα σύνορα», είπε και προσέθεσε: «Εμείς είμαστε ανήσυχοι για την εξάπλωση του ιού, αλλά πρέπει να συνεργασθούν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ και για τα προβλήματα που γεννιούνται στα σύνορα. Δεν θα τα αντιμετωπίσουμε όμως με δικαστικές διαδικασίες».

Σχετικά με τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών έκανε λόγο για προσπάθειες μέσω διπλωματικής οδού και διαμέσου του ειδικού Κεντρικού Συμβουλίου που έχει άμεση επαφή με προξενικά γραφεία και πρεσβείες.

Τέλος αναφέρθηκε στις διαδικασίες και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια αναπνευστήρων και άλλου ιατρικού εξοπλισμού που έχουν ανάγκη πολλές χώρες- μέλη, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα καθώς έχουν ξεκινήσει δημοπρασίες για την προμήθεια τους από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
Προσφυγικό, κοροναϊός, κορονοϊός, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK