ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Οδηγίες και συμβουλές προς τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο σχετικά με τον κορονοϊό δίνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία.

Ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα, προσβάλει πιο σοβαρά ηλικιωμένους, ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

«Αυτό δε σημαίνει ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι χωρίς κίνδυνο», αναφέρει, ωστόσο, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία (ΕΚΕ).

Σύμφωνα με την ΕΚΕ όπως και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, μπορεί να παρουσιασθεί, σε ένα μικρό ποσοστό, μυοκαρδιακή βλάβη με αύξηση του καρδιακού ενζύμου τροπονίνης.

Αυτή η μυοκαρδιακή βλάβη έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 χωρίς υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα.

Όσον αφορά τους καρδιολογικούς ασθενείς αυξημένου κινδύνου, αυτοί είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, με συγγενή καρδιοπάθεια με συμπτώματα, με μη ρυθμιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, με σοβαρού βαθμού νεφρική ανεπάρκεια και με συνύπαρξη χρόνιου αναπνευστικού νοσήματος.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως είναι αυτοί με ιστορικό διατατικής μυοκαρδιοπάθειας ή οι ασθενείς με παλαιό έμφραγμα και επηρεασμένη λειτουργία της καρδιάς.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο

H ΕΚΕ συμβουλεύει τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο τα εξής:

  • Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥΥ για την αποφυγή προσβολής και μετάδοσης (αποφυγή συναθροίσεων, μένουμε σπίτι, συχνό πλύσιμο χεριών κλπ).
  • Δεν επισκεπτόμαστε νοσοκομεία και ιατρεία αν δεν έχουμε συμπτώματα. Αναβάλουμε τον τακτικό έλεγχο για τους επόμενους μήνες. Η συνταγογράφηση μπορεί να λαμβάνεται από συγγενικά πρόσωπα.
  • Δεν αλλάζουμε τη φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνουμε για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή των ACE-I και ARB για τον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης.
  • Φροντίζουμε να συμμορφωνόμαστε με τη φαρμακευτική θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη κλπ, ούτως ώστε να μειώσουμε τις επανεισαγωγές στο νοσοκομείο.
  • Ακολουθούμε σωστή υγιεινοδιαιτητική αγωγή, με αποφυγή άλατος και καπνίσματος.
  • Επί εμφανίσεως οξέων συμπτωμάτων, πχ θωρακικού άλγους, δύσπνοιας ή ζάλης με συνοδό αίσθημα παλμών, να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα καρδιολόγο σας.

Με παραπάνω οδηγίες μπορούμε να μειώσουμε την προσβολή και τις επιπλοκές κατά τη θεραπεία για Covid-19 ενώ η ΕΚΕ τονίζει ότι πρέπει να παρέχεται ιδιαίτερη μέριμνα προς την κατεύθυνση της καρδιαγγειακής προστασίας.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
συμβουλές, οδηγίες, ασθενείς, ασθενής, καρδιά, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK