23:28 09 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1981)
0 20
Βρείτε μας

Μια σειρά από κανόνες που θα πρέπει να τηρήσουμε για να προστατευθούμε, όσο το δυνατόν, από τον νέο κορονοϊό που πλήττει και τη χώρα μας.

Η επιστημονική κοινότητα δεν είναι ακόμη σε θέση να προβλέψουν τη διάρκεια της επιδημίας του νέου κορονοϊού και πώς αυτή θα εξελιχθεί.

Ωστόσο, υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές και να περιορίσουμε τη διασπορά σύμφωνα με τη Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος-φυματιολόγος, ιατρός Δημόσιας Υγείας, συντονίστρια Λοιμώξεων Αναπνευστικού της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Προσοχή στα χέρια

 • Μην ανταλλάσσετε χειραψίες και επιλέξτε άλλους τρόπους ευγενικού και φιλικού χαιρετισμού.
 • Καθαρίστε τα χέρια σας πριν μπείτε στο σπίτι ή στη δουλειά και να επαναλαμβάνετε τον καθαρισμό σε τακτά χρονικά διαστήματα, κυρίως πριν φάτε ή πιάσετε  μάτια, μύτη και στόμα.
 • Ο καθαρισμός των χεριών πρέπει να γίνεται με σαπούνι και νερό με την ορθή τεχνική καθαρισμού η οποία θα διαρκεί ένα ολόκληρο λεπτό. Εναλλακτικά, επιτρέπεται η χρήση αλκοολούχου διαλύματος >60% για 30 δευτερόλεπτα.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, μύτη ή στόμα χωρίς να έχετε καθαρίσει πρώτα τα χέρια σας.

Ποιες επιφάνειες θέλουν τακτικά καθάρισμα

 • Συχνός καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται σε πόμολα, χειρολαβές, πληκτρολόγια κοινής χρήσης, τηλεκοντρόλ, γραφεία, θρανία κτλ
 • Να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες κοινής χρήσης με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1 μέρος οικιακής χλωρίνης 5,25% /49 μέρη νερού (200ml χλωρίνη σε 8 λίτρα νερού) με παραμονή στην επιφάνεια 15-30 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυμα με νερό.

Αερισμός χώρων

Αερίζετε τακτικά και επαρκώς τους κοινόχρηστους, εργασιακούς και οικιακούς χώρους.

Εργασία από το σπίτι

 • Ανακαλύψτε τρόπους να εργαστείτε από το σπίτι μέσω της τεχνολογίας. Τηλεδιασκέψεις και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν τη μείωση απώλειας εργασιακών ωρών και τη διατήρηση περιβάλλοντος εργασιακής ευρυθμίας.
 • Αν οι συναντήσεις για θέματα δουλειάς είναι απολύτως απαραίτητες, συστήνεται η απόσταση ενός μέτρου, η τήρηση των κανόνων ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής, καθώς και ο καλός αερισμός του χώρου.
 • Εάν κάποιος από τους εργαζόμενους αισθάνεται ασθενής πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του.

Τι γίνεται με τις συναθροίσεις

 • Για το χρονικό διάστημα που υπάρχουν οι συγκεκριμένες οδηγίες για τον κορονοϊό θα πρέπει να αποφεύγονται οι κοινωνικές και φιλικές συναθροίσεις και οι επισκέψεις.
 • Μην επισκέπτεστε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς ιδιαίτερα σοβαρό λόγο και πριν επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
 • Αν είναι απολύτως απαραίτητη η συνάθροιση, διατηρείστε την απόσταση ενός μέτρου και τηρείστε τα μέτρα ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής.
 • Οι χώροι των συναθροίσεων θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς.

Μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

 • Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και αν είναι απαραίτητο διατηρείτε την απόσταση ενός μέτρου και να τηρείτε όλα τα μέτρα ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής και καλού αερισμού.
 • Αποφύγετε ώρες αιχμής και προσαρμόστε το πρόγραμμα σας σε ώρες που υπάρχει μικρότερος συγχρωτισμός.

Τι πρέπει να προσέχουν οι Αναπνευστικοί Ασθενείς

 • Αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Βρογχικό 'Ασθμα, Διάμεση Πνευμονοπάθεια κλπ.) θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα ειδικό πνευμονολόγο-φυματιολόγο για να λάβετε τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες. Ο κορονοϊός δύναται να απορρυθμίσει την αναπνευστική νόσο σας όταν εκείνη είναι επηρεασμένη, δεν ελέγχεται σωστά και δεν διατηρείτε ένα καλό επίπεδο αναπνευστικής υγείας.
 • Ο κορονοϊός όπως κάθε ίωση πιθανόν να προκαλέσει παρόξυνση βρογχικού άσθματος ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Επιπρόσθετα, η πιθανότητα εμφάνισης πνευμονίας σε ασθενείς που ήδη έχουν μειωμένη αναπνευστική λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη επιδείνωση και δυσχέρεια ανάνηψης. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα και λοιπές παθήσεις του αναπνευστικού ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς με κακοήθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά νοσήματα, νεφρολογικά, καρδιοπάθειες κλπ.
 • Φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τη θεραπεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
 • Το κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία των πνευμόνων και σας κάνει περισσότερο ευάλωτους στον νέο κορονοϊό. Σκεφτείτε πολύ σοβαρά και ώριμα να διακόψετε άμεσα το κάπνισμα.

Ψυχραιμία, άσκηση και ψυχική διάθεση

Ήπια χωρίς υπερβολές φυσική άσκηση, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποφυγή του αλκοόλ, καλός ύπνος, διατήρηση της ψυχραιμίας και της ψυχικής ευεξίας είναι πολύτιμα όπλα για τη θωράκιση του οργανισμού.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1981)
Tags:
οδηγίες, Υγεία, Μέτρα, κορονοϊός, κοροναϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK