ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (1721)
0 40
Βρείτε μας

Τον κίνδυνο που κρύβει ο κορονοϊός για την καρδιά και τους πνεύμονες, υπογράμμισε στο Sputnik, κορυφαίος καρδιολόγος, τονίζοντας την ανάγκη ανοίγματος Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Όσο ο χρόνος περνάει και ο κορονοϊός επελαύνει, τόσο δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν την ενίσχυση του συστήματος υγείας για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρωτοφανής κρίση.  

Ποιός όμως είναι ο κίνδυνος για την καρδιά και τους πνεύμονες από τον κορονοϊό και πώς συνδέεται με την άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας;

«Έχει παρατηρηθεί λοιπόν ότι προσβάλλονται οι πνεύμονες, κάνουν άτυπες πνευμονίες, αλλά ταυτόχρονα από την καρδιά έχει παρατηρηθεί ότι έχουμε έκκριση τροπονίνης (σ.σ. ένζυμο καρδιακών μυικών κυττάρων, ενδεικτικό βλάβης αυτών), αρρυθμίες και τελικά ο ασθενής καταλήγει με μυοκαρδίτιδες», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik ο Στέφανος Φούσας, Καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Σε αυτήν την κρίσιμη ώρα ο ασθενής χρειάζεται διασωλήνωση για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με λιγότερο έργο οι πνεύμονες και η καρδιά. Ανάλογη εμπειρία έχουμε με άλλους ιούς που όταν ο ασθενής διασωληνώνεται τα καταφέρνει μέσα σε λίγες μέρες».

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός του ιού, δεν είναι απόλυτα γνωστός. Ερωτηθείς σχετικά αναφέρει ότι από όσα προκύπτουν κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν υπολειπόμενα προβλήματα , ωστόσο, όπως επισημαίνει το πιο σημαντικό είναι «να ξεπεραστεί το πρόβλημα εκείνη τη στιγμή, για να μην καταλήξει ο ασθενής».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα κυβερνητικά μέτρα ελήφθησαν έγκαιρα, όμως, πρέπει να συμπληρωθούν. 

«Τα καταφέραμε πολύ καλά όσον αφορά τη μη διάδοση του ιού. Βλέποντας την Ολλανδία, που είχαμε σχεδόν ταυτόχρονα το πρώτο κρούσμα και σήμερα μετρούν 10 φορές παραπάνω νεκρούς από εμάς. Το ότι δεν έχουμε υψηλό αριθμό νεκρών, οφείλεται στα μέτρα που ορθώς πήρε η κυβέρνηση, όμως το έργο δεν έχει τελειώσει. Αυτόν το μήνα ξεκινά το μεγάλο πρόβλημα και θα δούμε πότε θα έρθει η αιχμή του σε εμάς.

Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για να δούμε, τι θα χρειαστούμε σε 25 μέρες περίπου που θα έχουμε την έξαρση του προβλήματος.

Τα 570 κρεβάτια δεν επαρκούν. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να εφαρμοστούν τώρα που έχουμε ακόμα χρόνο».

Την εισήγησή του, έκανε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και στον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη. Με τη σειρά του, ο Ιατρικός σύλλογος ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας τη σωστή αξιοποίηση του δυναμικού του ΕΣΥ και την υλοποίηση των εξαγγελθέντων προσλήψεων, με σκοπό να ανοίξουν εντός των επομένων ημερών, τουλάχιστον 2.000 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που θα απαιτηθούν την ώρα της κορύφωσης της μάχης με τον νέο ιό.

«Για τα 2.000 κρεβάτια που πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες πρέπει να υπάρχει ένα πακέτο εξοπλισμού, υλικού και ανθρώπινου δυναμικού που θα εκπαιδευτεί κατάλληλα, έτσι ώστε οι γιατροί που εργάζονται να μη φοβούνται ότι θα κολλήσουν τον νέο ιό», επισημαίνει ο κ. Φούσας.

Ερωτηθείς για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά του νέου ιού, τονίζει ότι ήδη συμβάλλει ως ένα βαθμό, ενώ υπάρχει επιπλέον περιθώριο.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1721)
Tags:
εντατική, ΜΕΘ, COVID-19, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK