08:23 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1943)
0 0 0
Βρείτε μας

Καλά στην υγεία τους, αρνητικά στον κορονοϊό, γεννήθηκαν δύο αγοράκια στο Νοσοκομείο «Αττικόν» από μητέρες θετικές στον Covid- 19 . Τι προηγήθηκε και πώς είχαν προετοιμαστεί οι γιατροί.

Βήμα – βήμα τη διαδικασία που είχε προβλεφθεί και εφαρμόστηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» για τη γέννα μωρού από γυναίκα θετική στον κορονοϊό περιγράφει η καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Στείρωσης της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διευθύντρια της Γ' Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σοφία Καλανταρίδου.

Κορονοϊός και κύηση

Σύμφωνα με την καθηγήτρια τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι η μετάδοση του ιού Covid-19 δεν γίνεται διαπλακουντιακά στη διάρκεια της κύησης. 

«Συνεπώς, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάθετη μετάδοση του Covid-19, τουλάχιστον στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την επίδραση του ιού στο πρώτο τρίμηνο της κύησης», αναφέρει στο ΑΜΠΕ.

Η κ. Καλανταρίδου μαζί με ομάδα γιατρών συμμετείχε και στις δύο καισαρικές τομές γυναικών με λοίμωξη Covid-19 που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

«Ήμασταν έτοιμοι»

Περιγράφοντας αναλυτικά το σχέδιο δράσης του νοσοκομείου, η κ. Καλανταρίδου διαβεβαιώνει ότι υπήρχε σχέδιο δράσης.

«Όταν ενημερώθηκα ξαφνικά στις 18 Μαρτίου, ότι το Θριάσιο Νοσοκομείο παραπέμπει στην κλινική μας μία επίτοκο με Covid-19, μέσω του ΕΟΔΥ, αισθάνθηκα αρχικά μια ανακούφιση γιατί τις προηγούμενες ημέρες είχα διαβάσει τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, όπου θα πρέπει να σας αναφέρω ότι δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία, και σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Β' Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ Π. Ματσώτα, την καθηγήτρια-Διευθύντρια της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής Β. Παπαευαγγέλου, τη διευθύντρια του Νεογνολογικού Τμήματος Α. Δασκαλάκη, την προϊσταμένη του Μαιευτηρίου Ε. Αλεξίου και την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου καταστρώσαμε το δικό μας σχέδιο δράσης και πρωτόκολλο διαχείρισης επιτόκου με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 και του νεογνού. Κάναμε έγκαιρα όλες τις αναγκαίες μετατροπές στο χώρο του σηπτικού χειρουργείου και προμηθευτήκαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Έτσι, όλοι μαζί, μια γροθιά, ετοιμαστήκαμε όπως υπήρχε το πλάνο. Θα πρέπει να τονίσω ότι, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς της λοίμωξης. Με απόλυτη ηρεμία ακολουθήσαμε όλα τα βήματα και όλα πήγαν πολύ καλά».

Καισαρική ή φυσιολογικός τοκετός

Οι περισσότερες γεννήσεις στην Κίνα έγιναν με καισαρική τομή. Παρόλα αυτά, οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τον φυσιολογικό τοκετό, όταν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα. 

Σύμφωνα με την ίδια επειδή η λοίμωξη από τον Covid-19 μπορεί να κάνει και γαστρεντερικά συμπτώματα, περιγεννητική έκθεση του νεογνού κατά το φυσιολογικό τοκετό δεν μπορεί να αποκλειστεί και εξαρτάται από την ανίχνευση του ιού στα ούρα και τα κόπρανα.

Θηλασμός

Σε ό,τι αφορά τον θηλασμό τονίζει ότι υπάρχει διχογνωμία στη διεθνή βιβλιογραφία αν και ο ιός δεν υπάρχει στο μητρικό γάλα.

«Το πρόβλημα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα της λοίμωξης και ο κίνδυνος της μετάδοσης από τις αναπνευστικές εκκρίσεις της συμπτωματικής μητέρας. Στο νοσοκομείο μας η μητέρα νοσηλεύεται σε ειδική πτέρυγα με COVID-19(+) ασθενείς και ακόμη και η πιθανότητα αποστείρωσης του μπιμπερό ή της σύριγγας που θα περιέχει το μητρικό γάλα για να δοθεί στο νεογνό από άλλο φροντιστή εγείρει κινδύνους μετάδοσης. Ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες για την μεγάλη παραμονή του κορονοϊού σε επιφάνειες. Στις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν προτείνουμε να βγάζουν το γάλα με θήλαστρο τις πρώτες μέρες και όταν οι εξετάσεις τους αρνητικοποιηθούν να θηλάσουν κανονικά το μωράκι τους» αναφέρει.

Η ίδια υπογραμμίζει τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Τονίζει ότι το Νοσοκομείο για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στο δύσκολο έργο του «χρειάζεται επειγόντως επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό. Θέλω να ελπίζω ότι η πολιτεία θα μας ακούσει και θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε στη δύσκολη αυτή στιγμή της χώρας μας με την ασφάλεια που απαιτείται».

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1943)
Tags:
γέννηση, γέννα, COVID-19, κορονοϊός, Αττικό Νοσοκομείο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK