ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (1751)
0 12
Βρείτε μας

Έκκληση βοηθείας απευθύνει το Γηροκομείο Αθηνών. Για βασικές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και σε μέτρα ατομικής προστασίας, εν μέσω της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στη χώρας μας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ιδρύματος Ζώης Κολιός, μιλώντας στο Sputnik.

«Οριακή» είναι η σημερινή κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών, με τις ελλείψεις σε ατομικά μέτρα πρόληψης και προστασίας έναντι του κορονοϊού να προστίθενται στις προϋπάρχουσες ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης. Το ιστορικό ίδρυμα, που μετράει 156 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην τρίτη ηλικία, φιλοξενεί σήμερα 140 ηλικιωμένους που ζουν σε καθεστώς αγωνίας.

Έκκληση για βοήθεια προς την Πολιτεία, αλλά και προς ιδιώτες, απευθύνει ο πρόεδρος του Γηροκομείου, Ζώης Κολιός, ο οποίος, μιλώντας στο Sputnik, έκανε λόγο για ασυντήρητα κτίρια, ακατάλληλη σίτιση των τροφίμων και απλήρωτους εργαζόμενους που ανταποκρίνονται στο καθήκον με ηρωισμό.

Στην είσοδο του ιδρύματος, στην οδό Λάμψα 2, στους Αμπελόκηπους, καλούνται όσοι έχουν τη δυνατότητα, να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας, καθαριστικά, αλλά και προστατευτικές ρόμπες, μάσκες και γάντια.

Ποια ήταν η κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών, πριν την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας;

Το Γηροκομείο Αθηνών είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, που λειτουργεί χωρίς καμία χρηματοδότηση από το 1864, προσφέροντας στην ελληνική κοινωνία, και ιδιαίτερα στην αθηναϊκή κοινωνία, πάρα πολλά. Τα 10 τελευταία χρόνια, αιρετές και διορισμένες διοικήσεις ευθύνονται για μια τεράστια διολίσθηση του Γηροκομείου.

Τον Ιούνιο του 2018, που ανέλαβα τη διοίκηση, με διορισμό από τον κατάλογο των Οικονομολόγων-Πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών, παρέλαβα ένα Γηροκομείο σε άθλια κατάσταση. Αντί για βοήθεια, η προηγούμενη διοίκηση που είχε οριστεί από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, θεώρησε ότι πρέπει  από την πρώτη μέρα εργασίας μου εκεί, να ασκήσει δεκάδες μηνύσεις και διώξεις, χωρίς κανένα λόγο.

Μέχρι και σήμερα, έχουν καταφέρει να μας απαγορεύσουν το δικαίωμα μισθώσεων των ακινήτων που ανήκουν στο Γηροκομείο, θεωρώντας ότι έτσι θα μας αποκλείσουν οικονομικά και θα με αναγκάσουν σε παραίτηση.

Μέχρι στιγμής τα έχουμε καταφέρει με προγραμματισμό, με επιστημονική αντιμετώπιση, αλλά με πενιχρά έσοδα. Σήμερα, η κατάσταση είναι οριακή. Εκκρεμεί ένα μεγάλο χρέος προς τη ΔΕΗ, για το οποίο έχω μιλήσει με τη Διοίκηση, χωρίς όμως να λάβω καμία υπόσχεση σε θετική κατεύθυνση. Είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων. Όταν αποκτήσουμε δικαιώματα μισθώσεως των 800 ακινήτων του Γηροκομείου Αθηνών, θα αποπληρώσουμε όλα τα χρέη και τη ΔΕΗ.

Ποια είναι τα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε σήμερα, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης;

Το βασικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εσόδων. Υπάρχουν άνθρωποι, που ενώ δεν έχουν σχέση με τη διοίκηση, δυναμιτίζουν την προσπάθειά μας να μισθώσουμε κάποια από τα εκατοντάδες κενά ακίνητα που ανήκουν στο Γηροκομείο και απαξιώνονται. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί επιπρόσθετα χρέη σε ΕΝΦΙΑ, κοινόχρηστα και δαπάνες συντήρησης.

Αποτέλεσμα; Απλήρωτοι εργαζόμενοι, ανασφάλιστοι λόγω της εφαρμογής της εγκυκλίου για τις ΑΠΔ, χρέη σε Δ.Ο.Υ και ΕΦΚΑ, επικίνδυνα κτίρια, ασυντήρητα κτίρια και ακατάλληλη σίτιση.

Ποιες είναι οι βασικότερες ελλείψεις του Γηροκομείου; 

Η υγειονομική κρίση που διανύουμε μας βρίσκει σε μεγάλη οικονομική αδυναμία. Οι ανάγκες μας είναι πολλές και μεγάλες και προστίθενται στην έλλειψη προσωπικού.

Συγκεκριμένα χρειαζόμαστε: Απλές χειρουργικές μάσκες, μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 – FFP3, οφθαλμική προστασία, προστατευτικές ρόμπες μιας χρήσεως ή ολόσωμες φόρμες προστασίας 3Μ, γάντια latex μιας χρήσεως, αντισηπτικά, οινόπνευμα, πάνες ακράτειας large - extra large, υποσέντονα, χλωρίνες και υλικά καθαριότητας. Επιπλέον, πάνω από όλα χρειαζόμαστε τρόφιμα, όλων των ειδών: μακράς διάρκειας φρούτα και λαχανικά, μακαρόνια, ρύζι, γάλα, κρέμες, κρέατα και ψάρια.

Η όποια προσφορά στο Γηροκομείο είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας. Έχουμε απευθυνθεί στους πάντες, στην Πολιτεία, σε επιχειρήσεις, σε ιδιώτες και αναμένουμε.

Με δεδομένες αυτές τις ελλείψεις και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άνθρωποι που φροντίζετε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τι μέτρα έχετε λάβει;

Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Εδώ κι ένα περίπου μήνα πήραμε έκτακτα προληπτικά μέτρα και απαγορεύσαμε επισκεπτήρια, αλλά και τις εξόδους των ηλικιωμένων μας. Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που ήταν δυνατόν να πάρουμε. Ο σχεδιασμός έναντι του κορονοϊού είναι αυτός που μας επιβάλλει η Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, τον οποίο εφαρμόζουμε ευλαβικά.

Οι υπάλληλοι στο Γηροκομείο Αθηνών έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους. Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, φροντιστές, τραπεζοκόμοι και διοικητικοί δίνουμε μάχη με έναν αόρατο εχθρό, που είναι ο δυσκολότερος. Ζητάμε με πίστη τη βοήθεια του Θεού. Πρέπει να μας βοηθήσει η Πολιτεία και οι εποπτεύουσες αρχές. Το Γηροκομείο Αθηνών που αναπληρώνει το κράτος στον κοινωνικό του ρόλο δεν πρέπει να βασίζεται σε λίγους ήρωες νοσηλευτές και στην ευσπλαχνία του κόσμου.

Πώς αισθάνονται αυτές τις δύσκολες ημέρες οι φιλοξενούμενοι αλλά κι οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο;

Υπάρχει φόβος και αγωνία. Οι κοινωνικοί λειτουργοί μας και η ψυχολόγος μας είναι δίπλα στους τροφίμους μας, στηρίζοντάς τους όπως μπορούν. Προσπαθούν να παραμείνουν ήρεμοι και προσεκτικοί. Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι είναι άνθρωποι που λόγω ηλικίας και ασθενειών δεν αντέχουν καταστάσεις, όπως αυτές που βιώνουν τα τελευταία έτη στο Γηροκομείο.

Για τα συνολικά 97 άτομα που εργάζονται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα πω μόνο ότι είναι ήρωες, άντρες και γυναίκες. 

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1751)
Tags:
ηλικιωμένοι, μάσκες, μάσκα, μάσκα προσώπου, κορονοϊός, Γηροκομείο Αθηνών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK