ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (322)
0 0 0
Βρείτε μας

Η γαλλική πρεσβεία με ανακοίνωσή της αναφέρεται για ακόμη μια φορά στην ακυρότητα του συμφώνου Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Ακυρη» χαρακτηρίζει τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, για ακόμη μία φορά, η γαλλική πρεσβεία.

Την ακυρότητά της υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, «σε συνέχεια της αναφοράς από μερίδα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, στη μεροληπτική παρουσίαση ενός χάρτη του γαλλικού Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (CESM) από τουρκική εφημερίδα».

Η πρεσβεία σημειώνει ακόμα πως οι αξιώσεις στον χάρτη δεν έχουν καμία αξία, αφού, όπως λέει είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Η ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως άκυρη. Ο χάρτης που παρουσιάζει τις αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες, σαφώς χαρακτηριζόμενες ως τέτοιες στον γαλλικό τίτλο και στο υπόμνημα που συνοδεύει τον χάρτη, έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας»

Η συμφωνία Τουρκίας και Λιβυής

Τουρκία και Λιβύη συμφώνησαν στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 για τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα αλλά και ζητήματα ασφαλείας.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αυτή έφερε σωρεία αντιδράσεων, ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να καλεί αμέσως στο υπουργείο τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, δίνοντας παράλληλα τελεσίγραφο για εξηγήσεις.

Η τουρκική πλευρά δημοσίευσε χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο. 

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (322)
Tags:
χάρτης, πρεσβεία, Γαλλία, Λιβύη, Τουρκία, συμφωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK