19:34 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 40
Βρείτε μας

Η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού ανά τον κόσμο ανέδειξε και πάλι τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού. Στην άποψη ότι οι φωνές των αντι-εμβολιαστών σιγούν εν μέσω πανδημίας, συγκλίνουν οι επιστήμονες που μίλησαν στο Sputnik.

Με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται ραγδαία στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά, κορυφώνεται η αγωνία ανά τον κόσμο, αλλά και η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την παρασκευή εμβολίου το συντομότερο δυνατό. Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι αποτελεί την κορωνίδα της πρόληψης.

Την άποψη ότι η πανδημία του κορονοϊού θα καταφέρει ένα «ισχυρό πλήγμα» στο αντι-εμβολιαστικό λόμπι, εξέφρασε μιλώντας στο Sputnik, ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, παιδίατρος και πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κίνημα, διότι δεν υπάρχει ιδεολογία πίσω από αυτό. Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και ισχυρίζονται ότι είναι επικίνδυνα. Σήμερα πια, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, ο φόβος που δημιουργεί η πανδημία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή στάσης αυτών των ανθρώπων. Δηλαδή, η πανδημία εν προκειμένω θα λειτουργήσει θετικά. Ο παγκόσμιος κίνδυνος θα καταστείλει τις φωνές κατά του εμβολιασμού. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των αντι-εμβολιαστών μοιάζει να έχει καταλάβει το λάθος του. Δε βλέπω πια δημόσιες τοποθετήσεις κατά του εμβολιασμού, έχουν εξαφανιστεί αυτές οι φωνές», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Τα εμβόλια έχουν πέσει θύματα της αποτελεσματικότητάς τους»

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο των ενστάσεων που έχει ακούσει στο ιατρείο του, από γονείς, έναντι του εμβολιασμού, ο κύριος Νταλούκας έκανε λόγο για άγνοια που τρέφει τον φόβο.

«Γονιός επισκέφθηκε το ιατρείο μου, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να κάνει στο παιδί του το εμβόλιο για την ιλαρά, την παρωτίτιδα, την ανεμοβλογιά και τη γρίπη. Φοβόταν ότι το παιδί του μπορεί να πάθει κάτι. Υπάρχει μία παράλογη άποψη, η οποία στηρίζεται στην άγνοια των ανθρώπων για τους ιούς. Δεν ξέρουν από πού προέρχονται, άρα αμφισβητούν και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δηλώνουν σκεπτικοί για τυχόν παρενέργειες. Μπορεί ακόμη και να επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που έχουν διαβάσει, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Κυρίαρχο ρόλο στη μετάδοση της "εμβολιοφοβίας" έχει παίξει το διαδίκτυο. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από γκρουπ και ομάδες που δημιουργούνται, διακινούνται ταχύτατα μεταξύ των χρηστών απόψεις χωρίς καμία τεκμηρίωση».

Απορίας άξιο παραμένει, εν έτει 2020 κι ενώ η πλειοψηφία της διεθνούς ιατρικής κοινότητας εξαίρει τη σημασία των εμβολίων στην πρόληψη δεκάδων σοβαρών νοσημάτων, πού βασίζεται η άποψη των πολέμιων του εμβολιασμού. «Η άποψη κατά του εμβολιασμού ανθεί εκ του ασφαλούς. Τα εμβόλια έχουν πέσει θύματα της αποτελεσματικότητάς τους, της επιτυχίας τους. Πάντα υπάρχουν κάποιοι σκληροπυρηνικοί, αρνητές της πραγματικότητας», σχολίασε ο κύριος Νταλούκας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης δημιουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου εμβολιασμών στην Ελλάδα. 

«Θα ήταν πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών που επιβάλλουν ποινές σε όσους δεν εμβολιάζουν τα παιδιά του. Από μεγάλα χρηματικά πρόστιμα όπως συμβαίνει στη Σλοβενία, διακοπή κοινωνικών παροχών όπως συμβαίνει στην Αυστραλία, μέχρι και ποινικές ευθύνες όπως έχουμε δει στις ΗΠΑ».

Υποχωρούν οι φωνές των αντι-εμβολιαστών στην εποχή του κορονοϊού;

«Εφόσον δεν είναι διαθέσιμο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του κορονοϊού, ευνόητο είναι να μην κυκλοφορούν αντιδράσεις από την πλευρά τους, τόσο γι' αυτό, όσο και για τα καθιερωμένα εμβόλια», όπως είπε μιλώντας στο Sputnik, ο παιδίατρος - λοιμωξιολόγος, Κωνσταντίνος Καρύδης.

Στο ίδιο κλίμα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, ο κύριος Καρύδης απέρριψε τον όρο «αντι-εμβολιαστικό κίνημα», κάνοντας λόγο για ομάδες ανθρώπων που επιχειρούν εκ του ασφαλούς να αμφισβητήσουν την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων. 

«Ο όρος αντι-εμβολιαστικό κίνημα είναι ατυχής κατά το ήμισυ, γιατί κίνημα, κατά Μπαμπινιώτη, είναι το πολιτιστικό ή ιδεολογικό ρεύμα που διέπεται από κοινούς αγώνες και αρχές έκφρασης και έχει κοινούς εκπροσώπους. Το σύνολο των αντιεμβολιαστικών ομάδων, που υφίστανται εδώ και 200 χρόνια, δεν έχει τις ιδιότητες ενός Κινήματος. Συνεπώς, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο "αντιεμβολιαστικό Κίνημα", εκτός από λάθος στην έκφραση, κάνουμε κάτι χειρότερο. Αποδίδουμε τίτλο τιμής στα μέλη των αντιεμβολιαστικών ομάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, οι διάφορες αντιεμβολιαστικές ομάδες σιγούν. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν πέσει οι ρυθμοί των εμβολιασμών από μερικούς παιδιάτρους στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι ότι μόλις προχθές ανακοινώθηκαν οι επίσημες θέσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι οποίες - απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω - είχαν διατυπωθεί και προωθηθεί αρμοδίως από τις 24 Μαρτίου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Καρύδης.

Εμβολιασμός: κορωνίδα της πρόληψης 

Ερωτηθείς πόσο κρίσιμη θεωρεί τη συνέχιση του εμβολιασμού των παιδιών, ο κύριος Καρύδης, τόνισε ότι τυχόν διακοπή του εμβολιασμού, ακόμη και για βραχύ χρονικό διάστημα, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη.

«Aνήκω σε εκείνους που ήδη, από τις 16 Μαρτίου, διευκρίνισαν προς τους γονείς, ότι τα εμβόλια, ειδικά για τα μικρά παιδιά, πρέπει να συνεχισθούν κανονικότατα, με προσυνεννόηση και λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας. Τέσσερις μέρες αργότερα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο οι σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που διατύπωναν σαφώς την ίδια σύσταση. 

Γιατί αυτή η σύσταση; Yπάρχει η παγκόσμια, αλλά και ελληνική βιβλιογραφική τεκμηρίωση, ότι η διακοπή του εμβολιασμού, ακόμη και για βραχύ χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που θα αρρωστήσουν από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμούς, σε αύξηση της πιθανότητας επιδημικής έξαρσης τέτοιων νοσημάτων. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περαιτέρω το σύστημα υγείας, ό,τι σημαίνει αυτό για την εθνική οικονομία.

Έτσι και στη χώρα μας αποφασίστηκαν:

  • Σε παιδιά ηλικίας 0-2 ετών να διενεργούνται οι εμβολιασμοί έγκαιρα στις συνιστώμενες από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ηλικίες.
  • Για τα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών, τα οποία είναι πλήρως εμβολιασμένα για την ηλικία τους, οι αναμνηστικοί και λοιποί εμβολιασμοί μπορούν να αναβάλλονται για βραχύ χρονικό διάστημα, μερικών εβδομάδων, και να προγραμματίζονται εκ νέου».
Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
πανδημία, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κορονοϊός, εμβολιασμός, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK