23:13 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 40
Βρείτε μας

Στρατηγείο για τον έλεγχο του κορονοϊού γίνεται το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, με δυνατότητα 1.500 τεστ ανά βάρδια. Για μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας, που μίλησε στο Sputnik.

Στο μέτωπο κατά του κορονοϊού μπαίνει και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο σε μία εβδομάδα από τώρα θα είναι καθόλα έτοιμο ως το κύριο κέντρο ελέγχου για COVID-19. Διαθέτοντας προηγμένα μηχανήματα μοριακού ελέγχου, οι επιστήμονες του ΕΚΕΑ θα είναι σε θέση να παράξουν γρήγορα αποτελέσματα, διενεργώντας έως και 7.500 μοριακά τεστ την εβδομάδα. Μάλιστα, συγκριτικά με τα ιδιωτικά εργαστήρια, το κόστος των ελέγχων θα είναι εξαιρετικά χαμηλό.

«Γίνονται ήδη όλες οι απαραίτητες εργασίες, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ασφάλεια του εργαστηρίου για τους επιστήμονες που εργάζονται στο Κέντρο. Άμεσα προστίθενται στο δυναμικό μας, 33 νέοι νοσηλευτές, τεχνολόγοι και άλλες ειδικότητες. Ένα από τα τρία μηχανήματα μοριακού ελέγχου, που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για τον έλεγχο του αίματος, θα διατεθεί για τεστ COVID-19. To EKEA, με την 24ωρη λειτουργία, είναι σε θέση να πραγματοποιεί μαζικό έλεγχο δειγμάτων, μέχρι και 1.500 σε μία βάρδια. Εβδομαδιαίως μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και 7.500 ελέγχους», όπως είπε στο Sputnik, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας.

Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος του τεστ, ο κύριος Κατσίβελας έκανε λόγο για «μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων για το ΕΣΥ».

Συνεχής η ανάγκη για αίμα

«Μένουμε σπίτι, εκτός αν δίνουμε αίμα» είναι το μήνυμα του ΕΚΕΑ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, με τους εργαζόμενους επιστήμονες να υπογραμμίζουν ότι η αιμοδοσία, και εν μέσω πανδημίας, αποτελεί προσφορά ζωτικής σημασίας.

«Έχω ζητήσει από την Πολιτική Προστασία να βγάλουν σχετικό κωδικό μετακίνησης, ωστόσο, η δήλωση και μόνο ότι κάποιος μεταβαίνει για αιμοδοσία αρκεί. Λαμβάνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όσοι ενδιαφέρονται και μπορούν να δώσουν αίμα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη του αίματος είναι ασφαλής διαδικασία και τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας», όπως εξήγησε ο κύριος Κατσίβελας. 

Θετικά είναι τα μηνύματα για την κάλυψη των σημερινών αναγκών σε αίμα, επιβάλλεται όμως συνεχής επαγρύπνηση κι ετοιμότητα. «Είμαστε σε εγρήγορση και συνεχίζουμε την προσπάθεια της αιμοληψίας μεριμνώντας και για το μέλλον. Μία ενδεχόμενη επέκταση των κρουσμάτων και της διασποράς του ιού στην κοινωνία θα στερήσει αιμοδότες. Με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια θέληση πρέπει να δημιουργήσουμε όσα αποθέματα αίματος μπορούμε κι ενδέχεται να χρειαστούμε. Η κοινωνία χρειάζεται τους εθελοντές αιμοδότες καθημερινά». 

Το ΕΚΕΑ συστήνει στους εθελοντές αιμοδότες να κλείνουν ένα τηλεφωνικό ραντεβού προτού μεταβούν για αιμοδοσία. Για την προστασία της υγείας τους, η αιμοδοσία πραγματοποιείται εκτός των χώρων των νοσοκομείων ή των κέντρων αιμοδοσίας, ενώ τηρούνται σχολαστικά όλοι οι κανόνες αντισηψίας και η ελεγχόμενη ροή των εθελοντών, ώστε να αποφεύγεται τυχόν συνωστισμός. «Συνέχεια προστίθενται και νέοι χώροι, ώστε να διευκολυνθούν οι αιμοληψίες», όπως είπε ο κύριος Κατσίβελας.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
τεστ, COVID-19, κορονοϊός, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αιμοδοσία, αίμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK