ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (1715)
0 40
Βρείτε μας

Καθόλου εύκολη υπόθεση δεν είναι ο επαναπατρισμός Ελλήνων στην Ελλάδα λόγω του νέου φονικού ιού. Μια Ελληνίδα φοιτήτρια αφηγείται την ιστορία της στο Sputnik.

Όταν η Μελίνα Τσίλιου ξεκίνησε για Erasmus πρακτική με μια συμφοιτήτριά της στη Βαρκελώνη, δεν φανταζόταν ότι τα σχέδιά της θα ανατρέπονταν εντελώς από τον κορονοϊό. Ούτε μπορούσε να διανοηθεί την απίστευτη ταλαιπωρία που θα περνούσε στη συνέχεια, για να επιστρέψει στο σπίτι της.

Η πρακτική θα ξεκινούσε στις 16 Μαρτίου, όμως η Μελίνα πήγε λίγες μέρες νωρίτερα για να εξοικοιωθεί με τη χώρα και το νέο περιβάλλον.

«Ταξιδέψαμε στις 10 Μαρτίου από την Ελλάδα στην Ισπανία. Αν η αναχώρηση ήταν προγραμματισμένη μια μέρα αργότερα δεν θα φεύγαμε, γιατί τότε ξεκίνησε η ακύρωση των προγραμμάτων Erasmus», δηλώνει στο Sputnik η Μελίνα Τσίλιου.

Τότε, όμως, ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην Ιβηρική χερσόνησο, όπως και σταδιακά σε όλη την Ευρώπη.

«Ξυπνούσαμε το πρωί και δεν ξέραμε αν έπρεπε να μείνουμε ή να φύγουμε. Σκεφτόμασταν να μείνουμε, καθότι υπήρχε η πιθανότητα να γίνει διαδικτυακά η πρακτική. Δεν φανταζόμασταν ότι η καραντίνα θα κρατήσει τόσο πολύ».

Τελικά, πήραν την απόφαση να φύγουν και έκλεισαν αεροπορικά εισιτήρια για τις 18 Μαρτίου, ωστόσο, τις πρόλαβε η πλήρης αναστολή των πτήσεων Ελλάδας-Ισπανίας.

«Βλέπαμε ότι τα πράγματα γίνονταν ολοένα και χειρότερα στην Ισπανία. Υπήρχε η αναμονή για το τι θα κάνουμε. Μείναμε σε καραντίνα για 10 μέρες στην Ισπανία. Μόνο δύο φορές βγήκαμε για σούπερ μάρκετ. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι οικογένειές μας ήταν σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών και την Πολιτική Προστασία. Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να τους μεταδώσουμε τον ιό, σε περίπτωση που τον είχαμε, κανονίσαμε να μείνουμε οι δυο μας σε ξεχωριστό σπίτι».

Τρεις πτήσεις επαναπατρισμού έγιναν από Ισπανία προς Ελλάδα. Η Μελίνα ταξίδεψε από τη Βαρκελώνη στην Αθήνα, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, την πόλη από όπου κατάγεται και ζει.

Μέχρι να φτάσουν, όμως, στη Θεσσαλονίκη, τις περίμενε μια διαφορετική ταλαιπωρία στην Αθήνα.

«Η πληροφόρηση που είχαμε ήταν ότι θα ταξιδέψουμε με τρένο, ΚΤΕΛ ή όποιο άλλο μέσο, ώστε να επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ήταν παράλογο, καθότι θα μπορούσαμε να μεταδώσουμε τον ιό. 
Πριν πετάξουμε από Βαρκελώνη, ο πιλότος μάς είπε, ότι θα παραμείνουμε 14 μέρες σε καραντίνα στην Αθήνα. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για επτά ημέρες. Επικράτησε ένας πανικός στο αεροπλάνο για τον αριθμό των ημερών, καθώς ήταν αντίθετο με τις αρχικές πληροφορίες. Κάποιοι είχαν κλείσει αεροπορικά ή είχαν νοικιάσει αυτοκίνητα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες καθότι, δεν μένουν όλοι εντός Αττικής». 

Κατέβηκαν από το αεροπλάνο και έκαναν περίπου δύο ώρες να φτάσουν σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μεταξουργείου, με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. «Δεν ξέραμε που πηγαίνουμε, δεν είχαμε ενημέρωση».

Στο ξενοδοχείο ήταν ένα άτομο σε κάθε δωμάτιο.

«Μας έκαναν τέστ για τον κορονοϊό το πρωί της επόμενης ημέρας. Συμφωνήσαμε απόλυτα με την καραντίνα, κάτι που ήταν λογικό, για να μην τεθεί σε κίνδυνο κανείς από το περιβάλλον μας, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε ενημέρωση. Το πιο ενοχλητικό ήταν, ότι ενημερωθήκαμε από την τηλεόραση ότι υπάρχουν θετικά κρούσματα ανάμεσά μας. Δεν είχαμε ενημερωθεί νωρίτερα, αν είμαστε θετικοί ή αρνητικοί».

Η αγωνία τους ήταν τεράστια, για το αν έφεραν τελικά τον ιό.

«Πολλοί στο αεροπλάνο και στο λεωφορείο δεν φορούσαν μάσκες και γάντια. Θα μπορούσαμε να έχουμε κολλήσει».

Ωστόσο, πήραν την επίσημη απάντηση, τρεις ώρες μετά τη λήξη της καθιερωμένης τηλεοπτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

«Ευτυχώς, τόσο εγώ, όσο και η φίλη μου, βρεθήκαμε αρνητικές στο τεστ».

Σήμερα, βρίσκονται στην Άνω Κερασιά, στη Νέα Μηχανιώνα, στη Θεσσαλονίκη, και δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με κανέναν, μέχρι να λήξει η υποχρεωτική καραντίνα.

Όσον αφορά την εταιρεία στην Ισπανία, όπου θα έκανε την πρακτική, δεν έχει πρόβλημα να την ξαναδεχτεί. «Αν ισχύσει η συμφωνία του Erasmus, μπορούμε να ξανακάνουμε τη μετακίνησή μας». 

Αυτό που προσπαθεί να λύσει είναι το ζήτημα της εγγύησης του σπιτιού που είχε νοικιάσει στην Ισπανία. «Δεν γωρίζουμε το ισπανικό δίκαιο και ψάχνουμε εκτενέστερα το ζήτημα, ώστε να μας επιστραφεί η εγγύηση», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στον απολογισμό της κατάστασης, η Μελίνα αναφέρει ότι έζησε κάτι πολύ έντονο που ξεκίνησε από μια ξένη χώρα. 

«Τελικά, εκ του αποτελέσματος ήταν πιο σωστό να φύγουμε, καθώς δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση που ζούμε. Σταθήκαμε τυχερές που επιστρέψαμε, γιατί είδαμε ότι πλέον ο επαναπατρισμός θα γίνεται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Το σίγουρο είναι, ότι ο κορονοϊός μάς ανέτρεψε τα σχέδια».

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1715)
Tags:
πανδημία, κρούσματα, COVID-19, επιστροφή, κορονοϊός, Ισπανία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK