11:34 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1763)
0 01
Βρείτε μας

Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας ανέρχονται σε 1.673 ενώ 68 συμπολίτες μας έχουν χάσει τις ζωές τους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί με τον COVID-19 στην χώρα μας, έκανε μια ειδική αναφορά και στη χρήση των προστατευτικών μασκών.

Σύμφωνα με τον γνωστό λοιμωξιολόγο, κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα, μεταδίδουν τον ιό άθελά τους, ενώ χτες το αμερικανικό κέντρο CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου από κασκόλ ή μπλούζα σε δημόσιους χώρους.

Όπως αναφέρει ο έγκριτος επιστήμονας, αυτό συνέβη ώστε να δοθούν λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα.

«Την στενή επαφή έχουμε πει να την αποφεύγουμε ούτως ή άλλως. Προσοχή όμως. Αυτά τα καλύμματα δεν είναι χειρουργικές μάσκες. Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα χρησιμοποιώντας τέτοια καλύμματα. Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντίλι. Μετά, εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. 40% έως 90% των σωματιδίων, παγιδεύονται στο ύφασμα. Εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις δεν πλένω τα χέρια μου και μολύνομαι», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα, στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας ανέφερε πως κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από την μετάδοση αυτών που δεν έχουν συμπτώματα, αλλά έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη μεριά. Αυτοί που είναι υγιείς και την φορούνε, να μην την χειριστούν σωστά και να μολυνθούν.

«Και γι’ αυτό και δεν συστήνεται τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Και φυσικά το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις. Με βάση τα δικά μας δεδομένα, αυτή τη στιγμή το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες. Όπως θυμάστε, έχω ζητήσει από το ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα επ’ αυτού του θέματος κι έχω ζητήσει από τα μέλη της Επιτροπής μας να τοποθετηθούμε», συνέχισε ο καθηγητής.

Τέλος, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, «σε κλειστούς ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη τις επόμενες μέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής».

«Καραντίνα» ως τις 27 Απριλίου

Παρατείνονται τα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ως τις 27 Απριλίου και 06:00, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

«Οι περιορισμοί δεν αφορούν συμπολίτες μας που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που πρέπει να ασκούνται, να κολυμπούν κλπ. Πρέπει πάντα να φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά για την ανάγκη να ασκούνται», σχολίασε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε πως: «το αποτέλεσμα όμως αυτό σε ελάχιστες ώρες ή μέρες μπορεί να ανατραπεί. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα».

Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεν διεκπεραιώνονται αλλαγές διεύθυνσης κατοικίας με ηλεκτρονικό τρόπο σύμφωνα με απόφαση του ΓΓ της ΑΑΔΕ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις χειρόγραφες υποβληθείσες δηλώσεις στη ΔΟΥ.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1763)
Tags:
μέτρα προστασίας, νεκροί, μάσκα προσώπου, μάσκες, μάσκα, Σωτήρης Τσιόδρας, κρούσματα, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK