ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1726)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς φέτος το Πάσχα, διευκρίνισε ο Μητροπολίτης Ιερόθεος. Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για ιερείς.

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα εν μέσω επιδημίας κορονοϊού, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερόθεος.

Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο για ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της “κεκλεισμένων των θυρών” τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών», τονίζεται στην ενημέρωση του κ. Ιερόθεου.

Αναφερθείς στο ωράριο λειτουργίας των εκκλησιών που προέβλεπε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Ιερόθεος εξήγησε ότι απευθυνόταν προς τους Μητροπολίτες κι ως εκ τούτου οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών.

«Η υπ᾿ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να “νομοθετήσει” αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας», ανέφερε.

Το ωράριο που θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες το Πάσχα για ιερείς

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, 11:00 - 13:00 και τουλάχιστον δύο ώρες μετά το τέλος των Ιερών Ακολουθιών.

Εξαίρεση θα είναι η Μεγάλη Παρασκευή οπότε και οι εκκλησίες θα ανοίξουν 13:00 - 17:00.

Ο Ιερόθεος διευκρίνισε τα εξής:

«Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: “Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας” και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών».

«Η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία»

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος πρόσθεσε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία καθώς αυτό είναι το νόημα για τις λειτουργίες «κεκλεισμένων των θυρών» που προέβλεπε η υπουργική απόφαση.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της "κεκλεισμένων των θυρών" τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών», εξηγεί.

Η Εκκλησία προτρέπει εξάλλου όλους τους πιστούς να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των καιρών και να παραμείνουν σπίτι.

«Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή», σημειώνεται.

Τι θα γίνει με την περιφορά του Επιταφίου και την Ανάσταση

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Εκκλησίας, η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή θα γίνει αποκλειστικά μέσα στην εκκλησία.

Η Ανάσταση θα γίνει μέσα στον Ιερό Ναό κατά την καθιερωμένη ώρα τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου.

Τις δύο αυτές ημέρες προβλέπεται εξαίρεση για την οδηγία να αποφευχθούν οι κωδωνοκρουσίες.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι καμπάνες θα σημάνουν πένθιμα και το Μεγάλο Σάββατο θα σημάνουν χαρμόσυνα.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1726)
Tags:
κορονοϊός, Πάσχα, Ιερά Σύνοδος, Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK