22:39 03 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 20
Βρείτε μας

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει καταφέρει να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, στην κρίση του κορονοϊού. Το γεγονός αυτό την έχει φέρει, συχνά, το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του ξένου Τύπου.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και κυρίως οι πολίτες της Ελλάδας και η στάση που κράτησαν στα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τράβηξαν ουκ ολίγες φορές τον τελευταίο μήνα το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ.

Αναφερόμενα στην «αντιδραστική φύση» των Ελλήνων τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου δεν δίστασαν να παραδεχτούν πως αυτή τη φορά οι κινήσεις της κυβέρνησης και η ανταπόκριση των πολιτών ήταν άμεσες.

Σημείο αναφοράς στα περισσότερα άρθρα αποτέλεσε η δεκαετής κρίση, από την οποία μόλις βγήκε η χώρα και η οποία δεν εμπόδισε να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά κυβέρνησης και κοινωνίας απέναντι στην κρίση..

Guardian: Η Ελλάδα έχει πάει πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν

Ο βρετανικός Guardian σε άρθρο του κάνει ειδική μνεία στους χειρισμούς της κρίσης από τον Σωτήρη Τσιόδρα.

«Οι προσπάθειες για να κρατήσει τη χώρα ασφαλή από τον ιό, φαίνεται ότι αποδίδουν», γράφει.

Μιλώντας για την κρίση που έκανε εμφανή τα σημάδια που άφησε στο σύστημα υγείας, το άρθρο παραδέχεται πως η Ελλάδα δείχνει να τα έχει καταφέρει.

«Η Ελλάδα, σε γενικές γραμμές, έχει πάει πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Άλλωστε, η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση δεν ήταν δεδομένη», γράφει χαρακτηριστικά.

Η «αδυναμία» του Bloomberg στη χώρα μας

Δύο φορές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ασχολήθηκε το πρακτορείο Bloomber με την Ελλάδα.

Στις αρχές Απριλίου, άρθρο του συγκεκριμένου μέσου, γράφει πως η κρίση αυτή θα δείξει στα άλλα κράτη τα «βάσανα» της Ελλάδας την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

«Για έναν οδηγό για τους κινδύνους που απειλούν μια δημοκρατία της Ευρώπης όταν έχει δεχτεί ένα εξουθενωτικό οικονομικό σοκ, η Ελλάδα είναι ένα εύκολο παράδειγμα στην είσοδο της ηπείρου», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Λίγες ημέρες αργότερα το Bloomberg επανέρχεται αποδίδοντας τα εύσημα στη χώρα μας για τη διαχείριση του κορονοϊού, σημειώνοντας πως πήρε πολύ νωρίς περιοριστικά μέτρα, μια μέχρι στιγμής αποτελεσματική κίνηση.

«Φαίνεται να δούλεψαν τα μέτρα, με την Ελλάδα να καταγράφει σήμερα 79 θανάτους από τον ιό, σε σύγκριση με τους 13.341 στην Ισπανία και τους 16.523 στην Ιταλία», γράφει αναφερόμενο στα μέχρι εκείνη την ημέρα στατιστικά στοιχεία.

Αναφέρει δε πως ο πρωθυπουργός, έχει αναδειχθεί ως φωνή λογικής στη διεθνή σκηνή αλλά εκφράζει ανησυχίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην οικονομία της Ελλάδας, μετά τη δύσκολη εποχή της κρίσης.

Times: Οι Έλληνες στηρίζουν τα μέτρα, ταχύτατη η αντίδραση Μητσοτάκη

Την άμεση και αποτελεσματική απόκριση της κυβέρνησης αλλά και την συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα περιορισμού αναγνωρίζουν με άρθρο τους και οι Times του Λονδίνου. 

«Οι Έλληνες είναι δύσκολος λαός. Πάντα βρίσκουν μια δικαιολογία για να παραβιάζουν τους κανόνες, να αψηφούν τις προθεσμίες και να θέτουν το γενικό καλό σε δεύτερη μοίρα. Όμως με την κρίση του κορονοϊού στην Ευρώπη δείχνουν μια σπάνια και νηφάλια πλευρά στην απείθαρχη φύση τους», γράφει το άρθρο.

Επίσης, σημειώνει πως τα μέτρα δείχνουν να αποδίδουν και αναφέρεται στα στατιστικά στοιχεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Independent: Πώς έκανε επίπεδη την καμπύλη εξάπλωσης του κορονοϊού

Στο πώς κατάφερε να επιβραδύνει τον ρυθμό εξάπλωσης του κορονοϊού η Ελλάδα, αναφέρθηκε προ λίγων ημερών η βρετανική εφημερίδα Independent.

«Η ευθραυστότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της χώρας φαίνεται να αποτέλεσε κινητήρια δύναμη των προληπτικών μέτρων», σημειώνει σχετικά.

Δεν παραλείπει δε να τονίσει πως οι εικόνες από την Ιταλία έπαιξαν ρόλο στη γρήγορη αντίδραση της χώρα μας.

Corriere della Sera: Η Ελλάδα δίνει μαθήματα στην βόρεια Ευρώπη

Ενώ η γειτονική Ιταλία μετρά τις πληγές της για πάνω από έναν μήνα, η ιταλική Corriere della Sera εστιάζει στο «παράδειγμα» της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα βήματα που έγιναν σωστά εκ μέρους της πολιτείας και επισημαίνει ότι ελήφθησαν γρήγορες αποφάσεις.

«Ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης ήταν προσεκτικός και ταπεινός» και «αυτή την φορά, η Ελλάδα δίνει μαθήματα στην βόρεια Ευρώπη», αναφέρει.

Σημειώνει δε πως τα εύσημα πρέπει να δοθούν κυρίως στους Έλληνες, που χωρίς να δουν κόσμο να πεθαίνει γύρω τους, στάθηκαν ικανοί να σεβαστούν τους κανόνες που έθεσε η κυβέρνηση.

Το «ελληνικό θαύμα» στα ισπανικά ΜΜΕ

Η ιστοσελίδα Libertad Digital, πριν λίγες ημέρες ανάρτησε άρθρο με τίτλο: «Τo ελληνικό “ θαύμα” στη μάχη κατά του κορονοϊού», συγκρίνοντας την Ισπανία με τη χώρα μας.

«Αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά σε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα (...) Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αξιολογηθεί η εμπειρία άλλων χωρών, και θα πρέπει να δούμε τι έγινε σωστά και τι έγινε λάθος. Ως προς αυτό, η ελληνική περίπτωση είναι αξιοπρόσεκτη», γράφει.

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα Ok Diario δημοσιεύεται παρόμοιο άρθρο που συγκρίνει τους χειρισμούς των δύο χωρών.

«Η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, από τον πρώτο κιόλας θάνατο, υπήρξε κομβικής σημασίας: ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιόρισε την κυκλοφορία των πολιτών ενώ είχαν σημειωθεί 13 θάνατοι», αναφέρει.

Δεν παραλείπει δε να αναφερθεί και στα κοινά σημεία των λαών των δύο χωρών.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
Νίκος Χαρδαλιάς, Σωτήρης Τσιόδρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Bloomberg, Times, Guardian, Ελλάδα, άρθρο, δημοσιεύματα, δημοσίευμα, ΜΜΕ, πανδημία, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK