20:21 15 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 01
Βρείτε μας

Αναστάτωση επικρατεί στους ιδιοκτήτες beach bars καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τους όρους ενοικίασης και αξιοποίησης των παραλιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βάλουν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε στο Sputnik ότι η ΚΥΑ βγαίνει σήμερα ή αύριο το πρωί.

Στην εκπνοή του χρόνου, δηλαδή σήμερα ή αύριο, θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τους όρους ενοικίασης και χρήσης του αιγιαλού.

Μέχρι και αυτή την ώρα, οι ιδιοκτήτες beach bar σε όλη την Ελλάδα γνωρίζουν ότι δεν μπορούν τοποθετήσουν ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες, καθώς η σχετική ΚΥΑ έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και η νέα δεν έχει εκδοθεί, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να νοικιάσουν τμήμα στις παραλίες είτε από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου είτε από τους Δήμους.

Μιλώντας στο Sputnik, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η νέα ΚΥΑ «βγαίνει σήμερα ή αύριο το πρωί από τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Βεζυρόπουλο».

Η όλη καθυστέρηση έχει δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα στους επαγγελματίες του χώρου και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής που έστειλε σήμερα το μεσημέρι επιστολή στον κ. Σταϊκούρα, ζητώντας να επιμεληθεί του θέματος.

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ενώ έχουν εκδοθεί οι σχετικοί κανόνες λειτουργίας των οργανωμένων παραλιών, δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ από το υπουργείο Οικονομικών που να αναφέρει για το κόστος κατάληψης του χώρου του αιγιαλού από τις επιχειρήσεις για την άσκηση της δραστηριότητάς τους, μέχρι πόσο χώρο θα δικαιούνται να καταλάβουν, πού θα υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις για κατάληψη του χώρου (Δήμος ή Κτηματική Υπηρεσία), γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Στο Επιμελητήριο της Χαλκιδικής είναι εγγεγραμμένες 100 επιχειρήσεις, οι οποίες νοικιάζουν χώρο στις παραλίες και λειτουργούν τα beach bars. 

«Δεν έχει βγει ακόμα η ΚΥΑ που να δίνει το δικαίωμα και να λέει και τους όρους υπό τους οποίους θα νοικιάζεται ο αιγιαλός. Με αποτέλεσμα, όσοι δεν έχουν άδεια σε ισχύ να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Κι ενώ ο νόμος τούς δίνει το δικαίωμα -όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι- να ανοίξουν με τους όρους που λένε, δηλαδή μόνο take away, χωρίς μουσική, αλκοόλ, με αποστάσεις και λοιπά, δεν έχουν τον χώρο στον αιγιαλό για να εξυπηρετούν τους πολίτες και να έχουν κι αυτοί ένα κάποιο εισόδημα» είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, προσθέτοντας ότι κάποιοι μπορεί να έχουν διετή ή τριετή άδεια χρήσης αιγιαλού, όμως η πλειονότητα έχει ετήσια άδεια. 

Μάλιστα, ο κ. Κουφίδης επισημαίνει ότι, ακόμα και αν βγει σήμερα η ΚΥΑ, η διαδικασία ενοικίασης αιγιαλού από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τους Δήμους, είναι χρονοβόρα και προτείνει η κυβέρνηση να δώσει μια σύντομη διαδικασία αδειοδότησης, όπως το να τηρηθούν οι περσινές συμβάσεις.

Με τα δεδομένα αυτά, και καθώς η πλειονότητα των beach bars δεν έχει άδεια σε ισχύ για τον αιγιαλό, το Σαββατοκύριακο οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα λειτουργήσουν, εκτός λίγων εξαιρέσεων όσον αφορά το take away.

«Η ΚΥΑ για τον αιγιαλό δεν έχει βγει και κανένα μαγαζί το οποίο έχει εκμετάλλευση στον αιγιαλό και άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν μπορεί να στήσει στον αιγιαλό ξαπλώστρες και ομπρέλες, είναι παράνομο» είπε ο Γιάννης Καρακύριος, ιδιοκτήτης beach bar στη Χαλκιδική.

Πρόσθεσε δε ότι στη Χαλκιδική δεν θα ανοίξουν τα beach bars με ξαπλώστρες και ομπρέλες, παρά μόνο όσοι θέλουν να πουλήσουν καφέ και άλλα είδη ως take away. 

Και στις κοντινές παραλίες της Θεσσαλονίκης, δηλαδή σε Περαία, Επανομή και άλλες, οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν μόνο ως take away.

«Θα λειτουργήσουν χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες» αποσαφήνισε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής. 

Tags:
καφές, παραλία, καύσωνας, Χαλκιδική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK