04:55 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Εκατόν ένα χρόνια πέρασαν από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Αύριο, στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις μνήμης θα γίνουν με μικρή συμμετοχή κόσμου, όμως, όπως λένε, τίποτα δεν πρόκειται να σβήσει τη συλλογική τους μνήμη για τα όσα τραγικά και φριχτά γεγονότα έζησαν οι προγονοί τους.

Μαύρη επέτειος ξημερώνει αύριο, 19 Μαΐου, για τον ποντιακό ελληνισμό. Συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που μετρά 353.000 νεκρούς και χιλιάδες ξεριζωμένους από τις εστίες τους και που ακόμα δεν έχει τύχει της διεθνούς αναγνώρισης.

Στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ήταν πάντα πολυπληθείς, ωστόσο, φέτος, η πανδημία του κορονοϊού αλλάζει αυτό το δεδομένο, όχι όμως και τα όσα αισθάνονται οι Πόντιοι για τη γενοκτονία και για τα όσα, όπως λένε, συνεχίζει να κάνει η Τουρκία.

«Φέτος τα μέτρα προστασίας του κορονοϊού μας υποχρέωσαν να τροποποιήσουμε το αρχικό μας σχέδιο και περιοριστήκαμε σε λιτές εκδηλώσεις με ολιγάριθμη αντιπροσωπεία φορέων» δήλωσε στο Sputnik η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.), Χριστίνα Σαχινίδου.

Η Π.Ο.Π.Σ. διοργανώνει αυτές τις ημέρες διάφορες διαδικτυακές εκδηλώσεις, στις οποίες ειδικοί συζητούν τη γενοκτονία, δίνοντας τη δυνατότητα στον κόσμο να τις παρακολουθήσει από τον υπολογιστή του ή το κινητό του. Αύριο, στις 11 το πρωί, θα γίνει η τελετή μνημοσύνης στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

«Είναι μια μαύρη επέτειος, όλοι οι Πόντιοι τέτοια μέρα αισθανόμαστε εντονότερη την άσβεστη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας. Αυτό που θέλω, όμως, να τονίσω είναι ότι πρέπει να σταθούμε στη συμπεριφορά της Τουρκίας που και σήμερα ακόμα καταδεικνύει, έξω από κάθε αμφιβολία, ότι ο θύτης παραμένει δομικά αμετανόητος κι επικίνδυνος, διότι είναι επιρρεπής στην τέλεση ίδιων ή παρόμοιων εγκλημάτων. Και αυτό γιατί είναι ατιμώρητος. Η γενοκτονική δράση της Τουρκίας δεν έχει παύσει και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα» τόνισε είπε η κα Σαχινίδου. Πρόσθεσε δε ότι αυτό φαίνεται από τη συστηματική καταστροφή των εγκαταλελειμμένων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Τουρκία.

«Τα δημοσιεύματα που υπάρχουν, ότι θέλουν να κάνουν την Αγία Σοφία τέμενος, η απόπειρα εμπρησμού στην Αρμένικη Εκκλησία. Όλα αυτά τι δείχνουν;» διερωτήθηκε η κα Σαχινίδου τονίζοντας ότι ούτε η πανδημία του κορονοϊού δεν «πρόκειται να σβήσει από τη συλλογική μας μνήμη και συνείδηση τα τραγικά και φριχτά γεγονότα που βίωσαν οι πρόγονοί μας».

Ένα από τα σημεία που αποτελεί «αγκάθι» στις ψυχές όλων των Ποντίων, αλλά και του Ελληνισμού, είναι ότι έναν αιώνα μετά δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα η γενοκτονία.

«Διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας» επισήμανε η πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση «οφείλει να εντάξει στη διπλωματική της ατζέντα το ζήτημα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας των προγόνων μας και να προχωρήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών».

Tags:
Πόντος, μέρα μνήμης, εκδηλώσεις, Θεσσαλονίκη, γενοκτονία των Ποντίων
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK