ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (532)
0 21
Βρείτε μας

Ενώ οι τελικές αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων αναμένεται να ληφθούν τη Δευτέρα, το Sputnik συνομιλεί με τρεις παιδιάτρους για το πότε πρέπει να γίνει αυτό.

Τη Δευτέρα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το αν και πότε θα ανοίξουν και τα Δημοτικά σχολεία. Το ερώτημα που απασχολεί γονείς αλλά και επιστημονική κοινότητα είναι το πότε πρέπει να επιστρέψουν οι μικροί μαθητές σε Δημοτικά καθώς και Παιδικούς σταθμούς-Νηπιαγωγεία.

«Πρέπει να ανοίξουν τώρα τα σχολεία, αλλιώς μεταθέτουμε το πρόβλημα προς τα πίσω» επισημαίνει στο Sputnik o Δημήτρης Δελής, Παιδίατρος και διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. Και Α. Κυριακού».

«Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι με κλειστά τα σχολεία τα παιδιά μένουν κλεισμένα στο σπίτι τους; Θα βγει στην πλατεία, θα παίξει με άλλα παιδιά και θα κυκλοφορήσει. Θα ήταν αδύνατο στην εποχή που ζούμε να γίνει το αντίθετο. Άρα ο κίνδυνος από το σχολείο δεν είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο στην πλατεία. Την ίδια στιγμή, στο σχολείο που θα υπάρχουν και κάποιες προφυλάξεις, άρα μπορεί να θεωρηθεί και μικρότερος. Άρα, ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά και προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση βήμα-βήμα» τονίζει ο Δ. Δελής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, την άποψη ότι είναι καλύτερη η τωρινή περίοδος για το άνοιγμα των σχολείων παρά ο Σεπτέμβριος, εκφράζει στο Sputnik, η Ελένη Ιασωνίδου, παιδίατρος.

«Καλύτερα να ανοίξουν τώρα που έχουμε ελάχιστα κρούσματα στην Ελλάδα, ο καιρός είναι καλός και τα παιδιά είναι έξω, παρά τον Σεπτέμβριο όπου η κατάσταση ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερη. Αν δεν ανοίξουν τώρα, μάλλον δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν ούτε την υπόλοιπη χρονιά».

Και εξηγεί:

«Σήμερα, με τα κλειστά σύνορα, τα κρούσματα έχουν διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Μετά το άνοιγμα του τουρισμού θα έρθει αρκετός κόσμος, κάτι που ενδέχεται να αυξήσει τη μεταδοτικότητα, σε συνδυασμό με την παρουσία πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους από τον Σεπτέμβριο. Όλα αυτά θα εξαρτηθούν βέβαια και από το γενικό σχεδιασμό των αρμοδίων. Αν θα υπάρξει ξανά γενικό ή μερικό lockdown και ποιοι θα είναι οι επιμέρους χειρισμοί της κυβέρνησης». 

Να ανοίξουν σχολεία, Δημοτικά, Παιδικοί σταθμοί και Νηπιαγωγεία ζητά ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας μιλώντας στο Sputnik.

«Όμως αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά, ενώ είναι απαραίτητο να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν αποστάσεις και μέτρα υγιεινής. Δημιουργείται και πρόβλημα με το να παραμένουν κλειστά, ειδικά οι Παιδικοί σταθμοί και τα Νηπιαγωγεία, καθώς οι γονείς επιστρέφουν σταδιακά στις δουλειές τους και τα αφήνουν σε παππούδες και γιαγιάδες. Σαφώς όμως και δεν πρέπει να πάνε όσα παιδιά έχουν στο σπίτι τους ομάδες υψηλού κινδύνου ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου» τονίζει.

Ενώ αρκετοί βλέπουν θετικά το άνοιγμα υπάρχει και η αντίθετη άποψη ανάμεσα στους γιατρούς.

Ειδικότερα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αντιτάχθηκε στο άνοιγμα, με το επιχείρημα ότι τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να τηρήσουν τα μέτρα, επισημαίνοντας πως «τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο εξοικειωμένα με τους νέους όρους».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τελευταία, προχθεσινή, καθιερωμένη ενημέρωση, χαρακτήρισε το άνοιγμα των Δημοτικών ως «σύνθετο δίλημμα», εξέφρασε την άποψη ότι «το όφελος είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους». Παράλληλα, τόνισε ότι «η χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία».

Θέμα:
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (532)
Tags:
πανδημία, κορονοϊός, κοροναϊός, κλειστά σχολεία, σχολεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK