07:44 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (565)
0 40
Βρείτε μας

Το Sputnik καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις και τα επιμέρους αιτήματα της αγοράς, μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.

Στη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων αναφέρθηκε, κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του Τουρισμού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, προβλέπεται:

  • Η επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο του 2020.
  • Η μείωση ενοικίου επιχειρήσεων κατά 40% έως και τον Αύγουστο.
  • Δημιουργούμε τον νέο μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
  • Το κράτος προχωρά στην ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη:

  • Ρυθμίζουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή ως μέσο ανακούφισης των επιχειρήσεων.
  • Προβλέπουμε μείωση προκαταβολής φόρου.
  • Μειώνουμε τον ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά.
  • Υλοποιούμε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την Επιχειρηματική Χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

«Προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται διορθώσεις»

«Ανάσα», εν όψει μίας εξαιρετικά δύσκολης σεζόν, δίνει το σχέδιο επανεκκίνησης του Τουρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), Άρη Μαρίνη. Μιλώντας στο Sputnik, αξιολογεί ως «θετικά» τα μέτρα στήριξης τουριστικών επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Τετάρτης, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι απαιτούνται κάποιες διορθώσεις, κυρίως, ως προς τη στήριξη των εποχικά εργαζόμενων που δεν θα καταφέρουν να συμπληρώσουν, φέτος, τα απαραίτητα ένσημα για το επίδομα ανεργίας.

«Νομίζω ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μένει να δούμε την εφαρμογή τους. Είναι μία ανάσα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τη μισθολογική κάλυψη των εργαζόμενων, για να μπορέσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών εσόδων. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν διορθώσεις σε κάποια σημεία».

Επί των διορθώσεων που αξιολογεί ως αναγκαίες, ο κύριος Μαρίνης, αναφέρεται στις δεκάδες χιλιάδες των εποχικά εργαζόμενων που δεν θα μπορέσουν να εργαστούν κατά τη φετινή σεζόν, ζητώντας να μην είναι αναγκαία η συμπλήρωση ούτε 50 ενσήμων για την ένταξη στο επίδομα ανεργίας. Επιπλέον, ζητά μείωση του ΦΠΑ στο 13% για την αγορά του τουριστικού πακέτου (ξενοδοχείο, μεταφορά κ.ο.κ.)

«Είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να συμπληρώσουν ούτε τα 50 ένσημα φέτος, οπότε ζητάμε να στηριχθούν εξ ολοκλήρου από το κράτος».

Τέλος, ως μέλος του Σωματείου Τουριστικών Μεταφορών Πούλμαν, ο κύριος Μαρίνης ζητά τη μείωση των τελών κυκλοφορίας στα τουριστικά λεωφορεία, στα οποία επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων μόνο έως 50%, ενώ, ως μία σημαντική ένεση ρευστότητας για τον εσωτερικό τουρισμό, προτείνει τη χορήγηση ενός voucher με εισοδηματικά κριτήρια, μέσω του οποίου «ο Έλληνας θα μπορεί να αγοράζει από το πρακτορείο ένα ταξιδιωτικό πακέτο πέντε ημερών και άνω».

«Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θα πρέπει να αλληλοστηριχτούμε για να προχωρήσουμε» λέει χαρακτηριστικά.

Θέμα:
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (565)
Tags:
εργαζόμενοι, ξενοδοχεία, COVID-19, μέτρα στήριξης, τουρισμός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK