04:44 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, μίλησε στο Sputnik για το δύσκολο στοίχημα του τουρισμού. Ημερομηνία ορόσημο είναι η 1η Ιουλίου οπότε και ξεκινούν οι πτήσεις από το εξωτερικό προς τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα είναι γεγονός και το στοίχημα τεράστιο για να μπορέσει η χώρα μας να αποκομίσει ένα μεγάλο μερίδιο της τουριστικής πίτας και να σώσει τη σεζόν αυτό το καλοκαίρι. Ήδη, η Ελλάδα ξεχωρίζει, αποθεώνεται και παρουσιάζεται ως «success story» στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα για το ζήτημα της ασφάλειας και για το πού βρίσκεται η «χρυσή τομή» μεταξύ της έλευσης τουριστών και του κινδύνου για τον πληθυσμό της Ελλάδας, που κατάφερε να κρατήσει τα κρούσματα του κορονοϊού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Άντζελα Γκερέκου, μίλησε στο Sputnik για το σχέδιο «Restart Tourism» που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, για τις προσδοκίες και τις προκλήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν, για το πώς η Ελλάδα θα κερδίσει τον ανταγωνισμό, αλλά και για το πώς θα διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Η κ. Γκερέκου αναφέρθηκε στην καμπάνια του ΕΟΤ για το καλοκαίρι 2020, η οποία, όπως είπε, «βασίζεται στην ασφάλεια και στην υγεία μιας και η επιτυχία της Ελλάδας τής δίνει τη δυνατότητα να έχει τουρισμό». «Η Ελλάδα», τόνισε, «αποτελεί μία ασφαλή, αλλά και ποιοτική επιλογή» και αυτή η ασφαλής εικόνα θα την ωθήσει «να κατοχυρώσει μία νέα, σημαντικότερη θέση κατά την επανεκκίνηση της τουριστικής διαδικασίας».

Όσον αφορά στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας μετά την απελευθέρωση των πτήσεων από το εξωτερικό, είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

«Η ασφάλεια του πληθυσμού εξαρτάται από την τήρηση μέτρων και διαδικασιών και το συνολικό σχέδιο δίνει τους κανόνες και τις κατευθύνσεις, που είναι απαραίτητες για να υπάρχει μία συνολική ασφαλής λειτουργία».

Συμπλήρωσε δε πως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες θα ισχύει και για τους τουρίστες.

Σχετικά με την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου στα καταλύματα, η πρόεδρος του ΕΟΤ επισήμανε πως ο στόχος είναι η παροχή μίας υψηλού επιπέδου υγειονομικής ασφάλειας, με το σχέδιο να περιλαμβάνει ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τη χρήση του ειδικού σήματος «Health First», και, φυσικά, εντατικούς ελέγχους.

Διευκρίνισε, επίσης, πως «η Ελλάδα επιδιώκει αρχικά το άνοιγμα για χώρες που έχουν καλή υγειονομική διαχείριση της πανδημίας», ενώ αναφερόμενη στον εσωτερικό τουρισμό σημείωσε πως είναι «καθοριστικής σημασίας».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Άντζελας Γκερέκου στο Sputnik:

- Η Ελλάδα τα πήγε εξαιρετικά καλά στη διαχείριση της COVID-19. Έχουμε κρατήσει χαμηλά τον αριθμό των θανάτων, το lockdown έγινε όταν ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν χαμηλά, καταφέραμε να αποφύγουμε όσα είδαμε να γίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Χθες ανακοινώθηκε ότι απελευθερώνονται οι πτήσεις από το εξωτερικό και η έλευση τουριστών θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικά τεστ. Δεν υπάρχει ανησυχία ότι θα θέσουμε τον πληθυσμό σε κίνδυνο;

Η χώρα μας έχει καταφέρει κι έχει χτίσει, κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής κρίσης, ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης, το οποίο, θα μας επιτρέψει, πιστεύω, να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή στρατηγική για να μην είναι το 2020 μία χαμένη χρονιά, των ώρα που ο διεθνής τουρισμός ξεκινά ξανά από την αρχή.

Επίσης, η φετινή προσπάθεια είναι μία προετοιμασία για να μπορέσουμε να έχουμε μία πολύ καλύτερη σεζόν το 2021 και σταδιακά τα επόμενα έτη να έχουμε μία ισχυρή θέση ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως στην τουριστική κίνηση.

H έλευση τουριστών από συγκεκριμένες χώρες, όπως ανακοινώθηκαν, και, καθώς αυτός ο κατάλογος θα επεκτείνεται, θα γίνεται με βάση συγκεκριμένες υγειονομικές διαδικασίες σε αεροδρόμια, αεροπλάνα, ενώ, κατά την παραμονή των επισκεπτών στη χώρα μας, θα ισχύουν και για αυτούς οι ίδιοι κανόνες.

Η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και κάθε σχετική διαδικασία που έχει θεσπιστεί για τους Έλληνες πολίτες θα ισχύει και για τους τουρίστες, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται ένα πλαίσιο υγειονομικής προστασίας με ενίσχυση κλινών σε νοσοκομεία και την ενίσχυση των κέντρων υγείας, καθώς και μέτρων, όπως γιατρό αναφοράς ανά τουριστικές μονάδες και διαδικασίες στέγασης προσώπων σε καραντίνα όπου χρειαστεί.

Η ασφάλεια του πληθυσμού εξαρτάται από την τήρηση μέτρων και διαδικασιών και το συνολικό σχέδιο δίνει τους κανόνες και τις κατευθύνσεις, που είναι απαραίτητες για να υπάρχει μία συνολική ασφαλής λειτουργία.

Ιδίως τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι ρεαλιστικά και μπορούν να εφαρμοστούν και από μικρές επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και, γι' αυτό θα είμαστε σε καθημερινή επαφή με τις επιχειρήσεις και τους φορείς ανά περιφέρεια.

- Πώς αποτιμάτε το σχέδιο που ανακοινώθηκε για την επανεκκίνηση του τουρισμού, το «Restart Tourism»;

Το σχέδιο αυτό είναι εφικτό για δύο λόγους, διότι πρώτον μπορεί να εφαρμοσθεί με βάση την επιτυχή αντιμετώπιση της χώρας μας απέναντι στην COVID-19 και, δεύτερον, διότι αφορά συγκεκριμένες και μεθοδικές κινήσεις για όλο το φάσμα της τουριστικής διαδικασίας.

Υπάρχει ισομερής κατανομή μεταξύ των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας, των δράσεων προβολής και προώθησης, των οικονομικών και φορολογικών κινήτρων και μέτρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Βλέπουμε, δηλαδή, μία ολοκληρωμένη προσέγγιση όπου, ναι μεν το ζήτημα της ασφάλειας και της υγείας είναι σε πρώτη προτεραιότητα, όμως συνοδεύεται με αντίστοιχης σημασίας μέτρα που βοηθούν συνολικά τον τουριστικό τομέα να κάνει την επανεκκίνηση.

- Ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες για το 2020; Τι περιμένουμε σε αριθμούς; Έχει γίνει κάποιος πρόωρος υπολογισμός της ζημιάς στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας; Ήδη, χθες, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μίλησε για «μικρότερη φέτος τουριστική πίτα».

Ο διεθνής τουρισμός πλήττεται και τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, όπως και της ΙΑΤΑ, μιλούν για μείωση της κίνησης άνω του 50% για την Ευρώπη σε σχέση με το 2019, όμως η συνολική καταγραφή θα γίνει στο τέλος του έτους, μιας και το πεδίο είναι δυναμικό και εξελίσσεται καθημερινά.

Σίγουρα, η τουριστική αγορά ξεκινάει ξανά από την αρχή και, σε αυτή την φάση, η Ελλάδα μπαίνει άμεσα σε διαδικασία εισδοχής τουριστών αποτελώντας σημείο διεθνούς αναφοράς, γεγονός που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε.

Το ζήτημα για εφέτος, καθώς και για το 2021, είναι, σε μία νέα και μικρότερη διεθνή τουριστική αγορά, η Ελλάδα να έχει ένα σημαντικό και σταθερό μερίδιο ανάμεσα στις πρώτες επιλογές παγκοσμίως.

Η τουριστική διαδικασία είναι εξ ορισμού πολυσύνθετη και μεταβαλλόμενη γι' αυτό, ειδικά το 2020, κάθε επισκέπτης μετράει και γι' αυτό, στο τέλος της χρονιάς, θα δούμε επακριβώς τα ακριβή μεγέθη, και γι' αυτό εξάλλου θα εφαρμοσθούν τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και των τουριστικών επιχειρήσεων.

- Ειδικότερα για τη διασφάλιση διαχείρισης τυχόν κρούσματος κορονοϊού και τήρησης του υγιειονομικού πρωτοκόλλου - για παράδειγμα ο ορισμός συνεργαζόμενου γιατρού. Θα δοθούν κάποια κονδύλια στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές εγκαταστάσεις με τη σήμανση του ΕΟΤ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις και θα νιώθει ο τουρίστας ασφαλής; Ποιος θα είναι ο έλεγχος που θα γίνεται στο εξής;

Το σχέδιό μας περιλαμβάνει ταυτόχρονα την ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα μέσω εφαρμογής και σχετικού υλικού στα site των τουριστικών παρόχων και των φορέων τουρισμού και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας μέσω εντατικών ελέγχων, με τη χρήση του ειδικού σήματος «Health First» και τη δυνατότητα πιστοποίησης από ιδιωτικό φορέα.

Η ελεγκτική διαδικασία θα γίνεται μέσω την Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Δημοτικής Αστυνομίας, δίνοντας τη δυνατότητα για άμεσους ελέγχους και επιβολή των μέτρων προστασίας της υγείας.

Η προσπάθεια αυτή αφορά τη συνολική εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων τα οποία θα έχουν ρεαλιστική βάση και άμεσα εφαρμόσιμη, ώστε η Ελλάδα, στο σύνολό της, να παρέχει μία υψηλού επιπέδου υγειονομική ασφάλεια. Στη διαδικασία της εξειδίκευσης της εφαρμογής θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα για την καλύτερη υλοποίησή τους από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

- Ποια καμπάνια θα «τρέξει» ο ΕΟΤ στο εξωτερικό φέτος; Θα τη στηρίξουμε στην επιτυχία διαχείρισης του κορονοϊού; Ποια θα είναι η λέξη-κλειδί της καμπάνιας;

Για τη δύσκολη περίοδο της Άνοιξης του 2020 τρέξαμε την πλατφόρμα GreeceFromHome ώστε να κρατήσουμε ζωντανή την επαφή των πολιτών του εξωτερικού με την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στο ανθρώπινο ζήτημα της ασφάλειας παρουσιάζοντας τη φυσική ομορφιά των ελληνικών προορισμών.

Πλέον, καθώς προχωράμε σε μία στοχευμένη προσπάθεια προβολής, έχουμε δύο στόχους: Από τη μία να προβάλλουμε τη χώρα μας ως μία ασφαλή επιλογή και, από την άλλη, να προωθήσουμε τη διενέργεια κρατήσεων που για εφέτος η προοπτική του last minute θα είναι η κυρίαρχη.

Η καμπάνια μας για το 2020 σαφώς και βασίζεται στην ασφάλεια και στην υγεία, μιας και η επιτυχία της Ελλάδας τής δίνει τη δυνατότητα να έχει τουρισμό, την ώρα που άλλες χώρες βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση περιορισμών. Όμως, το ίδιο κυρίαρχο είναι και το μήνυμα της ποιότητας των ελληνικών προορισμών με βάση το φυσικό περιβάλλον και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι ένα μοτίβο που παρέχει από μόνο του μία προοπτική και ένα χαμόγελο που έχουν ανάγκη πλέον οι ταξιδιώτες, και στην παρούσα συγκυρία είναι μία πνοή ελπίδας και αισιοδοξίας για τους επισκέπτες μας.

Ο ΕΟΤ θα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες για στοχευμένη προβολή σε κατάλληλες αγορές, θα επιδιώξει συνδιαφήμιση και συνεργασίες με tour operators, προωθώντας ένα συνολικό σχέδιο ισχυρής και δυναμικής προβολής στο εξωτερικό, με καταχωρήσεις σε διεθνή ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.

- Το 2019 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό με 34 εκατομμύρια τουρίστες. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τις εξαιρετικά θετικές προοπτικές που θα είχε ο κλάδος το 2020. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επλήγησαν σημαντικά και ο ανταγωνισμός θα είναι τώρα ακόμα μεγαλύτερος. Εμείς πώς θα σώσουμε τον τουρισμό; Γιατί οι τουρίστες να επιλέξουν την Ελλάδα και όχι, για παράδειγμα, την Τουρκία που είναι φθηνότερος προορισμός;

Όπως ήδη θα παρατηρήσατε, υπάρχει μια δυστοκία συνολικά στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα κοινό πλαίσιο με κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα σε τουρισμό και αερομεταφορές, το οποίο να μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, γι' αυτό υπάρχουν, μέχρι στιγμής, οδηγίες και κατευθύνσεις, αλλά όχι ολοκληρωμένο πλαίσιο.

Με βάση, όμως, αυτές τις κατευθύνσεις η Ελλάδα μπορεί ήδη να προχωρήσει, γι' αυτό και ανακοινώθηκε το σχέδιο Restart Greek Tourism, την ώρα που όλες οι χώρες στην Ευρώπη ξεκινούν από την αρχή ξανά. Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας επιδιώκει αρχικά το άνοιγμα για χώρες που έχουν καλή υγειονομική διαχείριση της πανδημίας και, αναλόγως των εξελίξεων, αυτές θα επεκτείνονται.

Η Ελλάδα, μία χώρα ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις για τους Ευρωπαίους τα τελευταία χρόνια, αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να κατοχυρώσει μία νέα, σημαντικότερη θέση κατά την επανεκκίνηση της τουριστικής διαδικασίας. Πλέον, η ασφαλής εικόνα που δημιουργήσαμε, σε συνδυασμό με μία ποικιλία σε εσωτερικούς προορισμούς και παρεχόμενες υπηρεσίες διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πακέτο, ιδίως για τους πολίτες από χώρες της Ευρώπης.

Γειτονικές μας χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, που διαχρονικά είναι ανταγωνιστικές, αυτή τη στιγμή ακόμα δεν έχουν κατορθώσει να ρυθμίσουν το ζήτημα της ασφάλειας, όπως η Τουρκία, ενώ άλλες, όπως η Κροατία και η Μάλτα, δεν έχουν τη συνολική αντιμετώπιση που χρειάζεται πλέον η τουριστική διαδικασία.

Η Ελλάδα με σαφή και σοβαρή διεθνή εικόνα θα προβάλλει ταυτόχρονα το μήνυμα της ασφάλειας και της ποιότητας των διακοπών στην χώρα μας δημιουργώντας ένα συνολικό πλαίσιο κινήτρων για τον διεθνή επισκέπτη. Οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα θα το κάνουν, διότι, σε μία παγκόσμια δυσχερή συγκυρία, η Ελλάδα αποτελεί μία ασφαλή, αλλά και ποιοτική επιλογή προσφέροντας ένα εύρος δυνατοτήτων για όλες τις ηλικίες των επισκεπτών.

- Με δεδομένο ότι φέτος δεν θα επισκεφτεί τη χώρα μας ο ίδιος αριθμός ξένων τουριστών, θα κάνετε κάποιες κινήσεις ώστε να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός;

Στο συνολικό σχέδιο επανεκκίνησης, ο εσωτερικός τουρισμός είναι καθοριστικής σημασίας, γι' αυτό θα υλοποιηθούν παράλληλα διαφημιστική καμπάνια (και επιπλέον διαφήμιση από συνεργασίες), το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ), καθώς και η δυνατότητα για εταιρικά HolidayVouchers για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο τέσσερις διανυκτερεύσεις, αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία, 250.000 δικαιούχους και ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις κατ’ ελάχιστο.

Επίσης, αυξάνονται τα κονδύλια και οι δυνατότητες για τον Κοινωνικό Τουρισμό με στόχο περισσότεροι πολίτες-δικαιούχοι να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα χορήγησης από τις εταιρείες προς τους εργαζομένους τους voucher 300 ευρώ, το οποίο είναι αφορολόγητο, δημιουργούνται άμεσα κίνητρα για τους πολίτες ώστε να τονωθεί η εσωτερική τουριστική αγορά.

Ο εσωτερικός τουρισμός είναι μία υπόθεση που θα αποφέρει κέρδη και στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο συνολικά, με βάση πάντα την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αφού το πνεύμα του σχεδίου αφορά την ισότιμη ενίσχυση της ασφάλειας και για τους Έλληνες ταξιδιώτες και τους επισκέπτες μας από το εξωτερικό.

- Η Κομισιόν κατέθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την επανεκκίνηση του τουρισμού και την επανέναρξη των μετακινήσεων στην Ευρώπη. Ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα για τις οδηγίες αυτές; Υπάρχει κάτι σε αυτούς τους κοινούς «κανόνες» για το οποίο εκφράζετε κάποια ανησυχία;

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκαν σταδιακά στα μέτρα περιορισμού και με διαφορετική ένταση, και τώρα, καθώς εξερχόμαστε σταδιακά από αυτά τα μέτρα, βλέπουμε ότι, αναλόγως με την επιτυχή εφαρμογή τους ανά χώρα, σχεδιάζεται η επανέναρξη των ταξιδιών.

Δεν επαναπαυόμαστε φυσικά. Είμαστε όλοι οι φορείς σε εγρήγορση, πρώτα από όλα συνεχίζουμε και #μένουμεασφαλείς, για να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τη φετινή σεζόν, αλλά και για να βάλουμε τα θεμέλια για το 2021.

Οι κατευθύνσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ναι μεν δεν συνιστούν ένα απολύτως κοινό και πλήρως εφαρμόσιμο πλαίσιο, ιδίως για όλες τις χώρες, όμως, δίνουν τις οδηγίες εκείνες που επιτρέπουν σε χώρες με καλή αντιμετώπιση της COVID-19 όπως η Ελλάδα, να προχωρήσει σε άμεση επανέναρξη της τουριστικής διαδικασίας.

Οπότε προχωράμε με τη βασική κοινή πλεύση που έχει ανακοινωθεί και, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση και η πρακτική που θα ακολουθήσει, ευελπιστούμε ότι θα δώσει περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά.

Επίσης, να προσθέσω εδώ κάτι που επίσης έχει συζητηθεί έντονα στην Ε.Ε. και αφορά τις εφαρμογές ιχνηλάτησης εάν τελικά χρησιμοποιηθούν, ότι θα πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, και κυβερνοασφαλείς.

Να χρησιμοποιούν ανώνυμα δεδομένα και σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στην εργαλειοθήκη της Ε.Ε. και τις οδηγίες της Επιτροπής για την προστασία των δεδομένων, που και εμένα προσωπικά είναι κάτι που με απασχολεί και το θέτω και αυτό ως σοβαρό ζήτημα για την προστασία της ιδιωτικότητας.

Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη και για αυτό το σχέδιο Restart Greek Tourism έχει μεγάλη σημασία, ώστε να δείξουμε στην πράξη ότι οι προτάσεις μας που έγιναν δεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στη σωστή κατεύθυνση και αποδίδουν και οικονομικά.

Tags:
ξενοδοχεία, ΕΟΤ, Συνέντευξη, COVID-19, κορονοϊός, τουρίστες, τουρισμός, Άντζελα Γκερέκου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK