10:33 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Εστιατόρια, καφέ, μπαρ ανοίγουν από σήμερα, ενώ απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις προς τα νησιά. Οι νέοι κανόνες που θα ισχύουν.

Η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού λόγω κορονοϊού περνάει στην 4η φάση σήμερα, Δευτέρα, με το άνοιγμα της εστίασης, την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά, την επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες.

Ταυτόχρονα, από σήμερα λειτουργούν εκ νέου οι οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ ανοίγουν και τα Πανεπιστήμια για εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.

Το σημερινό «άνοιγμα» των διάφορων κλάδων συνοδεύεται, ωστόσο, από νέους κανόνες για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πώς θα λειτουργούν εστιατόρια, καφέ, μπαρ

Εστιατόρια, καφέ και μπαρ ανοίγουν ξανά από σήμερα μετά το «λουκέτο» που κράτησε για μήνες.

Σε πρώτη φάση ανοίγουν τα καταστήματα που διαθέτουν ανοιχτούς ή ημιυπαίθριους χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Στόχος είναι να έχουν ανοίξει και οι κλειστοί χώροι μέχρι τις 15 Ιουνίου, όπως ανέφεραν μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Τα μέτρα που θα συνοδεύουν το άνοιγμα της εστίασης αφορούν στις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, τον μέγιστο αριθμό των καθήμενων, καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού.

Αναλυτικά θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

 • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα έξι άτομα, ενώ δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
 • Η αναλογία που ισχύει είναι  ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
 • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
 • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
 • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων από 70 εκατοστά έως 1 μέτρο και 70 εκατοστά.
 • Υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού η υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου.

Οι οδηγίες για τη λειτουργία της εστίασης από τον ΕΦΕΤ

Απλές και πρακτικές οδηγίες για τη λειτουργία της εστίασης στην εποχή του κορονοϊού περιλαμβάνει ο «Οδηγός Επανεκκίνησης» που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Αναλυτικά οι οδηγίες που δίνονται είναι:

 • Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
 • Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
 • Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
 • Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
 • Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
 • Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης - υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).

Επίσης:

 • Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.
 • Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.
 • Μέριμνα για επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.
 • Τα πάσης φύσεως συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).
 • Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.
 • Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.

Επιπλέον:

 • Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (take away), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.
 • Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου, ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.
 • Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρησης πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.
 • Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση προγραμμάτων καθαρισμού των σταθμών εργασίας, επειδή οι επιφάνειες μπορεί να αποτελέσουν πηγές μετάδοσης του ιού. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιφάνειες και οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται συχνά, ιδανικά ανά δύο ώρες όπου αυτό είναι εφικτό. Στα σημεία καθαρισμού/απολύμανσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διακόπτες, χειρολαβές θυρών, κουπαστές σκάλας, επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τουαλέτες προσωπικού/πελατών.

Πώς θα πηγαίνουμε από σήμερα για φαγητό και ποτό

Καθώς η εστίαση θα λειτουργεί με νέους κανόνες, οι πελάτες των εστιατορίων, των καφέ και των μπαρ θα δουν να αλλάζουν πολλά:

Τραπεζομάντιλα μιας χρήσης, καλαμάκια σφραγισμένα, ατομικά αλατοπίπερα, αποστειρωμένα σκεύη που θα τα παίρνουν μόνοι τους οι πελάτες από τον δίσκο, φαγητά που θα έρχονται σκεπασμένα σε καμπάνες είναι μερικά μόνο από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Επιπλέον, οι σερβιτόροι θα φορούν μάσκες, ενώ αντισηπτικό θα υπάρχει σε εμφανή σημεία.

Πολλοί εστιάτορες, πέρα από τις αποστάσεις, έχουν τοποθετήσει ακόμη και πλεξιγκλάς ανάμεσα στα τραπέζια, ενώ κάποιοι άλλοι «εξαφανίζουν» και τους έντυπους καταλόγους προσφέροντας ηλεκτρονικά το μενού.

«Ανοίγουν» και τα νησιά – Οι νέοι κανόνες για ταξίδι με πλοίο

Ταυτόχρονα, ελεύθερη θα είναι από σήμερα, Δευτέρα, η πρόσβαση προς τα νησιά όλης της χώρας.

Ωστόσο, νέοι κανόνες εφαρμόζονται και στο ταξίδι με πλοίο. Συγκεκριμένα, κάθε πλοίο ταξιδεύει με πληρότητα στο 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Όλοι οι επιβαίνοντες θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι επιβάτες είτε με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε με παρουσίαση συμπτωμάτων, είτε με έκθεση σε ασθενή COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Επιπλέον, θα ισχύουν οι εξής κανόνες:

 • Χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως τέσσερα άτομα, ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.
 • Χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
 • Ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
 • Εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
 • Καθαριότητα και απολύμανση των πλοίων.
 • Αερισμός και κλιματισμός των πλοίων.

Ανοίγουν οι οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις

Ταυτόχρονα, από σήμερα, Δευτέρα, οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται για άθληση στις οργανωμένες ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση των αθλητικών χώρων είναι η συμπλήρωση και επίδειξη του «δελτίου καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα».

Δείτε το δελτίο καταγραφής αθλουμένου εδώ.

Ανοίγουν τα Πανεπιστήμια

Από σήμερα ανοίγουν, τέλος, και τα Πανεπιστήμια προκειμένου να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το εξάμηνο.

Tags:
πλοίο, ταξίδι, νησιά, μπαρ, καφές, εστιατόρια, εστιατόριο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK