00:12 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1945)
0 0 0
Βρείτε μας

Η ρύθμιση για τον τουρισμό και τον επισιτισμό κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίζεται αργότερα σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Διαβεβαιώσεις ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα μείνει απροστάτευτος παρείχε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση για τη στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό

Σύμφωνα με την τροπολογία, όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, για τις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, λαμβάνεται μέριμνα ώστε «οι εργαζόμενοι που απασχολούνται εποχικά στον τομέα των μεταφορών, της λειτουργίας των ξενοδοχείων και του τουρισμού γενικότερα, κατά την τουριστική περίοδο 2019, (να) έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, για τη φετινή τουριστική περίοδο, σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 1346/1983».

Υπό άλλες συνθήκες οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων θα είχαν ήδη ενεργοποιηθεί από τον Μάιο του 2020.

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), ότι παρέχεται η δυνατότητα να τεθούν οι εργαζόμενοι σε αναστολή από 1/6/2020 έως 30/9/2020, εφόσον τους επαναπροσλάβουν. «Αυτοί οι εργαζόμενοι θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, εφόσον τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους, ενώ, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου, επί των 534 ευρώ, θα καλυφθούν πλήρως από την πολιτεία».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι για αυτό το διάστημα «εργοδότες και επιχειρήσεις απαγορεύεται να μειώνουν το προσωπικό τους. Οποιαδήποτε καταγγελία σύμβασης εργασίας θα είναι άκυρη»

Οι παραπάνω επιχειρήσεις θα μπορούν να ανακαλούν την αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, που είναι σε αναστολή. Η άρση των αναστολών θα γίνεται με κριτήριο το ποσοστό πληρότητας για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το ποσοστό λειτουργικής επάρκειας για τα τουριστικά λεωφορεία της επιχείρησης.

Έφερε, μάλιστα, τα εξής παραδείγματα: «Σε ξενοδοχείο που παρουσιάζει 20% πληρότητα, ο εργοδότης να πρέπει να ανακαλέσει το ένα τρίτο των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Με συμπλήρωση πληρότητας 50%, ο εργοδότης θα πρέπει να ανακαλέσει τα δύο τρίτα των συμβάσεων που έχουν ανασταλεί. Και με τη συμπλήρωση πληρότητας 80%, ο εργοδότης υποχρεούται να ανακαλέσει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι των οποίων έχει ανακληθεί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, θα μπορούν να απολαμβάνουν των ευεργετημάτων της ένταξης στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που εισάγεται με την τροπολογία».

Όσον αφορά τους εποχιακά εργαζόμενους, που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης, και λαμβάνουν το εποχικό επίδομα ανεργίας από 9/2019 έως 2/2020, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «θα δικαιούνται μηναία έκτακτη αποζημίωση, ύψους ίσο με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν και θα το πάρουν για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, με προϋπόθεση να παραμένουν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ την περίοδο 9/2019 έως 2/2020.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, «το κράτος θα ενισχύσει τις εποχικές επιχειρήσεις με έναν ακόμα τρόπο. Θα δώσει κίνητρα πρόσληψης εργαζομένων τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο: Θα καλύψει τις εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν με μερική απασχόληση στις εποχικές αυτές επιχειρήσεις. Πρόκειται για εργαζόμενους που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και είχαν λάβει το τακτικό επίδομα εποχικής ανεργίας εντός του διαστήματος από Σεπτέμβριο 2019 έως Φεβρουάριο 2020».

Των ανακοινώσεων Βρούτση προηγήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού και του βουλευτή του ΚΚΕ, με τον δεύτερο να καταγγέλλει τη ρίψη, χθες, χημικών στους εργαζόμενους του επισιτιστικού τομέα, που βρήκαν «κλειστές» πόρτες στο υπουργείου Εργασίας, και τον κ. Βρούτση να τονίζει ότι οι συγκεντρωθέντες ήταν ο «κομματικός» στρατός του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1945)
Tags:
Βουλή, τροπολογία, Γιάννης Βρούτσης, τουρισμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK