00:38 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Πανελλήνιες 2020 (86)
0 10
Βρείτε μας

Αντίστροφα μετρούν χιλιάδες υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, καθώς στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2020. Την επιρροή της πανδημίας στην επιλογή σπουδών σχολιάζει στο Sputnik ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και συνιδρυτής της Orientum, Σπύρος Μιχαλούλης.

Αντιμέτωποι με τα νέα, πρωτόγνωρα δεδομένα που επιβάλλει η πανδημία του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, θα αρχίσουν οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου. Τηρώντας αυστηρά τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, οι φετινές εξετάσεις αναμένονται πολύ διαφορετικές τόσο από μαθητές όσο και από γονείς και εκπαιδευτικούς. 

Η πανδημία αυξάνει τη ζήτηση σε Στρατιωτικές Σχολές και Επιστήμες Υγείας

Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, το γενικό lockdown και ο σχεδόν τρίμηνος εγκλεισμός των μαθητών στο σπίτι, κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστους θα αφήσει τους υποψήφιους των Πανελλαδικών. «Φέτος, οι μαθητές θα προσέλθουν στις εξετάσεις υπό αντίξοες συνθήκες. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς ακριβώς θα αποτυπωθεί ο αντίκτυπος του εγκλεισμού» λέει στο Sputnik, ο Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος σταδιοδρομίας και συνιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Orientum.

Όπως λέει, η μείωση της εξεταστέας ύλης που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, αναλογικά με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία μέχρι την ημέρα που τα σχολεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους, θα επηρεάσει καθοριστικά την πορεία των υποψηφίων.

«Θεωρητικά, αναμένεται να σημειώσουν καλύτερες επιδόσεις. Σίγουρα, η μείωση της ύλης λειτουργεί καθοριστικά. Φέρνει μία αισιοδοξία κι ενθαρρύνει τους εξεταζόμενους».

Από την άλλη πλευρά, η κρίση που προκαλεί η πανδημία στην αγορά εργασίας, εντείνει το αίσθημα αβεβαιότητας και φόβου των μαθητών αναφορικά με την απορρόφησή τους μετά τις σπουδές. Η οικονομική δυσπραγία που παρουσιάζουν πολλοί κλάδοι, εν μέσω πανδημίας, θα στρέψει τους υποψήφιους σε πιο «ασφαλείς» επιλογές Σχολών, όπου η επαγγελματική αποκατάσταση μοιάζει πιο εξασφαλισμένη.

«Η πανδημία επανέφερε έντονη αβεβαιότητα και φόβο σχετικά με την εύρεση εργασίας μετά την ολοκλήρωση των σπουδών. Υπάρχουν κλάδοι που καταγράφουν βαρύ πλήγμα από την πανδημία. Αυτό θα επηρεάσει, σίγουρα, τη ζήτηση σε άλλοτε δημοφιλείς σχολές, καθώς οι υποψήφιοι θα στραφούν σε πιο σίγουρες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση επιλογές.

Για παράδειγμα, με δεδομένο το πλήγμα που δέχεται ο Τουρισμός, περιμένουμε αισθητή κάμψη στη ζήτηση των τουριστικών σχολών. Αυξημένη ζήτηση θα παρατηρηθεί στις Στρατιωτικές Σχολές και στις Σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας, διότι είναι αυτές που δίνουν τη δυνατότητα άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης. Η προκήρυξη της Ελληνικής Αστυνομίας για την εισαγωγή στη σχολή αστυφυλάκων μέσω πανελλαδικών εξετάσεων προβλέπει αύξηση στον αριθμό των εισακτέων κατά 135%, δηλαδή από 310 που εισήχθησαν πέρσι, φέτος θα εισαχθούν 730. Επιπλέον, υπάρχουν επαγγέλματα που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας, προκαλώντας έτσι το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τομείς όπως είναι η Πληροφορική, οι νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά συστήματα» εξηγεί ο κύριος Μιχαλούλης.

Τέλος, η πανδημία του νέου κορονοϊού στρέφει εν πολλοίς το ενδιαφέρον των υποψηφίων στον τομέα της Υγείας. «Το υγειονομικό δυναμικό της χώρας απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη, είδαμε την Πολιτεία να προχωρά σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ έχει δεσμευτεί ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα ενισχυθεί. Όλα αυτά θα αυξήσουν σίγουρα τη ζήτηση των Επιστημών Υγείας και όλων των Σχολών που αφορούν στη φροντίδα της υγείας και την ιατρική αποκατάσταση, καθώς εκεί διαφαίνεται ότι θα υπάρξει αύξηση των θέσεων εργασίας».

«Μάχη» για τη Σχολή κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας

Έναν ακόμη παράγοντα που θα επηρεάσει σημαντικά τη συμπλήρωση των φετινών μηχανογραφικών δελτίων, θέτει ο κ. Μιχαλούλης, υπογραμμίζοντας την αδυναμία που θα έχουν πολλές οικογένειες να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος των σπουδών, σε Σχολές απομακρυσμένες από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

«Το κόστος για μία τετραετία σπουδών ανέρχεται σε 30-40.000 ευρώ, μιλάμε για ένα μεγάλο κόστος. Αφενός, πολλές οικογένειες δεν θα καταφέρουν να στείλουν φέτος τα παιδιά τους για σπουδές, αφετέρου, πολλοί υποψήφιοι θα συμπληρώσουν πιο στοχευμένα το Μηχανογραφικό τους, επιλέγοντας τμήματα που βρίσκονται στον τόπο ή πιο κοντά στον τόπο διαμονής τους. Είναι πολύ πιθανό να δούμε μαθητές με υψηλή βαθμολογία να επιλέγουν σχολή με βασικό κριτήριο την απόσταση, και όχι το καλό επίπεδο, τα ενδιαφέροντα ή την κλίση τους».

Θέμα:
Πανελλήνιες 2020 (86)
Tags:
εξετάσεις, μαθητές, Πανελλήνιες 2020, Πανελλαδικές, Πανελλήνιες, πανδημία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK