22:42 07 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από ,
0 50
Βρείτε μας

Τα θερινά σινεμά ανεβάζουν πάλι ρολά. Τα φώτα σβήνουν, οι ήρωες ζωντανεύουν στο λευκό πανί, μυρίζει ποπ κορν, μαζί και γιασεμί. Το Sputnik επισκέφθηκε τρεις ιστορικούς θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας.

Σε ένα καλοκαίρι που δεν λέει να 'ρθει, όπως το έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς και το τραγούδησε η Νεφέλη Φασούλη, τα θερινά σινεμά της Αθήνας ανεβάζουν επιτέλους ρολά. Η φετινή σεζόν ξεκινάει με αισθητή καθυστέρηση, τόσο για τους σινεφίλ, όσο και για τους επιχειρηματίες που είναι αντιμέτωποι με νέα πρωτόγνωρα δεδομένα και ένα διόλου ευκαταφρόνητο επιπρόσθετο λειτουργικό κόστος, λόγω των μέτρων ασφαλείας για τον νέο κορονοϊό.

Η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια από 24% στο 13%, μέτρο που οι αιθουσάρχες ζητούν εδώ και χρόνια, ήρθε για να δώσει μια ανάσα στην έβδομη τέχνη, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020. Η μείωση αυτή, βέβαια, δεν θα αποτυπωθεί στην τελική τιμή του εισιτηρίου για το κοινό, η ανταπόκριση του οποίου θα κρίνει τελικά τη βιωσιμότητα των θερινών κινηματογράφων.

Ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα παρακολουθήσουμε τις πρώτες ταινίες που θα προβληθούν στο λευκό πανί των θερινών, μετά το λουκέτο σχεδόν τριών μηνών στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η πληρότητα δεν θα υπερβαίνει το 70%, τα κυλικεία και τα μπαρ θα παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της προβολής και δεν θα γίνεται διάλειμμα, έτσι ώστε να αποφεύγεται τυχόν συνωστισμός. Με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους τοποθετούνται τα τραπεζοκαθίσματα, ανά δύο θέσεις θα υπάρχει κενό, ενώ οι θεατές καλούνται να κρατούν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο κατά την είσοδο και την έξοδο. Από τη μεριά τους, οι αιθουσάρχες θα φροντίζουν τα μέγιστα για την υγιεινή των χώρων, την ασφάλεια αλλά και την άνεση των θεατών.

Σινέ Θησείον: Το καλύτερο θερινό σινεμά παγκοσμίως

Στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, με φόντο την Ακρόπολη, λειτουργεί από το 1935 το σινέ Θησείον. Από το 1980 που το σινεμά πέρασε στην οικογένεια Μανιάκη, μεταμορφώνεται σταθερά, κάθε άνοιξη, σε μικρό επίγειο παράδεισο που προσφέρει ολοκληρωμένη εμπειρία θέασης. Δίνουν ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην επιλογή των ταινιών, μεταξύ των οποίων είναι αρκετές από τις αγαπημένες κλασικές, όσο και στα χειροποίητα εδέσματα του κυλικείου.

«Είναι πρώτη φορά που ξεκινάμε τόσο αργά, συνήθως ανοίγαμε μετά το Πάσχα. Η σεζόν ξεκινά με μία προβολή στις 21:10, αντί για δύο, γιατί δεν θα είχαμε χρόνο μεταξύ των δύο προβολών να ανταποκριθούμε στα μέτρα» λέει στο Sputnik ο Μιχάλης Μανιάκης. Υπογραμμίζει τη δυσκολία επιτήρησης των μέτρων σε έναν χώρο όπου ο κόσμος προσέρχεται μαζικά, αλλά και το μεγάλο επιπρόσθετο οικονομικό βάρος το οποίο πρέπει να «σηκώσουν» οι αιθουσάρχες για να προσαρμοστούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Δεν μπορώ να κάνω αστυνόμευση στην είσοδο και να ρωτάω πόσα άτομα έχει κάθε παρέα. Πρέπει να υπάρχει αυξημένο το αίσθημα της ατομικής ευθύνης. Από την άλλη, τα μέτρα έχουν ένα οικονομικό βάρος, διότι πρέπει να αγοράσουμε γάντια, μάσκες, προστατευτικά πλεξιγκλάς για το κυλικείο, αντισηπτικά κ.ο.κ, ενώ την ίδια στιγμή, ξεκινάμε έχοντας χάσει έναν μήνα από τη σεζόν. Με μηδενικά έσοδα, πρέπει να καλυφθούν ανάγκες, έξοδα συντήρησης που έτρεχαν όλον τον χειμώνα, λογαριασμοί. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν θα καταφέρουμε να καλύψουμε τη χασούρα. Μένει να το δούμε, παραμένουμε αισιόδοξοι και ελπίζουμε στην καλή θέληση των πολιτών να επισκέπτονται όλους τους κινηματογράφους».

Πώς θα ήταν ένα καλοκαίρι χωρίς θερινά; «Ένα χαμένο καλοκαίρι», απαντά ο κ. Μανιάκης

Ο κινηματογράφος Θησείον κρατάει την τιμή του εισιτηρίου σταθερή, εδώ και 15 χρόνια, στα 8 ευρώ, ενώ κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη είναι σε προσφορά για όλους στα 6 ευρώ. «Μένει να δούμε στην πράξη τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα του κυλικείου, διότι, για να πουλήσουμε φθηνότερα, πρέπει να τα αγοράσουμε και φθηνότερα» προσθέτει ο κ. Μανιάκης.

Σινέ Άλσος: Ο συνοικιακός είναι ...αλλιώς

Μέσα στο καταπράσινο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας που αποτελεί έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την Αθήνα, λειτουργεί από το 1963 το σινέ Άλσος. Τα τελευταία 30 χρόνια ανήκει στην οικογένεια Χατζηδημητρίου, η οποία ανέλαβε την πλήρη ανακαίνισή του. Το μεράκι τους φαίνεται στη θερμή υποδοχή που επιφυλάσσουν στους θεατές, αλλά και στα ολάνθιστα παρτέρια που περιτριγυρίζουν τα καθίσματα.

Θερινός κινηματογράφος, Σινέ Άλσος
© Sputnik /
Θερινός κινηματογράφος, Σινέ Άλσος

Ο Γιάννης Χατζηδημητρίου περιγράφει στο Sputnik τη νέα μορφή που πήρε ο χώρος του κινηματογράφου με βάση τις οδηγίες των ειδικών και δεσμεύεται για την ευχάριστη παραμονή των θεατών. Επισημαίνει ότι, η έλλειψη διαλείμματος που βοηθούσε την κατανάλωση από το μπαρ, έρχεται να προστεθεί στη ζημιά που καταγράφουν λόγω της καθυστερημένης έναρξης αλλά και της μειωμένης δυναμικότητας.

«Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το social distancing είναι πλέον μέρος της ζωής μας, οπότε προσαρμόσαμε τον χώρο μας ανάλογα. Ο πελάτης μας θα είναι ακόμη πιο άνετος, αλλά και δικό μας πρώτο μέλημα είναι να κάνουμε την παραμονή του εδώ πιο ευχάριστη. Από κει και πέρα, ξεκινάμε με ζημιά έχοντας χάσει τα εισιτήρια του Μαΐου, χάνουμε λόγω μειωμένης πληρότητας, χάνουμε από το μπαρ εφόσον δεν θα υπάρχει διάλειμμα, κι επιπλέον, για την εύρυθμη λειτουργία και επιτήρηση των μέτρων προστασίας, θα χρειαστούμε σίγουρα περισσότερα χέρια. Θα πρέπει να έχουμε έξτρα προσωπικό, δηλαδή ένα ακόμη έξοδο που δεν υπολογίζαμε».

«Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, που σημείωσε αλλεπάλληλα sold out πριν το lockdown, ανοίγει ουσιαστικά τη σεζόν, με δύο προβολές καθημερινά. Ο κύριος Χατζηδημητρίου αποφάσισε να δώσει φέτος, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα τηλεφωνικών κρατήσεων αλλά και ηλεκτρονικού εισιτηρίου, προς αποφυγή τυχόν συνωστισμού στο ταμείο και την είσοδο. Το εισιτήριο ανέρχεται στα 7,5 ευρώ για ενήλικες, στα 5,5 ευρώ για παιδιά και φοιτητές, ενώ κάθε Δευτέρα και Τρίτη είναι σε προσφορά στα 5,5 ευρώ για όλους.

Πάλας: Ο παλαιότερος κινηματογράφος της Αθήνας

Στο Παγκράτι, την ομορφότερη, ίσως, συνοικία της πρωτεύουσας, βρίσκει κανείς τον παλαιότερο χειμερινό κινηματογράφο της Αθήνας. Με έτος ιδρύσεως το 1925, το Πάλας συμπληρώνει φέτος 95 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας από την οικογένεια Πόταγα. Ανεβαίνοντας στην ταράτσα, πολύχρωμη όαση μεταξύ πολυκατοικιών, μυρίζει κανείς κάτι σαν γιασεμί. «Είναι φρεσκοφυτεμένο ρυγχόσπερμα» λέει ο Ματθαίος Πόταγας, ο αεικίνητος ιδιοκτήτης της ιστορικής αίθουσας της οδού Υμηττού.

«Ο κινηματογράφος είναι ο δεύτερος εαυτός μου. Πρώτη φορά στα 85 χρόνια που εργάζομαι εδώ, μένει κλειστός για τρεις μήνες. Είναι θλιβερό αυτό το πράγμα, που είδα έτσι άδειο τον κινηματογράφο, με τα φώτα σβηστά».

Ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου Πάλας, Ματθαίος Πόταγας
© Sputnik /
Ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου Πάλας, Ματθαίος Πόταγας

Εξομολογείται ότι, λόγω γερής κράσης, δεν φοβήθηκε τόσο για την υγεία του όσο στεναχωρήθηκε που είδε το «πρώτο του σπίτι» να νεκρώνει εν μέσω αυτής της δύσκολης υγειονομικής κρίσης. Εκφράζει την αγωνία του για το φετινό καλοκαίρι, αλλά και την πεποίθησή του ότι η ζωή δεν προχωρά χωρίς αισιοδοξία.

«Δεν ξεκινάω με πολύ καλές προοπτικές. Φοβάμαι ότι ο κόσμος δεν θα βγει, επηρεασμένος από την κατάσταση θα είναι κάπως μαζεμένος. Οι πρώτες μέρες θα δείξουν πώς θα κυλήσει η σεζόν».

Με πρωταρχικό του μέλημα ο επισκέπτης να αισθάνεται ασφαλής, ο κύριος Πόταγας, εξηγεί ότι τα  μέτρα που έχει λάβει περιλαμβάνουν καθημερινή απολύμανση σε όλους τους χώρους, μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, ιδιαίτερη προσοχή σε κυλικείο και τουαλέτες για την αποφυγή συνωστισμού. Επισημαίνει ότι, αν και οικογενειακή επιχείρηση, το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει φέτος να αυξηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού, σε συνδυασμό με τη σχολαστική τήρηση των μέτρων. 

Σχολιάζοντας τη μείωση του ΦΠΑ, τονίζει ότι οι κινηματογράφοι έχουν πληγεί αφάνταστα από την υπερφορολόγηση, ενώ κάνει λόγο για κινηματογραφιστές που έμειναν εντελώς έκθετοι, χωρίς οικονομική στήριξη, εν μέσω πανδημίας.

«Το 24% είναι εξοντωτικό για τον κινηματογράφο. Η μείωση δίνει μεν μία ανάσα, αλλά εγώ θα έλεγα, αν θέλουμε το σινεμά να παραμείνει στη ζωή μας, να μην έχει καθόλου ΦΠΑ. Είναι λίγος ο κόσμος που έρχεται και τόσοι οι εχθροί και τα υποκατάστατα του κινηματογράφου. Και πρόβλημα μέγα είναι ότι επί τρεις μήνες δεν εισπράξαμε τίποτα, ενώ πληρώναμε τα τρέχοντα. Δεν υπήρξαν οικονομικά μέτρα προστασίας για τους κινηματογραφιστές».

Το Πάλας εξακολουθεί να προσφέρει εισιτήρια των 6 ευρώ, μειωμένα των 4,5 αλλά και των 10 ευρώ που ισχύουν για τρεις διαφορετικές ταινίες.

Tags:
κορονοϊός, καλοκαίρι 2020, πανδημία, θερινοί κινηματογράφοι, κινηματογράφος, θερινά σινεμά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK