21:03 07 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το κόστος χρήσης και συντήρησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποδεικνύεται έως και 80% χαμηλότερο σε σχέση με ένα συμβατικό όχημα. Αναλυτικά τα κίνητρα που παρέχονται.

Έως και 80% χαμηλότερο αποδεικνύεται το κόστος χρήσης και συντήρησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προσφάτως παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά κινήτρων και επιδοτήσεων, με στόχο την στροφή των καταναλωτών προς αυτοκίνητα, φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Η δέσμη των μέτρων έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2021, ποσό με το οποίο θα επιδοτηθεί η αγορά 1.700 Ι.Χ., 3.000 δικύκλων (εκ των οποίων 1.500 ποδήλατα), 1.000 ταξί, 6.000 εταιρικών οχημάτων, καθώς και η εγκατάσταση 1.000 οικιακών σημείων φόρτισης.

«Θα ακολουθήσουν, όπως είπε, αντίστοιχα τέτοια πακέτα και τα επόμενα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις πρόσφατες ανακοινώσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης αγκαλιάζει την ηλεκτροκίνηση και προβλέπει τη χρηματοδότηση 1 εκατ. φορτιστών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επομένως προσδοκούμε βασίμως χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκούς πόρους για την συνέχιση αυτής της προσπάθειας» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Με τις παραπάνω επιδοτήσεις, η τελική τιμή ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου αναμένεται να μειωθεί κατά 25%, ενώ πολύ μεγαλύτερη θα είναι η μείωση της τιμής για τα δίτροχα.

Ποια είναι τα κίνητρα

  • Για τα ΙΧ, έκπτωση ίση με το 15% της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 5.500 ευρώ συν 500 ευρώ για όσους προχωρήσουν και στην εγκατάσταση οικιακού φορτιστή, το κόστος του οποίου κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ.
  • Για τα σκούτερ, 20% της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 800 ευρώ.
  • Για τα ποδήλατα, 40% της αξίας με όριο επίσης τα 800 ευρώ.
  • Επιπλέον μπόνους απόσυρσης, ύψους 1.000 ευρώ για ΙΧ και 400 ευρώ για μοτοσικλέτες αν ο αγοραστής του ηλεκτρικού οχήματος προχωρήσει σε απόσυρση του παλιού.
  • Αυξημένες επιδοτήσεις για επαγγελματικά οχήματα και ταξί, ειδικά κίνητρα και αποσβέσεις για εταιρικούς στόλους.

Τα οφέλη

  • Το κόστος καυσίμου για συμβατικό όχημα που διανύει 10.000 χλμ. το χρόνο είναι 1.200 ευρώ. Για ηλεκτρικό όχημα το κόστος του ρεύματος για την ίδια απόσταση είναι 420 ευρώ, ενώ με νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος πέφτει στα 220 ευρώ, δηλαδή 80% χαμηλότερα από το συμβατικό.
  • Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, κυκλοφορούν ελεύθερα στο δακτύλιο και δεν θα χρεώνονται για τη στάθμευση για δύο χρόνια. Επίσης, έχουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος συντήρησης (ενδεικτικά, ένα σέρβις κοστίζει 100 ευρώ έναντι 350 ευρώ κατά μέσο όρο για τα συμβατικά).

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Η διαδικασία της επιδότησης θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω εφαρμογής αντίστοιχης του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»:

Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος

Επιλογή Μοντέλου Οχήματος από την καταχωρημένη λίστα

Επιλογή αγοράς/Μίσθωσης

Επιλογή δίκυκλου ή ποδηλάτου (tick choice)

Επιλογή (ΝΑΙ/ΌΧΙ) επιδότησης φορτιστή

Επιλογή Μοντέλου Φορτιστή από καταχωρημένη λίστα

Επιλογή απόσυρσης (ΝΑΙ/ΌΧΙ)

Υπολογισμός επιδότησης

Επισύναψη δικαιολογητικών

Υποβολή Αίτησης

Tags:
Υπουργείο Περιβάλλοντος, περιβάλλον, αυτοκίνητα, αυτοκίνητο, ηλεκτροκίνηση, ηλεκτρικό αυτοκίνητο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK