20:12 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Ο Κουστώ έκανε γνωστή την κατάδυση και τον υποθαλάσσιο κόσμο. Μαζί με έναν Γάλλο μηχανικό τελειοποίησαν τον κύλινδρο συμπιεσμένου αέρα και τον ρυθμιστή πιέσεως, ανοίγοντας τον δρόμο στις καταδύσεις αναψυχής. Η Χαλκιδική αποτελεί αγαπημένο προορισμό των αυτοδυτών όπου Έλληνες αλλά και ξένοι τουρίστες μαθαίνουν να καταδύονται.

Η βαρύτητα είναι μηδενική. Έχει ησυχία. Ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι η αναπνοή σου, καθώς εισπνέεις και εκπνέεις. Το θέαμα είναι μοναδικό και δεν έχει καμία σχέση με το γήινο περιβάλλον. Ποσειδωνίες, μικρά και μεγάλα ψάρια, χταπόδια κ.α. κολυμπούν μαζί σου στα καταγάλανα νερά της Χαλκιδικής και εσύ νιώθεις παρατηρητής σε ένα υποθαλάσσιο περιβάλλον που μόνο σε ντοκιμαντέρ έχεις απολαύσει.

Η αυτόνομη κατάδυση, δηλαδή η κατάδυση με φιάλη αέρα, αποτελεί την κληρονομιά που μας άφησε ο Ζακ Υβ Κουστώ με τον Γάλλο μηχανικό, Εμίλ Γκανιάν, όταν τελειοποίησαν τον κύλινδρο συμπιεσμένου αέρα αλλά και τον ρυθμιστή πιέσεως, δίνοντας τη δυνατότητα στον άνθρωπο να καταδυθεί με ασφάλεια.

© Φωτογραφία : Sea World
Μάθημα αυτόνομης κατάδυσης στην Χαλκιδική

Ο Κώστας Μαυροχωρίδης ξεκίνησε την υποθαλάσσια πορεία του το 1987 μέσω του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης. Μετά υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις ως «βατραχάνθρωπος» (Ο.Υ.Κ.) και στη συνέχεια το 1993 άνοιξε την καταδυτική σχολή «Sea World» στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τον πολύ καλό του φίλο, τον Θανάση Γλαρούδη δημιούργησαν και το παράρτημα της σχολής στη Σάνη Χαλκιδικής.

Σε αυτά τα 27 χρόνια που πέρασαν εκπαίδευσαν -και συνεχίζουν να εκπαιδεύουν- εκατοντάδες Έλληνες και ξένους (τουρίστες) και τους έμαθαν τα «μυστικά» της κατάδυσης.

«Το μόνο που χρειάζεται για να ασχοληθεί κάποιος με την κατάδυση είναι καλή υγεία» δήλωσε στο Sputnik ο κ. Μαυροχωρίδης ενώ η στολή με το σκάφανδρο που βρίσκεται μέσα στη σχολή του μας θυμίζει τον αγώνα που έκαναν οι σφουγγαράδες στην Κάλυμνο σε μακρινές εποχές, όταν δεν υπήρχαν οι φιάλες με αέρα.

Η αυτόνομη κατάδυση είναι ένα χόμπι που στην Ελλάδα το καλοκαίρι γνωρίζει άνθηση, ενώ τον χειμώνα η θερμοκρασία του νερού και οι εξωτερικές καιρικές συνθήκες δεν αποτελούν πλεονέκτημα, ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Μαυροχωρίδης, «καταδύσεις πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο».

Παρότι η κατάδυση φαντάζει κάτι «απλησίαστο», η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Για το πρώτο πτυχίο, το λεγόμενο Open Water Diver, ο μαθητής θα χρειαστεί μερικά θεωρητικά μαθήματα και, σύμφωνα με τον κ. Μαυροχωρίδη, θα πραγματοποιήσει έξι καταδύσεις σε πισίνα και σε ανοιχτή θάλασσα προκειμένου να πάρει το πτυχίο του πιστοποιημένου αυτοδύτη αναψυχής. Δεν απαιτείται να διαθέτει κανένα εξάρτημα (στολή, μάσκα, πέδιλα, φιάλη κ.λπ.) καθώς του τα παρέχει η σχολή.

Η διαύγεια και η θερμοκρασία του νερού στη θάλασσα της Χαλκιδικής είναι πλέον ιδανική και αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους υποψήφιους αυτοδύτες ενώ στη Χαλκιδική, τόσο στη χερσόνησο της Κασσάνδρας όσο και στη Σιθωνία, δραστηριοποιούνται αρκετές καταδυτικές σχολές.

Τιμές για την αυτόνομη κατάδυση

Οι τιμές για την εκμάθηση κυμαίνονται από σχολή σε σχολή και για μια βουτιά γνωριμίας είναι λιγότερο από 100 ευρώ.

Για το πρώτο πτυχίο του Open Water που δίνει στον αυτοδύτη τη δυνατότητα καταδύσεων έως 18 μέτρα είναι περίπου 400 ευρώ.

Τα επόμενα πτυχία που αυξάνουν τις ικανότητες του αυτοδύτη και το βάθος (έως 30 μέτρα κ.λπ.) είναι φθηνότερα.

Tags:
καλοκαίρι 2020, καλοκαίρι, καταδύσεις, Θεσσαλονίκη, θάλασσα, τουρισμός, Χαλκιδική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK