19:55 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι αναμένεται φέτος, σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιο Αργυρίου.

Μιλώντας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο διάστημα, ο κ. Αργυρίου τοποθετεί την αιτία τους στην αστάθεια της ατμόσφαιρας, που είναι έντονη κατά τις αρχές του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τα συγκεκριμένα φαινόμενα δεν φαίνεται να ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντας τα συγκεκριμένα φαινόμενα ως συνηθισμένα για την εποχή.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Αργυρίου, όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Ο βασικός λόγος είναι η αστάθεια της ατμόσφαιρας, η οποία είναι έντονη στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Στη συγκεκριμένη περίοδο, η αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας έχει ως αποτέλεσμα τη θέρμανση της επιφάνειας της Γης και των στρωμάτων της ατμόσφαιρας κοντά σε αυτήν. Τα ανώτερα στρώματα όμως παραμένουν ψυχρότερα», σημειώνει ο κ. Αργυρίου.

Όσο για το γεγονός ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, ο κ. καθηγητής σημείωσε ότι για αυτό ευθύνεται η γεωμορφολογία των εν λόγω περιοχών.

«Οι ενδείξεις που έχουμε αυτή τη στιγμή συνηγορούν στην αυξημένη πιθανότητα οι τιμές της θερμοκρασίας, αλλά και του ύψους βροχής, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το φθινόπωρο, να είναι υψηλότερες του κλιματικού μέσου όρου της χρονικής περιόδου 1993 – 2016» σημείωσε ο κ. Αργυρίου, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας.
Tags:
καλοκαίρι, ακραία καιρικά φαινόμενα, καιρός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK