12:52 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (662)
0 10
Βρείτε μας

Την 1η Ιουλίου ανοίγουν οι πύλες της χώρας για την πλήρη επανέναρξη του τουρισμού. Πώς θα γίνονται οι αφίξεις στα αεροδρόμια και πότε θα γίνονται τεστ για κορονοϊό.

Ο ελληνικός τουρισμός επανέρχεται σε πλήρη «λειτουργία» την Τετάρτη 1η Ιουλίου οπότε και θα επιτραπούν οι πτήσεις εξωτερικού σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Η άφιξη των ταξιδιωτών θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, ενώ «αυτοψίες» σε περιφερειακά αεροδρόμια πραγματοποιεί και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για τον συντονισμό των διαδικασιών ασφαλούς έναρξης λειτουργίας.

Τα μέτρα για την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα και η φόρμα εντοπισμού επιβατών

Από το Σάββατο 27 Ιουνίου έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF), ήτοι «φόρμα εντοπισμού επιβατών», τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check-in.

Στη φόρμα θα δίνουν πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και άλλα στοιχεία.

Από κλιμάκια με στελέχη και των Ενόπλων Δυνάμεων τα τεστ σε επιβάτες

Τεστ κορονοϊού στα αεροδρόμια θα γίνονται δειγματοληπτικά σε επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού.

Τα τεστ θα γίνονται από υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ.

Όσοι βγουν θετικοί στον κορονοϊό θα παραμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας με μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε εννέα οδηγίες με μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό στο πλαίσιο μεγάλης καμπάνιας.

Κεντρικό μήνυμα θα είναι: «Απολαύστε τη Διαμονή σας - Μείνετε Ασφαλείς», «Enjoy your stay and stay safe».

Τα μηνύματα είναι σε τρεις γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.

Στις οδηγίες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους τουρίστες:

 • Να χρησιμοποιούν συχνά αντισηπτικό χεριών.
 • Να φορούν μάσκα.
 • Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά.
 • Να αποφεύγουν να πιάνουν το στόμα τους, τη μύτη τους ή τα μάτια τους.
 • Να απορρίπτουν τις χρησιμοποιημένες μάσκες και τα γάντια, με ασφαλή τρόπο, σε κάδους απορριμμάτων.

Επίσης:

 • Όταν βήχουν, να το κάνουν είτε στο εσωτερικό του χεριού τους είτε σε κάποιο χαρτομάντιλο.
 • Να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας.
 • Να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές.
 • Να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες. 

Οι κανόνες στα αεροδρόμια για ταξιδιώτες

Οι βασικοί κανόνες σε όλα τα αεροδρόμια για τους επιβάτες είναι οι εξής:

 • Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ).
 • Προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού.
 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο- ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου. Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
 • Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση, ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
 • Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
 • Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρου) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων, ενώ θα γίνονται επίσης τακτικές ενημερώσεις ηχητικές μέσω οθονών, αναγγελιών και σημάνσεων.

Επίσης:

 • Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά, ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
 • Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων καθώς και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας αναχώρηση, άφιξη. Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
 • Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check-in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
 • Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις. Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια. Επίσης, σε κάποια αεροδρόμια, όπου αυτό είναι εφικτό θα γίνεται πεζή μετάβαση επιβατών από/προς το αεροσκάφος.
Θέμα:
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (662)
Tags:
τουρίστες, Ελλάδα, αεροδρόμια, αεροδρόμιο, τουρισμός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK