21:39 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει περιορισμούς και νέους κανόνες στη διεξαγωγή διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων. Πότε θα απαγορεύονται.

Στη Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει «τάξη» στις διαδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, το νομοθέτημα προβλέπει περιορισμούς στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και απαγόρευσή τους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, όταν υπάρχει υποψία σοβαρών επεισοδίων κ.ά.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο βάζει οριστικό «τέλος» στις λεγόμενες αντισυγκεντρώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται ως αντίδραση σε κάποια άλλη διαδήλωση, στον ίδιο χώρο και χρόνο.

Θεσπίζεται διοργανωτής της συνάθροισης

Στο ίδιο πλαίσιο, οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν την υποχρέωση ορισμού διοργανωτή της συνάθροισης, ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί τη συγκέντρωση στην Αστυνομία, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εξαιρούνται οι δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ορίζεται και Διαμεσολαβητής της ΕΛΑΣ ή του Λιμενικού, ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Αρχών με τον διοργανωτή.

Πότε απαγορεύεται μια συνάθροιση

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση μπορεί να απαγορευτεί, εφόσον:

  • Επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας.
  • Επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή.
  • Πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, ο σκοπός της οποίας αντιτίθενται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας συνάθροισης στην ίδια περιοχή ή κοντά σε αυτή το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ποινικές κυρώσεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα:

  • Ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους για όσους μετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που έχει απαγορευθεί νόμιμα ή παρεμποδίζουν τη διεξαγωγής συνάθροισης.
  • Ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη για όσους αλλοιώνουν ή επιχειρούν να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης.
Tags:
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Κυβέρνηση, Νομοσχέδιο, απαγόρευση, κινητοποιήσεις, κινητοποίηση, διαδήλωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK