20:51 03 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Όπως όλη η Ελλάδα, έτσι και η Κρήτη ετοιμάζεται να δεχθεί τουρίστες από την 1η Ιουλίου. Για το στοίχημα και τις ανάγκες μίλησε στο Sputnik o πρόεδρος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Εμμανουήλ Τσακαλάκης.

Αλλάζουν τα δεδομένα μετά την απαγόρευση απευθείας πτήσεων από Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία προς Ελλάδα έως 15 Ιουλίου.

Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να κατέστησε σαφές ότι «η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων», όμως οι άνθρωποι του τουρισμού συνεχίζουν να αγωνιούν για την επόμενη μέρα.

«Ακόμα είμαστε σε αβεβαιότητα. Το τοπίο είναι θολό. Έχουμε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής» επισημαίνει στο Sputnik o πρόεδρος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Εμμανουήλ Τσακαλάκης, τονίζοντας ότι το 70% των ξενοδοχείων στον νομό Ρεθύμνου δεν φαίνεται να ανοίγουν.

«Ενώ υπάρχουν κρατήσεις στα συστήματά μας, δεν ξέρουμε ποιος θα έρθει ή δεν θα έρθει τελικά. Στο Ρέθυμνο έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τη Σκανδιναβική αγορά. Ενώ στις 2 του μήνα ήταν όλα έτοιμα για να έρθουν οι πρώτοι Σουηδοί, η Σουηδία τελικά δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των επιτρεπόμενων χωρών. Μια παλινωδία που δημιουργεί σύγχυση και προβλήματα».

Όπως αναφέρει, το ότι δεν θα έρθουν Άγγλοι, Ρώσοι, Ισραηλινοί είναι επίσης ένα σημαντικό πλήγμα.

Την ίδια στιγμή, εξηγεί πως αρκετοί Γάλλοι ακύρωσαν το ταξίδι τους την τελευταία στιγμή. «Δεν θα πετάξουν έως τις 18-19 Ιουλίου καθότι δεν έχουν πληρότητες. Το 90% που είχε συμφωνήσει με κάποιον tour operator, ακύρωσε την τελευταία στιγμή ή ζήτησε να μετατεθούν οι κρατήσεις τους για την επόμενη χρονιά. Αιτία; Ο φόβος».

Όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ρεθύμνου τονίζει ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν.

«Οι ξενοδόχοι καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια για να τα εφαρμόσουν. Η πλήρης εφαρμογή τους θα συνιστούσε να υπάρχει ένας χωροφύλακας πίσω από κάθε τουρίστα. Τα ξενοδοχεία από τη φύση τους δεν είναι φτιαγμένα ούτε για νοσοκομεία ούτε για φυλακές».

Προσθέτει δε ότι οι ξενοδόχοι αντέδρασαν στον σχεδιασμό για επιτάξεις ξενοδοχείων καθώς και για δωμάτια καραντίνας, τονίζοντας επίσης την ανάγκη για οικονομική ρευστότητα.

«Αρκετά ξενοδοχεία δεν έχουν χρήματα, άρα θα κλείσουν. Αν και ο πρωθυπουργός έκανε κάποιες εξαγγελίες στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, λεφτά έχουν δοθεί σε ελάχιστους».

Το πρόβλημα που παρουσιάζεται, όπως λέει, είναι ότι οι ξενοδόχοι μπορεί να επωμιστούν βαρύτατες νομικές συνέπειες χωρίς να είναι απαραίτητα δική τους η ευθύνη.

«Το να αποδείξει κάποιος ότι κόλλησε μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου είναι πολύ εύκολο. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος τουρίστας χάσει τη ζωή του λόγω της COVID-19. Οι κληρονόμοι θα κάνουν ασφαλιστικά μέτρα και θα φτάσουν ως τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ζητώντας δυσθεώρητα ποσά ως αποζημίωση. Το ίδιο γίνεται για μια απλή γαστρεντερίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχει προέλθει από το ξενοδοχείο. Για μια τέτοια ασθένεια διεκδικούσαν 25.000 λίρες. Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν υπάρξει κρούσμα COVID σε ξενοδοχείο».

Ένα ακόμα ζήτημα, που προκύπτει είναι ότι ο ΦΠΑ, παρά την κατάσταση, δεν έχει μειωθεί.

«Για την επόμενη πλέον χρονιά, η Ελλάδα θα μπει στον ανταγωνισμό με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες για το ποια θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες και τελικά θα χάσει. Αυτό θα συμβεί καθότι έχουμε πολύ υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή. Σας θυμίζω ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, όταν έπεσε ο ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%, οι κρατήσεις εκτοξεύθηκαν. Το κράτος και η εθνική οικονομία βγήκαν κερδισμένοι. Η έκπτωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν αρκεί και δεν ανέρχεται ούτε στο 1% στο συνολικό πακέτο. Η Κύπρος που είναι γειτονικό και αδελφό κράτος έχει πολύ λιγότερο ΦΠΑ από την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για την είσοδο στην Ελλάδα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο διαμονής του στη χώρα μας.

Tags:
πανδημία, κοροναϊός, κορονοϊός, Κοινωνικός Τουρισμός, τουρισμός, Κρήτη, Ρέθυμνο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK