20:37 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τον τρόπο επιλογής των ταξιδιωτών, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό, παραθέτει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Από την 1η Ιουλίου, η Ελλάδα «ανοίγει» τα σύνορα για τον τουρισμό, υποδεχόμενη ταξιδιώτες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι έλεγχοι για κορονοϊό θα είναι δειγματοληπτικοί και στοχευμένοι, ενώ όλοι οι αφιχθέντες θα συμπληρώνουν μια ειδική φόρμα, στην οποία καλούνται να παραθέσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, καθώς και τα στοιχεία επαφής που διατηρούν στην Ελλάδα (π.χ. πού θα διαμένουν).

Την ίδια ώρα, σε 14ήμερη υποχρεωτική καραντίνα θα υποβάλλονται μόνο όσοι διαπιστώνονται θετικοί στην COVID-19. Οι συγκεκριμένοι θα περιορίζονται σε ξενοδοχεία καραντίνας, τα οποία έχουν οριστεί στις κατά τόπους πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Μέχρι πρότινος κάθε αφιχθείς ταξιδιώτης υποβαλλόταν σε τεστ για κορονοϊό. Αυτό όμως, θα σταματήσει να ισχύει από αύριο, Τετάρτη, όταν και αρθούν τα έκτακτα μέτρα ελέγχου, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι δειγματοληπτικοί.

«Όλα αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αναπτυχθεί, έχουν επιδημιολογικό χαρακτήρα, όχι ατομικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν τα πρωτόκολλα αυτά να εξασφαλίσουν ότι δεν θα εισέλθει κανένα απολύτως κρούσμα, δεν είναι εφικτό αυτό» δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Εάν θέλουμε να μην έχουμε απολύτως κανένα κρούσμα, τότε κλείνουμε τελείως τα σύνορα και δεν έρχεται κανένας και τελειώσαμε. Εάν το κάναμε αυτό θα χάσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό, που συνιστούν ένα σημαντικό μέρος του ετήσιου εθνικού εισοδήματος».

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιωτακόπουλος εξήγησε το πώς ακριβώς θα επιλέγονται οι ταξιδιώτες, οι οποίοι θα επιλέγονται για να υποβληθούν σε έλεγχο.

«Υπάρχει ένα πρωτόκολλο που εκπονήθηκε από μια ομάδα Ελλήνων του εξωτερικού, της Καλιφόρνιας, όπου ο κάθε επισκέπτης που θέλει να έρθει στην Ελλάδα, θα συμπληρώνει online μια φόρμα και θα προσθέτει κάποια στοιχεία για τον ίδιο, για τη χώρα που προέρχεται, το ταξίδι του και τα λοιπά» υπενθύμισε.

«Και μετά υπάρχει ένας αλγόριθμος, όπου ανάλογα με τους υπολογισμούς, θα αποφασίζει αν ο συγκεκριμένος επισκέπτης πρέπει να κάνει το τεστ για τον κορονοϊό ή όχι. Και θα ειδοποιείται σχετικά» έσπευσε να συμπληρώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φόρμα θα πρέπει να συμπληρώνεται έως δύο 24ωρα πριν το ταξίδι στην Ελλάδα.

«Όσοι επιλέγονται με τον αλγόριθμο, θα γίνεται το τεστ στην πύλη εισόδου είτε στα χερσαία σύνορα είτε στα αεροδρόμια» διαμήνυσε, επιπλέον, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα είναι τυχαία τεστ, αλλά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ταξιδιώτη».

Tags:
αεροδρόμιο, ταξιδιώτες, τουρίστες, τουρισμός, αεροδρόμια, τεστ, έλεγχοι, έλεγχος, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK