16:42 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Ο πρώην Μητροπολίτης, Αμβρόσιος, κρίθηκε ένοχος από τον Άρειο Πάγο για την παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε σήμερα, Τρίτη, την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ο πρώην Μητροπολίτης, Αμβρόσιος, ως προς το σκέλος της καταδίκης του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα που είχε ζητήσει την επικύρωση της ενοχής του πρώην Μητροπολίτη για την παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου. Την ίδια στιγμή, απάλλαξε τον πρώην Μητροπολίτη για το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος, λόγω της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα, όπως μετέδωσε το ethnos.gr.

Σημειώνεται ότι ο πρώην Μητροπολίτης, Αμβρόσιος, είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση για ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς και για κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος. Ο κ. Αμβρόσιος είχε καταδικαστεί έπειτα από μήνυσή από ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές για κείμενο που είχε αναρτήσει στο προσωπικό του blog.

Σε πρώτο βαθμό είχε αθωωθεί, αλλά η υπόθεση οδηγήθηκε σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο έπειτα από έφεση που ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό.

Έτσι, τον Ιανουάριο του 2019, ο πρώην Μητροπολίτης κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Αιγίου και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή.

Την ικανοποίηση της για τη σημερινή απόφαση του Άρειου Πάγου εξέφρασε η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κλειώ Παπαπαντολέων.

«Είναι μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα και απολύτως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στον λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία. Η απόφαση αυτή συνιστά δικλείδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας» δήλωσε η κα Παπαπαντολέων.
Tags:
Δικαιοσύνη, καταδίκη, Άρειος Πάγος, Αμβρόσιος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK