21:00 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας (ΑΟΖ) (50)
0 01
Βρείτε μας

Σάλο προκάλεσε η δήλωση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, Χρήστου Ροζάκη, ότι το Καστελλόριζο είναι «απομονωμένο» και «απομακρυσμένο από τη Ρόδο».

Πολλαπλές αντιδράσεις προκάλεσε δήλωση του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, Χρήστου Ροζάκη, σχετικά με το Καστελλόριζο.

Ο κ. Ροζάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΡΗΤΗ TV, δήλωσε ότι το Καστελλόριζο «είναι απομονωμένο», «απομακρυσμένο από τη Ρόδο» και βρίσκεται «κοντά στις ακτές της Τουρκίας».

Η δήλωση του κ. Ροζάκη προκάλεσε την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος τόνισε ότι είναι «αδιανόητο να μιλάμε για ''απομονωμένα'' τμήματα ελληνικής επικράτειας», ενώ και ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, παρατήρησε ότι ο κ. Ροζάκης θα έπρεπε «είναι πιο προσεκτικός».

Τι δήλωσε ο Χρήστος Ροζάκης για το Καστελλόριζο

Σε απόσπασμα δηλώσεων του κ. Ροζάκη που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα... Το Καστελλόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το Καστελλόριζο είναι κοντά στις τουρκικές ακτές και «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου», ο κ. Ροζάκης απάντησε:

«Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελλόριζο».

Απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα εάν το νησί αποτελεί συνέχεια του ελλαδικού νησιωτικού χώρου, ο κ. Ροζάκης επανέλαβε ότι το νησί βρίσκεται «σε απόσταση».

Συνεχίζοντας, κι αφότου εξήγησε ότι «η Λιβύη δεν δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα», ο ίδιος παρατήρησε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο «βεβαίως» και έχει υφαλοκρηπίδα.

«Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου, η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της. Δηλαδή, πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα, ή ΑΟΖ, τέλος πάντων», σημείωσε ο κ. Ροζάκης.

Κουμουτσάκος: Αδιανόητο να μιλάμε για ''απομονωμένα'' τμήματα ελληνικής επικράτειας

«Αδιανόητο» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, «να μιλάμε για ''απομονωμένα'' τμήματα ελληνικής επικράτειας».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Κουμουτσάκος ανάφερε:

«Όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ''απομονωμένα'' τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα».

Και πρόσθεσε:

«Αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´ άκρη σ´ άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται».

Συρίγος για Ροζάκη: Έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός

Τις δηλώσεις του κ. Ροζάκη σχολίασε και ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι ο κ. Ροζάκης «θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός» όταν διατυπώνει τέτοιες απόψεις.

Παρ' όλ' αυτά, ο ίδιος αναγνώρισε ότι πρόκειται για τον «κορυφαίο Έλληνα διεθνολόγο» αν και όπως σημείωσε, ο ίδιος έχει «σοβαρές διαφωνίες» μαζί του.

Διευκρινίσεις Ροζάκη για το Καστελλόριζο

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις προχώρησε ο κ. Ροζάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο κ. Ροζάκης φέρεται να δήλωσε:

«Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίστηκα ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στην Ελλάδα. Εγώ ισχυρίζομαι ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στα Δωδεκάνησα, στο σύμπλεγμα. Έχει δικαιώματα σε ΑΟΖ το Καστελλόριζο».

Θέμα:
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας (ΑΟΖ) (50)
Tags:
Καστελλόριζο, Άγγελος Συρίγος, Ρόδος, Δωδεκάνησα, Ελλάδα, Τουρκία, νησί, Γιώργος Κουμουτσάκος, Καστελόριζο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK