10:33 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (671)
0 0 0
Βρείτε μας

Πάνω από 4.000 τεστ διενεργήθηκαν στα αεροδρόμια την πρώτη ημέρα του ανοίγματος των συνόρων. Το απόγευμα τα αποτελέσματα. Αγωνία για τα εισαγόμενα κρούσματα.

Τα σύνορά της άνοιξε η Ελλάδα και επισήμως από χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου. Περίπου 235 ήταν οι διεθνείς πτήσεις που αφίχθησαν στα ελληνικά αεροδρόμια και χιλιάδες τουρίστες πάτησαν επί ελληνικού εδάφους για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ χθες, καταγράφηκαν 23 νέα κρούσματα της COVID-19, ενώ μέχρι τις 20:00 το βράδυ είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 4.000 τεστ σε επιβάτες μόνο στα οκτώ από τα 27 αεροδρόμια της χώρας.

Οι υγειονομικές Αρχές και οι επιστήμονες αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των τεστ μοριακού ελέγχου αναμένονται σήμερα το απόγευμα.

Οι περισσότεροι έλεγχοι διενεργήθηκαν στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, το «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα και το «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη και αν και, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το ειδικό λογισμικό είχε προβλέψει 5.634 μοριακά τεστ και τελικά ο αλγόριθμος ανέδειξε περισσότερα. Πράγμα που συνέβη διότι είχε συνδέσει τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στα εργαστήρια και την επισκεψιμότητα στη χώρα. Όμως, δεν είχε προβλέψει τον βαθμό επικινδυνότητας ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του τόπου διαμονής του κάθε επισκέπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα τα στοιχεία του Ιουνίου για τα κρούσματα κορονοϊού, που δεν αφορούσαν τουρίστες, ένα στα πέντε κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα ήταν «εισαγόμενο». Από τα 500 κρούσματα που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, σχεδόν 100 αφορούσαν άτομο εισερχόμενο στην ελληνική επικράτεια από άλλη χώρα, είτε Έλληνα είτε αλλοδαπό.

Θετικά σχόλια, αλλά ανησυχία από τους επιστήμονες

Με θετικά σχόλια αναφέρονται οι επιστήμονες για την πρώτη ημέρα ανοίγματος των συνόρων και τα τεστ για τον κορονοϊό που διενεργήθηκαν, εκφράζοντας όμως την ανησυχία τους για τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων που γίνονται στους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα.

Αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι ξεκάθαρη εικόνα για την επίδραση από το άνοιγμα των συνόρων θα έχουμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα τεστ της πρώτης μέρας

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πρώτη μέρα άφιξης διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διενεργήθηκαν μοριακά τεστ: 

  • Αθήνα-Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000, αν και η πρόβλεψη ήταν στα 1.200.
  • Θεσσαλονίκη, αεροδρόμιο Μακεδονία: 400, ωστόσο θα υπερβούν τα 500, καθώς αναμένονται πέντε ακόμα πτήσεις. 
  • Ηράκλειο: 500 
  • Ρόδος: 350 από τα 605 που είχαν προβλεφθεί.
  • Κως: 309, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί δεδομένου ότι  αναμένονται ακόμα δύο πτήσεις.

Επίσης:

  • Κέρκυρα: 260 από τα 400 που είχαν προβλεφθεί, ωστόσο αναμένονται άλλες δύο πτήσεις.
  • Σκιάθος: 66, ενώ είχαν προβλεφθεί 60.
  • Σάμος: 36 από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος.

Σημειώνεται πάντως σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών. 

Θέμα:
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (671)
Tags:
Ελλάδα, κρούσματα, τουρισμός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK