09:32 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας «θα τραυματίσει τη διαομολογιακή ειρήνη» τονίζει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) σε ανακοίνωσή της.

Εναντίον της αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας τάσσεται και η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια «δεν εξυπηρετεί καμία προοπτική συνεργασίας».

«Οποιαδήποτε αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος δεν εξυπηρετεί καμία προοπτική συνεργασίας, κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση των προβλημάτων των πολιτών σε όλο τον κόσμο και θα εκμηδενίσει κάθε προσπάθεια διαθρησκευτικής συμβολής στην επίλυσή τους, αλλά και προφανώς θα τραυματίσει τη διαομολογιακή ειρήνη» ανέφερε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας σε ανακοίνωσή της.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας είναι διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν αντιπροσωπείες βουλευτών από κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι από την ελληνική Βουλή συμμετέχει πενταμελή αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος και μέλη της οι βουλευτές Αθανάσιος Δαβάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Ιωάννης Σαρακιώτης.

Ο διεθνής οργανισμός εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση για την προστασία της Αγίας Σοφίας ως διακεκριμένου μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO καλώντας σε σεβασμό της ιστορικότητάς της και στη μη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) διαπιστώνει πως η ξαφνική και απρόκλητη συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία του ιστορικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, προκαλεί αισθήματα απορίας και αγανάκτησης προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, κάθε πιστό, ο οποίος με τη δράση και την προσευχή του προσπαθεί να διατηρήσει και να ενισχύσει την κατανόηση μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών» αναφέρει.

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση της Δ.Σ.Ο. στέκεται στη χρονική συγκυρία με τον κορονοϊό:

«Την παρούσα χρονική στιγμή οι πιστοί σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται ώστε να εξέλθουν ανανεωμένοι απ' αυτόν τον σκληρό και καταστροφικό αγώνα με την COVID-19, να επανασχεδιαστεί το μέλλον, να ουσιαστικοποιηθούν οι μεταξύ μας συνεργασίες και να επανακαθοριστεί το πλέγμα σχέσεων μέσα στο οποίο ζούμε και αποφασίζουμε, ενδυναμώνοντας όλους τους κοινωνικούς θεσμούς μας, βασισμένοι στις Αρχές της αλληλοκατανόησης και της αλληλοβοήθειας».

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Μνημείο, που βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς. Χτίστηκε περίπου πριν από χίλια πεντακόσια χρόνια, το 537, από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, και το 1935, μετά από τη απόφαση του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μετατράπηκε σε μουσείο και τόπο έλξης όλων των επισκεπτών της Κωνσταντινούπολης» παρατηρεί ο διεθνής οργανισμός και καταλήγει τονίζοντας ότι η αλλαγή του καθεστώτος «δεν εξυπηρετεί καμία προοπτική συνεργασίας».

Σε 15 ημέρες η απόφαση για την Αγία Σοφία

Σε 15 ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η σημερινή συνεδρίαση διήρκεσε μόλις 17 λεπτά και ολοκλήρωσε την ακρόαση για να εξηγήσει αργότερα την απόφαση του 10ου Υπουργείου για το αίτημα.

Το δικαστήριο παρέπεμψε, μάλιστα, σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα, γνωμοδοτώντας πως για να αλλάξει το μουσειακό καθεστώς, αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» έχει καταθέσει αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο. Εάν η προσφυγή γίνει δεκτή, τότε θα αρχίσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καθώς ακυρώνει το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο.

Για το θέμα είχε μιλήσει στο Sputnik και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας πως «η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιδράσει στην αλλοίωση της Αγίας Σοφίας».

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια προειλημμένη απόφαση, που, εφόσον πραγματοποιηθεί, αντίκειται στην οικουμενική αξία αυτού του μνημείου, συμβόλου της Ορθοδοξίας αλλά και αγλάισμα της βυζαντινής δόξας από τα χρόνια του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα. Η Αγία Σοφία, ως μνημείο της UNESCO, συνιστά κτήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που η Τουρκία οφείλει ως θεματοφύλακας να το προστατεύει από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τη φθορά του χρόνου» είχε αναφέρει.
Tags:
Τουρκία, Ελλάδα, Εκκλησία, Αγία Σοφία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK