05:03 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 21
Βρείτε μας

Θορυβημένος εμφανίζεται ο κόσμος του πανηγυριού που αναστέλλει το πρόγραμμα διασκέδασης, μέχρι νεωτέρας, λόγω COVID-19. Ένας δημοφιλής τραγουδιστής των πανηγυριών, ο Γιάννης Καψάλης, μίλησε στο Sputnik.

Αν το προηγούμενο καλοκαίρι κάποιος έλεγε στον Γιάννη Καψάλη ότι τα πανηγύρια του προφήτη Ηλία, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Παντελεήμονα και άλλα, δεν θα πραγματοποιούνταν κατά το καλοκαίρι του 2020, μάλλον θα τον θεωρούσε τρελό και το ενδεχόμενο μηδαμινό.

Ωστόσο ο καινούριος κόσμος της πανδημίας έχει «φρενάρει» έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες του ελληνικού λαϊκοδημοτικού πανηγυριού που μάλιστα έχει διεθνή εμβέλεια καθότι έχει ταξιδέψει σε Γερμανία, ΗΠΑ και αλλού ώστε να τραγουδήσει τα πανηγυριώτικα άσματα και να κάνει τον κόσμο να διασκεδάσει.

Στις αρχές της άνοιξης θα εμφανιζόταν στην Αυστραλία, αλλά η καραντίνα τροποποίησε το πρόγραμμά του και τον ενέταξε στους καλλιτέχνες που βρίσκονται επί τέσσερις με πέντε μήνες χωρίς δουλειά.

Μετά τη χαλάρωση των μέτρων, πραγματοποίησε τις πρώτες του εμφανίσεις στην Αττική και ετοιμαζόταν για καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη τη χώρα.

Η ανακούφιση με την οποία οι καλλιτέχνες ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το πρόγραμμά τους αντικαταστάθηκε από θυμό, φόβο και άγχος για το μέλλον, μετά την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των πανηγυριών ως το τέλος Ιουλίου στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

«Εντελώς άδικη η κυβερνητική απόφαση. Θα μπορούσαν να μας πουν ότι θα εργαστούμε με περιορισμένο αριθμό ατόμων και με αποστάσεις. Δεν θέλουμε επιδόματα, θέλουμε να δουλέψουμε. Είναι αδύνατο να κόβεται απότομα η λειτουργία ενός ολόκληρου κλάδου» τονίζει ο Γιάννης Καψάλης στο Sputnik.

Οι κλάδοι που πλήττονται από την απαγόρευση των πανηγυριών

Πέρα από τους τραγουδιστές, μια σειρά επαγγελμάτων επιβιώνουν με τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή των πανηγυριών.

Από την καρέκλα που θα στηθεί, την αφίσα που θα τυπωθεί, μέχρι τα κρέατα που θα παραγγελθούν, τα ποτά και τα λουλούδια, πολλά επαγγέλματα υποστηρίζουν τη διοργάνωση ενός πανηγυριού και ζημιώνονται αν αυτό δεν διεξαχθεί, μας εξηγεί ο καλλιτέχνης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία είναι μια «αλυσίδα».

«Οι λοιμωξιολόγοι έσωσαν τη χώρα από τον κορονοϊό, πρέπει να σώσουν και τους καλλιτέχνες από την πείνα»

Πριν από την απαγόρευση, διοργανωτές πανηγυριών ζήτησαν από τους αρμόδιους να τους ενημερώσουν για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Ό,τι ισχύει για την εστίαση, ισχύει και για εσάς» φέρεται να τους είπαν.

«Κόψαμε την πίστα και τοποθετήσαμε μπροστά μας μια μεγάλη πασαρέλα, με δική μου πρωτοβουλία. Στη συνέχεια αυτό το υιοθέτησαν και άλλοι τραγουδιστές. Ο χορός γινόταν δίπλα στα τραπέζια σε περιορισμένο επίπεδο. Κάποια μεμονωμένα περιστατικά μεγάλου συνωστισμού δεν σημαίνει ότι αποτελούν τη γενική εικόνα» λέει ο Γ. Καψάλης. 

«Είναι δύσκολη η κατάσταση. Σαν να έχουμε πέσει μέσα σε έναν ωκεανό και μας λένε να κολυμπήσουμε. Όμως, όπως οι λοιμωξιολόγοι έσωσαν τη χώρα από τον κορονοϊό, πρέπει να σώσουν και τους καλλιτέχνες από την πείνα. Δεν αναφέρομαι σε προσωπικό επίπεδο, αλλά γενικότερα στον κλάδο. Υπάρχουν κάποιοι μουσικοί που κυριολεκτικά ζουν από 10-15 εμφανίσεις το καλοκαίρι. Πολλοί εξασφαλίζουν τον βιοπορισμό του χειμώνα από τα πανηγύρια. Όλος αυτός ο κόσμος θα ξεσηκωθεί καθότι δεν θα έχει να πληρώσει καθημερινές ανάγκες και αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό».

Την ίδια στιγμή εκφράζει τους φόβους του για τον Αύγουστο και την ενδεχόμενη επέκταση της απαγόρευσης, ενώ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή της.

«Τελικά τα πανηγύρια είναι το κακό της χώρας; Είναι η παράδοσή μας και ένα βασικό είδος διασκέδασης για τον Έλληνα. Οι αρμόδιοι να θυμούνται ότι οι απελπισμένοι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτά είναι πολλοί και οι αντιδράσεις τους απρόβλεπτες».

Tags:
κορονοϊός, κοροναϊός, αναστολή, πανηγύρια, COVID-19, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK