09:04 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (225)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να στείλει μια επιστολή στην UNESCO για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, εκφράζοντας τη βαθιά αντίθεσή της με την απόφαση.

Επιστολή στην UNESCO και άλλους διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Ιερά Σύνοδος καλεί τους οργανισμούς να εκφράσουν δημοσίως την αντίθεσή τους στην απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Στην επιστολή της υπογραμμίζει πως οι χριστιανοί δεν θα έχουν ακώλυτη πρόσβαση στην Αγία Σοφία για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων το μειωμένο ωράριο λόγω των μουσουλμανικών προσευχών, η απόκρυψη των ψηφιδωτών και αγιογραφιών και η προσβολή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μάλιστα, αναφέρει ακόμη ότι με την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας ο ναός της Αγίας Σοφίας μετατρέπεται ξανά από μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς σε σύμβολο κατάκτησης.

«Επιπλέον, η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας επιτρέπει στο Τουρκικό κράτος να χρησιμοποιεί ένα μνημείο του Χριστιανικού πολιτισμού με τρόπο που αποβλέπει να προσβάλει την Ανατολική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, αλλά και τις λοιπές ανά τον κόσμο χριστιανικές ομολογίες, καθώς ο Ναός αυτός αποτελεί για τους χριστιανούς ανά τον κόσμο ένα από τα διασημότερα και αρχαιότερα δείγματα χριστιανικής ναοδομίας μνημειακών διαστάσεων» επισημαίνεται.

Να σημειωθεί πως μετά την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, η UNESCO ανέφερε πως θα επανεξετάσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
χριστιανός, τζαμί, Αγία Σοφία, UNESCO, Ιερά Σύνοδος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK