10:31 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (2298)
0 13
Βρείτε μας

Προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, ειδικά μετά το άνοιγμα του τουρισμού. Με 507 νέα κρούσματα από την 1η Ιουλίου, τα 214 εκ των οποίων είναι εισαγόμενα, οι ειδικοί ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η επαναφορά της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για τον κορονοϊό από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ενδέχεται να είναι ενδεικτικό του ότι η κατάσταση απαιτεί προσοχή.

Όπως είχε δηλώσει, άλλωστε, ο ίδιος στα τέλη Μαΐου, όταν και σταμάτησε η καθημερινή ενημέρωση:

«Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά».

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι πληροφορίες για την ισχυροποίηση της σύστασης για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγείται η χρήση της μάσκας να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, η διαφωνία έγκειται στο αν και για ποιους κλειστούς χώρους θα πρέπει να είναι αυστηρότερες οι συστάσεις ή αν θα πρέπει να υπάρχει χρηματικό πρόστιμο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η σύσταση πρέπει να υπάρχει για όλους.

«Επιβάλλεται να μπαίνουμε στους κλειστούς χώρους με μάσκα, ο κόσμος έχει χαλαρώσει αρκετά στην τήρηση των μέτρων και είναι σίγουρη η αύξηση των κρουσμάτων» επισημαίνει από την πλευρά της στο Sputnik η Αθηνά Στούπη, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Νωρίτερα, ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης τόνιζε ότι υπάρχει «προς το παρόν η σύσταση για τη χρήση μάσκας σε κλειστό χώρο και γίνεται η συζήτηση για το πώς ο κόσμος μπορεί να πειστεί προς αυτήν την κατεύθυνση», ενώ άποψή του είναι ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στην έξαρση νέου επιδημικού κύματος.

«Από τη μια, είναι υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά, από την άλλη, η οικονομία περνάει κάποιο σοκ. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Α. Στούπη.

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα όπως πρέπει και ειδικά στα νησιά μας, μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη η αύξηση» υπογραμμίζει.

Ανησυχία για πλαστά πιστοποιητικά

Τον φόβο για πιθανή αύξηση των πλαστών πιστοποιητικών εισόδου στη χώρα, εκφράζει στο Sputnik, o Αθανάσιος Βαθιώτης, Ειδικός Παθολόγος και αντιπεριφεριάρχης Υγείας της Περιφέρειας Αττικής.

«Γενικότερα δεν είναι απίθανο να ανθίσει μια παραβατικότητα με πλαστά υγειονομικά πιστοποιητικά εντός και εκτός Ελλάδας. Οι 6.000 τουρίστες που έφτασαν χθες από τη Μεγάλη Βρετανία δημιουργούν φόβο, από μια χώρα που έχει αυξημένα κρούσματα».

Ο ίδιος προτείνει να φέρουν οι τουρίστες υγειονομική ταυτότητα και να κάνουν το μοριακό τεστ. «Αντίθετα το τεστ αντισωμάτων δεν έχει κάποια αξία, καθότι δεν είναι έγκυρο και πιστοποιημένο».

Ο Α. Βαθιώτης έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι ο ιός είναι αερομεταφερόμενος. «Μπορεί να μεταδοθεί όχι μόνο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος, αλλά και μέσω της ομιλίας, ή ακόμα και της αναπνοής» υποστηρίζει και συνιστά ιδιαίτερη προσοχή.

«Για να πέσει κάτω ένα σταγονίδιο, χρειάζονται κάποιες ώρες. Αυτό που εκτιμούμε είναι ότι από 3 έως 5 ώρες ένα σταγονίδιο μολυσμένο από ιό αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται, μπορεί να διασπείρει τον ιό σε απόσταση 5 έως 15 μέτρα. Άρα λοιπόν κάποιο άτομο που θα εισπνεύσει το σταγονίδιο μπορεί να κολλήσει τον αερομεταφερόμενο ιό».

«Όσο μεγάλη είναι η κοινωνική απόσταση τόσο πιο δύσκολα μεταδίδεται. Για αυτό πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια μας και να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους μεγάλου συγχρωτισμού» καταλήγει ο ίδιος.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2298)
Tags:
εισαγόμενα κρούσματα, κρούσματα, τουρίστες, μάσκα προστασίας, πανδημία, τουρισμός, κορονοϊός, μάσκα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK