10:45 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (228)
0 30
Βρείτε μας

Ως «ημέρα πένθους και οδύνης» χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την 24η Ιουλίου, ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος, έψαλε τον Ακάθιστο Ύμνο στη Μητρόπολη Αθηνών, σε μία ένδειξη θλίψης για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Πρόκειται για την πρώτη προσευχή έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια, καθώς με την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου στις 10 Ιουλίου, άνοιξε ο δρόμος για τη μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε τζαμί, καταργώντας το μουσειακό καθεστώς.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Ακάθιστος Ύμνος θα ψαλεί σε μια «ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό» καθώς η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως τζαμί μετά την απόφαση μετατροπής που έλαβε η Τουρκία.

Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών
© Sputnik
Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών
«Αύριο, Παρασκευή 24 Ιουλίου ε.ε. και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών» ανέφερε η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.
Τέλεση του Ακάθιστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών, 24 Ιουλίου του 2020
© Sputnik
Τέλεση του Ακάθιστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών

Μάλιστα, την Τρίτη, ο Αρχιεπίσκοπος είχε υπογραμμίσει ότι ο «μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά, ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους».

Το μήνυμα του Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης, το πρωί της Παρασκευής, έσπευσε να σχολιάσει τα όσα έλαβαν χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι εκδήλωση ισχύος, αλλά απόδειξη αδυναμίας».

Παρατήρησε δε ότι παρότι τα όσα συμβαίνουν «δεν έχουν τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία» του μνημείου, εντούτοις «κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές» και γι' αυτό «απαιτούν καταδίκη οικουμενική».

Ο ίδιος εξάλλου χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραχοποιό», υπογραμμίζοντας ότι απειλεί την ειρήνη στη Μεσόγειο, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, και «προσβάλλει τον πολιτισμό» με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην Αθήνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα, και στο κέντρο της Αθήνας, στο Άγαλμα του Κολοκοτρώνη, κοντά στην παλαιά Βουλή.

Θέμα:
Αγία Σοφία (228)
Tags:
Έλληνες, Ελλάδα, χριστιανισμός, χριστιανός, ορθόδοξη εκκλησία, Ορθοδοξία, ελληνοτουρκικά, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερντογάν, Τουρκία, τέμενος, μουσουλμανικό τέμενος, μουσουλμάνος, Μουσουλμάνοι, μουσουλμάνες, προσευχή, τζαμί, Αγία Σοφία, Μητρόπολη Αθηνών, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Ιερώνυμος, Ακάθιστος Ύμνος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK