04:00 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Πάνω από 15 είναι τα είδη των δηλητηριωδών μανιταριών στη χώρα μας και κάποια από αυτά είναι πιθανό να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο.

Ξεπερνούν τα 15 τα δηλητηριώδη είδη μανιταριών στην Ελλάδα ενώ δεν αποκλείεται να επιφέρουν ακόμη και θάνατο.

Με αφορμή και την κατανάλωση επικίνδυνου μανιταριού από μαθητή στη Φλώρινα και την αύξηση των ερασιτεχνών συλλεκτών, θα πρέπει να τονιστούν τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψιν.

Ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, επισημαίνει ότι από αυτά τα 15 είδη, τα πλέον επικίνδυνα είναι δύο, τα οποία ευθύνονται για το 90% των θανατηφόρων περιστατικών στην Ελλάδα.

Τα μανιτάρια αυτά είναι δύο αμανίτες, ο φαλλοειδής και ο εαρινός, τα οποία είναι μεγάλα και όμορφα και γι' αυτό τραβούν συχνά την προσοχή των ερασιτεχνών συλλεκτών. 

Τα άλλα 13 είδη είναι είτε πολύ μικρά σε μέγεθος είτε πολύ σπάνια, οπότε δεν είναι συνηθισμένο να τα συλλέξει κάποιος.

Ένα ακόμη επικίνδυνο είδος το οποίο όμως έχει παρατηρηθεί πάρα πολύ σπάνια στην Ελλάδα και μόνο στην περιοχή των συνόρων με τη Βουλγαρία, είναι ο αμανίτης ο δυσώδης.

Περίπου 200 περιστατικά δηλητηρίασης ετησίως

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφονται στην Ελλάδα περίπου 200 περιστατικά που προσέρχονται σε νοσοκομεία με την υποψία δηλητηρίασης από μανιτάρια, και συνήθως αλλά όχι πάντα, έχουν όντως δηλητηριαστεί από αυτά.

Τα περισσότερα είναι ασήμαντα ως προς τον κίνδυνο για την υγεία, αλλά κάθε τρία με πέντε χρόνια καταγράφεται και κάποια μοιραία εξέλιξη.

Αυτό συμβαίνει καθώς άνθρωποι που δεν έχουν γνώσεις και εξοικείωση με τα μανιτάρια, τα καταναλώνουν, επειδή μπορεί να μοιάζουν με ακίνδυνα προς βρώση.

Υπάρχουν κάποια μορφολογικά χαρακτηριστικά, που αν συνυπάρχουν σε ένα μανιτάρι, αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι δηλητηριώδες.

«Και οι τρεις αμανίτες έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: πρώτον, είναι ομπρελόμορφοι και αν αναστρέψουμε το "καπέλο" τους θα δούμε ελάσματα (ακτίνες) αντίστοιχα με αυτά που έχουν τα βρώσιμα μανιτάρια (πορτομπέλο, σαμπινιόν, πλευρώτοι), αλλά σε αυτή την περίπτωση τα ελάσματα είναι λευκά κι όχι σκουρόχρωμα. Δεύτερον, στο πάνω μέρος του "ποδιού" τους κρέμεται ένα μεμβρανώδες στοιχείο, σαν φουστίτσα, που το λέμε δαχτυλίδι και, τρίτον, η βάση τους δεν αναδύεται απευθείας από το έδαφος, αλλά μέσα από μια κυπελλόμορφη θήκη» εξηγεί ο κ. Κωνσταντιντίδης,

Αν συνυπάρχουν αυτά τα τρία στοιχεία, συνίσταται στους αρχάριους να μην το συλλέγουν. 

Τι πρέπει να προσέχουμε

Ο κ. Κωνσταντινίδης εξηγεί τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος αγγίξει ένα δηλητηριώδες μανιτάρι ή αν το καταναλώσει. 

«Μόνο η είσοδος στο πεπτικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Αλλά αν μπει στο πεπτικό, αρκούν 50 γραμμάρια, εν ολίγοις μια μπουκιά δηλητηριώδους μανιταριού όταν είναι μαγειρεμένο» σημειώνει.

Κληθείς να σχολιάσει τι συνίσταται στους αρχάριους μανιταροσυλλέκτες, επισημαίνει ότι η συνήθης σύσταση είναι να ασχολούνται αρχικά με μόλις ένα-δύο είδη, τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα στην περιοχή τους και γνωστά από γενιά σε γενιά, να γνωρίσουν τα πάντα γύρω από αυτά, αλλά ταυτόχρονα να μάθουν απ' έξω και ανακατωτά και όλα τα χαρακτηριστικά των επικίνδυνων μανιταριών.

«Όσο περιορίζεις τον αριθμό των μανιταριών που κυνηγάς τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος και όταν τα μάθεις καλά, μπορείς σταδιακά να προχωρήσεις και σε άλλα είδη» επισημαίνει και εξηγεί ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 6.000-7.000 είδη μεγαλόσχημων μανιταριών, με αποτέλεσμα η χώρα μας να θεωρείται από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη από αυτή την άποψη, μαζί με την Ιταλία.

Στο κλαμπ των πρωτοπόρων στο μανιτάρι η Ελλάδα

Την τελευταία δεκαετία, η χώρα μας μπήκε στο κλαμπ των πρωτοπόρων χωρών σε ό,τι αφορά τα μανιτάρια.

«Την τελευταία 20ετία έχει γίνει πολύ συστηματική δουλειά για την καταγραφή μανιταριών και την ενημέρωση, ενώ έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες ανάμεσα σε επαγγελματίες μυκητολόγους και ερασιτέχνες, αλλά και ανάμεσα σε τοπικούς φορείς και φορείς διαχείρισης πάρκων. Ως αποτέλεσμα, παρά την πολύ μεγάλη αύξηση των μανιταρόφιλων και των συλλεκτών, που πλέον αριθμούν πολλές χιλιάδες, τα ποσοστά των δηλητηριάσεων είναι πολύ χαμηλά, σε σχέση με άλλες χώρες, ακόμα και προηγμένες σε αυτό το πεδίο. Από ουραγοί σε ό,τι αφορά το μανιτάρι, εξελιχθήκαμε την τελευταία δεκαετία σε πρωτοπόρους, δίπλα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και η Τσεχία, η Ρουμανία και η Πολωνία, στο επίπεδο τόσο του αριθμού των ανθρώπων που ασχολούνται με τα μανιτάρια, όσο και των επιστημονικών δημοσιεύσεων γύρω από αυτά και της επίδρασής τους στην κοινωνία» υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

 

Tags:
Ελλάδα, τροφική δηλητηρίαση, δηλητηριώδης, δηλητηρίαση, δηλητήριο, μανιτάρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK