16:19 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2338)
0 01
Βρείτε μας

Τη συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα αστικά κέντρα, το τελευταίο διάστημα, εξήγησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Το γιατί συμβαίνει αυτό εξήγησε ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από την πόλη, να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν το σβήσιμο μιας επιδημίας» τόνισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πόσο επικίνδυνα είναι τα πάρτι καθώς σε αυτά συμμετέχουν κυρίως νέοι, οι οποίοι συνήθως είναι ασυμπτωματικοί αλλά μεταδίδουν την ασθένεια.

«Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορονοϊός είναι ακόμα πιο έντονη» ανέφερε προσθέτοντας πως «έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ επισημαίνει ότι για αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους».

Υπενθύμισε δε πως ο ιός αυτός έχει μια μεγάλη λανθάνουσα περίοδο, δηλαδή από τη στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5-7 μέρες, αλλά μπορεί να είναι μέχρι και 2 εβδομάδες»

Σχετικά με τα πανηγύρια ο κ. Δημόπουλος είπε πως υπάρχει επιτροπή που συμβουλεύει τους αρμόδιους φορείς και η απόφαση που θα παρθεί βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων των προηγούμενων μερών και βδομάδων αλλά και σε μαθηματικά μοντέλα.

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να τονίσει επίσης, πως η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων είναι αυτή που θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και τη μόλυνση μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων.

«Σε σχέση με άλλα κράτη είμαστε ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και με την εντατικοποίηση των μέτρων και την καμπάνια ενημέρωσης θα ενταθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου», ενώ τόνισε πως «τα καλά αποτελέσματα που είχαμε μέχρι τώρα οφείλονται όχι μόνο στις οδηγίες αλλά και στην εθελοντική συμμόρφωση όλων μας στα μέτρα αυτά».
Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2338)
Tags:
Θεσσαλονίκη, Αθήνα, μετάδοση, πανδημία, πάρτυ, εισαγόμενα κρούσματα, κρούσματα, Ελλάδα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK